Giro d'Italia kaheksanda etapi võitis kogenud Thomas De Gendt (keskel).

Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
14. mai 2022, 18:37

Giro üheksanda etapi võitis kogenud belglane, Taaramäe on kokkuvõttes jätkuvalt kolmas

Giro d'Italia velotuuri üheksanda etapi võitis kogenud Thomas De Gendt.

Napoli ümbruses toimunud sõitu alustas aktiivselt Giro avaetapi võitnud Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix), kes pani kohe suurest grupist plehku ning peagi liitus temaga veel 20 jooksikut. Kuna 21 mehe sekka kuulus kokkuvõttes liidrile enam kui nelja minutiga kaotanud Guillaume Martin (Cofidis), siis hoidis peagrupp eesolijatega kahe-kolmeminutilist vahet.

Mägisel, aga ilma ühegi suurema tõusuta rajal rebisid 40 kilomeetrit enne finišit teistel eest Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke (mõlemad Lotto Soudal), Jorge Arcas (Movistar) ja Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè). Kuigi viimasel kilomeetril jõudsid jälitajad neist mõne sekundi kaugusele, siis päris kätte kvartetti ei saadud ning neli meest jagasid finišisirgel võidu.

Kõige teravama jalaga oli kogenud 35aastane De Gendt, kes võitis suurtuuridel karjääri neljanda etapi. Viimati tõusis ta Giro d'Italial poodiumi kõige kõrgemale astmele kümme aastat tagasi. Belglasele järgnesid Gabburo ja Arcas.

„Jooksikute grupis olid väga tugevad sõitjad. Teadsime, et meie seltskonnas jälgivad kõik van der Poeli, otsustasime rünnata ja õnnestus. Mägisel osal suutsime edu hoida ja teadsin, et kui me jõuame neljakesi finišisirgele, siis ma võidan,“ muljetas De Gendt. „Tänase päeva rada sobib mulle. Tee käis üles alla, polnud aega puhkamiseks ning väga keeruline oli vahesid kinni tõmmata. Õnneks olid mu jalad täna väga head.“

60. koha saanud Rein Taaramäe veeres üle finišijoone peagrupis, mis kaotas võitjale 3.33. Tuuri juhib kokkuvõttes jätkuvalt hispaanlane Juan Pedro López (Trek–Segafredo), kes edestab sakslast Lennard Kämnat (Bora–Hansgrohe) 38 ning meie Rein Taaramäed (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 58 sekundiga. Laupäevasel etapil üheksandana lõpetanud prantslane Guillaume Martin tõusis tuuri kokkuvõttes 28. kohalt neljandaks (+1.06). Eeldatavasti lüüakse seis uppi homme, sest tuuri kümnenda Iserniast Blockhausi kulgeva etapi lõpus on kaks väga rasket tõusu. Giro võitja selgub 29. mail Veronas.

Tuuri seis kokkuvõttes.

Foto: https://www.giroditalia.it/