Derby County fännid pole Mart Poomi unustanud.

Foto: Martin Ahven
Jalgpall
16. mai 2022, 18:50

POOOOOM! Legendaarne Eesti väravavaht pälvis Derby fännidelt vägeva tunnustuse (1)

1972. aastal krooni Derby County jalgpallimeeskond esimest korda Inglismaa meistriks. Tähistamaks väärikalt tiitlivõidu esimest juubelit, valisid Derby fännid hiljuti iga võidule järgnenud kümnendi meeskonna parima mängija. 2000. aastate parima palluri tiitli võitis ülivõimsalt Mart Poom.

Derby County ajaloolise võiduga samal aastal sündinud Poomi asetasid esikohale lausa 50 protsenti hääletanutest. Meie väravavahile järgnesid bask Iñigo Idiakez ja grusiin Georgi Kinkladze, kes kogusid vastavalt 25 ja 9 protsenti häältest.

Poom liitus Derby Countyga 1997. aastal. Kohe oma debüütmängul pani ta fännid endast rääkima, kui Old Traffordil alistati Manchester United 3 : 2. Kokku pidas „Poominator“ Derby eest 146 mängu. Klubist lahkus ta 2002. aastal, kui sõlmis laenulepingu Sunderlandiga. 2003. aasta alguses ostis Sunderland eestlase mängijaõigused Derbylt ka välja. Meenutatavasti tegi ta sama aasta septembris ka sellise tembu, kui lõi üleminutitel liigamängus Derby vastu viigivärava, kuid austusest oma endise klubi vastu seda ei tähistanud.

„Meil oli suurepärane meeskond ja treenerite staff,“ meenutas Poom BBC-le oma aegu Derbys. „See oli kõigile, kes olid klubiga seotud – mängijatele, taustajõududele, fännidele – väga nauditav ja vinge aeg. Ilmselt olid need mu parimad aastad ja ma tõepoolest nautisin neid.“

Derby County 1970. aastate parimaks palluriks valisid fännid ründaja Kevin Hectori, 1980. aastate parimaks valiti samuti ründaja Bobby Davison, 1990. aaste parimaks taas ründaja Dean Saunders ning 2010. aastast kuni praeguseni hindasid fännid kõige kõrgemalt šotlasest poolkaitsjat Craig Brysonit.