Rein Taaramäe.

Foto: AFP / SCANPIX
Jalgrattasport
15. mai 2022, 20:59

Giro seni raskeim etapp langetas Taaramäe kolmandalt kohalt märksa tahapoole

Rein Taaramäe (Intermarche-Wanty-Gobert) kaotas Itaalia velotuuri ehk Giro d'Italia seni raskeimal etapil (Isernia – Blockhaus; 191 km) võitjale üle 14 minuti ja langes kokkuvõttes kolmandalt kohalt 28ndaks.

Üle 5000 tõusumeetriga etapp tegi pingerea tipus üksjagu korrektuure. Hispaanlane Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) ei pedaalinud täna esikoha peale (14. koht; +1.46), kuid säilitas endalegi üllatuseks roosa liidrisärgi. Britt Simon Yates (BikeExchange - Jayco) seevastu on suurest mängust väljas, sest andis täna üle 11 minuti.

„Lootsin, et suudan üht-teist korda saata, aga olen Etnast saati põlvevalu käest vaevelnud,“ sõnas Yates pärast etappi tiimi sotsiaalmeedia vahendusel. „Olen püüdnud seda nii hästi ohjeldada, kui võimalik. See polnud täna minu ainus probleem. Kannatasin ka kuumuse käes.“

Etapivõidu saavutas austraallane Jai Hindley (BORA - hansgrohe), kes edestas kuue mehe lõpuspurdis Romain Bardet'd (Team DSM), Richard Carapazi (INEOS), Mikel Landat (Bahrain Victorious), Joao Almeidat (UAE Team Emirates) ja Taaramäe tiimikaaslast Domenico Pozzovivot.

Tuuri kokkuvõttes on seis pingeline. Lopez juhib üheksa etapi järel ajaga 37:52.01, teiseks tõusis Almeida (+0.12), kolmandaks Bardet (+0.14) ja neljandaks Carapaz (+0.15). Yates langes 25ndaks (+11.11) ja Taaramäe 28ndaks (+13.24).

Tõsi, Taaramäe eesmärk Girol on etapivõit ning enam kui kümneminutiline ajakaotus loob selleks soodsa pinnase, sest siis häirib tema potentsiaalne rünnak mõnel tulevasel etapil suuri tiime palju vähem.

„Kindlasti ei saa see lihtne olema, pean enda võimeid ületama, et seda saavutada,“ rääkis Taaramäe tuuri eel ERRile. „Naturaalselt sõrmenipsuga ei tule. Õnne peab olema. Lootusi on küll – nii kehvaks ja kulunuks ma ennast ei peaks, et ma siin midagi teha ei jõua. Kindlasti ootan endalt etapivõitu.“