Therese Johaugi arvates muudab distantsi pikendamine sõidud ainult igavamaks.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
18. mai 2022, 21:03

FIS tegi ajaloolise otsuse: sageli räägitakse, et naised pole nii tugevad kui mehed. Tahame seda muuta (2)

Norra ajalehe Dagbladet andmetel tegi Rahvusvaheline suusaliit (FIS) ajaloolise otsuse: nüüdsest on tiitlivõistlustel naiste murdmaasuusatamise maratonidistants senise 30 asemel 50 km – ehk sama pikk kui meestel.

FIS oli seda juba poolteist aastat kaalunud. Kolmapäeval tuli kokku komisjon, kus tehti hääletus. Otsuse vastu olid teiste seas Itaalia ja Austria, poolt aga Rootsi, Soome ja USA. Hääletanutest 57% vastasid muudatusele jaatavalt, 36% eitavalt, ülejäänud otsustasid jätta oma hääle andmata.

Ametlik kinnitus otsusest peaks saabuma 26. mail. „See on tähtis ja ajalooline otsus,“ lausus FISi murdmaasuusatamise komitee juht Vegard Ulvang Dagbladetile. „Sageli räägitakse, et naised pole nii tugevad kui mehed. Tahan seda muuta,“ jätkas ta.

Naiste maratonidistantsi pikendamise üle oli eelnevalt pikalt aru peetud. Mullu uuriti suusalegendilt Therese Johaugilt, mida tema sellest arvas. Hiljuti karjääri lõpetanud norralanna oli selgelt muudatuse vastu.

„Naiste sõitudes on vahed suuremad kui meeste omades, kus on konkurents tihedam. Kui peaksime sama pikki distantse läbima, siis on see veel igavam. See oleks vale otsus,“ lausus Johaug intervjuus Dagbladetile.