Stefano Oldani peale ränka pingutust, mis tõi talle karjääri esimese suurtuuri võidu.

Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
19. mai 2022, 19:29

Giro etapil jooksikute gruppi kuulunud Taaramäe sinilindu kätte ei saanud

Giro d'Italia 12. etapil jooksikute gruppi kuulunud Rein Taaramäe (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) leppis lõppeks üheksa kohaga, etapi võitis Stefano Oldani (Alpecin–Fenix).

Parmast Genoasse kulgenud tuuri pikima 204 km pikkuse etapi alguses pääses peagrupist plehku 22 ratturit, kelle hulgas oli ka Rein Taaramäe. Kuna jooksikute hulgas oli kokkuvõtte parim üldliidrile enam kui 11 minutiga kaotanud Wilco Kelderman (Bora–Hansgrohe), siis peagrupp nende püüdmiseks tööd ei teinud ja mehed said omakeskis otsustada etapi võitja.

Eelviimasel tõusul rebis jooksikute grupist minema Taaramäe tiimikaaslane Lorenzo Rota ning arusaadavalt eestlane teda püüdma ei asunud. Rota püüdsid kinni Stefano Oldani (Alpecin–Fenix) ja Gijs Leemreize (Team Jumbo–Visma), kes asusid järgnevatega vahet kasvatama. Kuigi jälitajad üritasid viimasel tõusul triole kandadele jõuda, siis hoidsid eesolijad minutilist edumaad ning selgitasid võitja finišisirgel.

Viimasel kilomeetril üritas paaril korral kaaslased maha raputada hollandlane Leemreize, ent lõpusirgel itaallased uhasid temast mööda. Kahest mehest oli teravama jalaga 24aastane Oldani, kes võttis suurtuuridelt esimese etapivõidu. Taaramäe jõudis finišisse temast 1.49 hiljem, millega eestlane oli üheksas. Peagrupp kaotas etapi võitjale üle üheksa minuti.

„Väga abiks oli Mathieu Van der Poeli kohalolek jälitajate grupis, sest kõik jälgisid teda ja sain teha otsustava rünnaku,“ tunnistas Oldani. „Teadsin, et olen kiire, aga võit ei tulnud lihtsalt. Lorenzo Rota on mu hea sõber ja tunneme üksteist hästi, mistõttu pidin olema ettevaatlik. See on uskumatu! Võitsin profina esimese etapi ja seda kohe Giro d'Italial!“

Tuuri kokkuvõttes esikümnes midagi ei muutunud. Roosat särki kannab jätkuvalt hispaanlane Juan Pedro López (Trek–Segafredo), kelle edu Richard Carapazi (Ineos Grenadiers) ja João Almeida (UAE Team Emirates) ees on tosin sekundit. Päeva suur võitja oli aga Kelderman, kes tõusis kokkuvõttes 13. kohale (+2.51). Taaramäe hoiab 27. kohta (+11.13).

Eeldatavasti saavad homsel Sanremost Cuneosse kulgeval etapil lustida sprinterid, ent siis hakkavad peale Giro otsustavad mägised päevad. Sealjuures mahuvad üheksa etappi enne tuuri lõppu tosin parimat vaid 1.27 sisse. Giro d'Italia võitja selgub 29. mail Veronas.