AJALUGU: Biniam Girmayst sai esimene mustanahaline rattur, kes on võitnud suurtuuril etapi.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgrattasport
17. mai 2022, 20:44

Taaramäe loovutas Girol kolm kohta, etapivõidu teeninud eestlase tiimikaaslane tegi ajalugu

Itaalia velotuuri kümnenda etapi võitis Eritrea rattur Biniam Girmay (Intermarche-Wanty-Gobert), kes edestas 196 km pikkuse sõidu finišiheitluses Mathieu van der Poeli (Alpecin-Fenix).

22aastane eritrealane pidi seejuures võidu nimel kõvasti võitlema. Ta läks korra laskumisel vales suunas, misjärel tuli viimastel kilomeetritel läbi murda 30ratturilisest liidrigrupist.

Lõpus proovis esimesena rünnata Vincenzo Nibali (Astana), teistelt püüdsid eest ära rebida ka Simon Yates (BikeExchange-Jayco) Van der Poel ja Richard Carapaz (Ineos). Lõpusirgel tegi otsustava vahe sisse Girmay, Van der Poeli järel sai kolmanda koha itaallane Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa).

Girmayst sai esimene mustanahaline rattur, kes on võitnud etapi suurtuuril – lisaks Girole kuuluvad sinna ka Tour de France ja Hispaanias toimuv Vuelta.

Tal jagus pärast võitu tiimikaaslastele kiidusõnu. „Kogu meeskond – [Domenico] Pozzovivo, Jan Hirt, Rein Taaramäe – vedasid ja olid suurepärased. Pozzo oli lõpus imeline: ta ütles mulle, et 600 meetrit on jäänud, lähme. Ta vedas mind finišini, see oli vägev,“ sõnas Girmay, kes oli võidu puhul väga emotsionaalne.

Taaramäe (Intermarche–Wanty–Gobert Materiaux) oli 96. (+5.08), üldarvestuses langes ta kolme positsiooni võrra ja on 31. kohal (kaotust liidrile kokkuvõttes 18.32).

Üldliidrina jätkab Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), kes lõpetas peagrupis. Ta edestab 12 sekundiga Joao Almeidat (UAE Team Emirates), kolmas on Romain Bardet (Team DSM; +0.14).