Otse silmaauku: Biniam Girmay avas šampanjapudeli tõeliselt õnnetul kombel.

Foto: AP/Scanpix
Jalgrattasport
18. mai 2022, 17:29

Girol ajalugu teinud Taaramäe tiimikaaslane sai tähistamise käigus vigastada ning jättis tuuri pooleli

Teisipäeval Giro d'Italial esimese mustanahalise ratturina suurtuuri etapivõidu teeninud Biniam Girmay sattus saavutust tähistades nii hoogu, et peab nüüd ülejäänud 11 etapist loobuma.

Nimelt lasi ta šampanjapudelit avades korgil kogemata endale vasakusse silma lennata. Seejärel toimetati 22aastane eritrealane haiglasse ülevaatusele. Veidi hiljem lubati ratturil sealt naasta ning meeskonnakaaslastega võitu tähistada, kuid kolmapäeval selgus siiski, et saadud vigastus on liiga tõsine, et tuuriga jätkata.

Intermarche-Wanty-Gobert'i tiimi rattur ütles, et vajab taastumiseks pisut aega, kuid temaga on siiski kõik korras.

„Olin natuke kurb sellepärast, mis juhtus šampanjaga. Meeskonnakaaslased tundsid muret,“ vahendas Girmay sõnu BBC. „Aga täna ma ei startinud, sest mu silm vajab rohkem puhkust. Minuga on nüüd kõik korras. Aitäh kõigile toetuse eest,“ lisas ta.

Meeskonna arst Piet Daneels ütles, et uuringutega tuvastati vasakus silmas verejooks ning loobumisotsus tehti suuresti seetõttu, et vähendada ohtu vigastuse süvendamiseks.

Girmayl jäi teisipäeval juhtunu tõttu vahele ka sõidujärgne pressikonverents. Hiljem edastas ta oma meeskonnakaaslastele kiidusõnad. „Tahan tänada tervet oma tiimi. Nad olid minuga sisuliselt 99% sõidust. Olen nendega väga rahul. Enne sõitu olid kõik ülimalt motiveerivad. [Domenico] Pozzovivo, Jan Hirt, Rein Taaramäe vedasid mind ja olid suurepärased. Võit kuulub tervele meeskonnale,“ lausus ta.

Kolmapäevane, 203 km pikk etapp oleks olnud Girmayle taas hea võimalus kõrge koha nimel võitlemiseks. Tuuri üldvõidu nimel ta siiski ei konkureerinud. Enne katkestamist, kümnenda etapi järel oli aafriklane 105. kohal, kaotades liidrile 1:41.09ga.

Rein Taaramäe on enne kolmapäevast sõitu 32. (+18.32). Eestlase eesmärgiks Girol on etapivõit. „Kindlasti ei saa see lihtne olema, pean enda võimeid ületama, et seda saavutada,“ rääkis Taaramäe tuuri eel ERRile. „Naturaalselt sõrmenipsuga ei tule. Õnne peab olema. Lootusi on küll – nii kehvaks ja kulunuks ma ennast ei peaks, et ma siin midagi teha ei jõua. Kindlasti ootan endalt etapivõitu.“