Erling Haaland.

Foto: PA / Scanpix
Jalgpall
13. mai 2022, 15:01

VUTISÕDA: FIFA soovib oluliselt piirata agentide vahendustasusid

Kuigi näiliselt ostab Manchester City eeloleval suvel Norra ründaja Erling Haalandi 60 miljoni euro eest, siis tegelikult on summa märgatavalt suurem. Väidetavalt saavad tema agent Rafaela Pimenta ja isa Alfie Haaland Inglismaa klubilt veel eraldiseisvad 40 miljonit. Kuid see võib jääda üheks viimaseks tehinguks, kus vahendajad panevad tasku üüratu rahapaki.

Väljaande The Athletic väitel plaanib rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) edaspidi piirata vahendajate tulu. Uute reeglite väljatöötamine on kestnud paar aastat ning lõpuks ollakse sellega finišisirgel. Ideaalis tahab FIFA reeglid ratifitseerida sel suvel ning kavandatavad muudatused jõustuksid enne 2023–2024 hooaja algust.

Uute piirangute põhjal teeniksid vahendajad maksimaalselt 10% mängija ostuhinnast. Lisaks piiratakse preemiaid, mida saavad pereliikmed, kes pole litsentseeritud agendid või vahendajad. 

See oleks suur võit klubidele, sest viimastel aastatel on agentide tasud kerkinud lakke. Kuulsaim miljonite liigutaja oli hiljuti meie seast lahkunud Mino Raiola, kelle loodud agentuuri kuulub ka Haaland. Kui möödunud kümnendi keskel siirdus Paul Pogba Torino Juventusest Manchester Unitedisse, siis väidetavalt pani Raiola selle pealt tasku ligi 50 miljonit. Tõsi, ametlikult pole summa suurus siiani teada.

Edaspidi oleksid summad väiksemad. Näiteks Haalandi ülemineku puhul saaksid vahendajad senise 40 miljoni euro asemel maksimaalselt kuus miljonit. Ühest küljest ikka üüratu summa, teisalt arvestatav kärbe. 

Piirangud hakkasid kehtima tehingupõhiselt – kui mängijal on mitu agenti, siis jagavad nad omavahel ära 10%, mitte ei saa igaüks 10%. Valusasti saavad pihta ka pereliikmed. Kui praegu saab endine mängija Alfie Haaland poja Citysse suunamise eest suure summa, siis edaspidi ei saaks temasugused litsentsita kõrvalseisjad midagi.

Siiski pole kindel, kas FIFA suudab regulatsioonid läbi suruda, sest erinevates riikides on erinev seadusandlus. „See on lootusetu võitlus,“ ütles ühe suurima agentuuri ICM Stellar Sportsi juht Jonathan Barnett veebruaris The Athleticule. „Meil pole probleeme reeglite ja määrustega, kuid ainult siis, kui neid tehakse õigesti ja seaduslikult. Ja praegu see pole nii. Olen üsna kindel, et kohtume FIFAga väga paljude erinevatee riikide kohtutes.“

Oma sissetulekut kaitsvad agendid leiavad, et neil peaks olema seadusloome juures suurem sõnaõigus. „Need reeglid on loonud FIFA inimesed, kes ei tea agentidest midagi. Nad pole kunagi olnud jalgpalliagentuuris. Mina ju ei hakka reguleerima ajukirurge. Peamine mure on FIFA ülbus,“ lausus ta.