Nõmme Kalju meeskond lunastas pääsme Evald Tipneri nimeliste karikavõistluste finaali.

Foto: Robin Roots
Jalgpall
15. mai 2022, 16:44

Narvas välkusid punased, karikafinaali edenes Kalju. Transi kaitsja: see oli ilmselge suluseis!

Eesti karikavõistluste teine finalist on Nõmme Kalju, kes alistas Narvas toimunud poolfinaalis 1 : 0 kohaliku Transi.

Mäng oli küllaltki võimaluste-, kuid mitte sündmustevaene. Mõlemad meeskonnad mängisid suurema osa ajast kümnekesi, sest Transi paremäär Oleksandr Koževnikov lendas 19. minutil äärejoone lähistel Henri Järvelaidile ohtlikult sisse. 16 minutit hiljem toimus analoogne olukord keskväljal, sedapuhku oli patustajaks Kalju poolkaitsja German Šlein, kes jõudis küll esimesena pallini, ent sõitis seejärel korgid ees Ilja Kovaltšukile jalgadesse. Peakohtunik Kristo Tohver tõmbas mõlemal puhul taskust kõhklematult punase kaardi.

Narva Fama staadionil puhus nii kõva tuul, et ähvardas kohati nurgalipud ja reklaamplakatid ära lennutada. Sportlikult väärivad avapoolajast märkimist üks Kaspar Pauri (Kalju) lähilöök ja Denõs Dedetško (Trans) karistuslöök, kuid väravavahid Aleksei Matrossov ja Marko Meerits tegutsesid neis olukordades eeskujulikult.

Teisel poolajal valdas Kalju vahest veelgi enam palli, ent Transi väravat ohustati harva. 58. minutil tegi Nikita Komissarov trahvikasti vasakus tsoonis meisterliku soolo, kuid lõi selle lõpetuseks palli vastu posti.

Kalju sangariks kerkis Aleksandr Volkov, kes suunas 78. minutil peaga võrku Igor Subbotini paremalt äärelt tulnud tsenderduse. Mõlemad mehed sekkusid platsile vahetusest, kusjuures Volkov 67. minutil seepärast, et Alex Matthias Tamm sai viga. Trans üritas lõpus, mis ta üritas, aga viigivärav jäi täna püüdmatuks unistuseks.

Kalju vasakkaitsja Henri Järvelaid märkis Soccernet.ee otse-eetris, et meeskond muutus pärast Transi punast kaarti pisut laisaks ja mugavaks, kuid päeva lõpuks on oluline vaid võit. „Seest anti [vaheajal] suht lihtsaid juhiseid: „Hoiame mängu lihtsana, teeme võimalusel kaks puudet, sest väljak on raske, otsime lihtsamaid lahendusi ja üritame palli maas hoida, sest tuuleva võis see igatpidi lennata.“

Meil oli esimesel poolajal ka kohati rünnakualgeid, lihtsalt oli vaja i-le täpp panna. Teisel poolajal suutsime rahulikuks jääda, ei pannud endale pingeid peale. Teadsime, et kui teeme oma asja, siis võimalus tekib ja see tuleb ära kasutada.“

Transi paremkaitsja Martin Käos: „Tuul oli päris kõva, oli natuke raske oma mängu mängida. Pall keerles õhus igale poole. Võitlesime lõpuni, jäime vähemusse, siis olime hästi kaitses, tekitasime momente ja kohanesime hästi. Kui nad said ka punase, siis üritasime tagasi oma stiili leida. Üldpildis võitluslik mäng, nagu oli eeldada, kahjuks otsustas üks inimene selle mängu ära. Räägin lipukohtunikust, [väravaolukorras] oli ilmselge suluseis (telepildi põhjal on keeruline seisukohta võtta, sest kaamera filmis keskjoone juurest – M. T.). Ma ei tea, nad vist ei võta sõna peale mänge, nii et pole enam midagi mõtet kommenteerida.“

21. mail kell 19.00 Tallinnas A. le Coq Arenal toimuvas karikafinaalis kohtuvad seega Kalju ja Paide linnameeskond. Panused on suured, sest võitja pääseb konverentsiliiga 1. eelringi, kaotaja vaatab sel suvel euromänge televiisorist.