Istabuli Anadolu Efesi mängijad tormasid pärast poolfinaali Vasilije Micici (nr 22) peale külakuhja, sest serblase viimase sekundi kolmene viis nad finaali.

Foto: AP / SCANPIX
Korvpall
20. mai 2022, 10:57

TULISED POOLFINAALID: Anadolu Efese serblane lunastas varasema patu, Jasikeviciuse mehed ei pidanud plaanist kinni

Korvpalli Euroliiga poolfinaalid pakkusid rahvale elamust täis raha eest, finaali pääsesid Real Madrid ja Istanbuli Anadolu Efes.

Eriti magus oli Anadolu Efesi võit, sest Piraeuse Olympiakos alistati tänu Vasilije Micici viimase sekundi kolmesele 77 : 74.

Kusjuures põhiturniiri 26. voorus õnnestus sarnane trikk Olympiakosel ja siis oli serblane Micic mõnes mõttes patuoina rollis. Nimelt läks ta Efesi 85 : 84 eduseisul liiga kiirelt viskele, eksis ja andis Kreeka meeskonnale veel ühe rünnaku, mis lõppes võiduviskega.

„Olukord oli väga sarnane sellele, mis juhtus meievahelises põhiturniirimängus, kus tegin vea ja ründasin liiga vara,“ märkis Micic Euroliiga kodulehe vahendusel. „Arvan, et õppisin sellest. Uskusin, et lõpuvise võib sisse minna. Mina ja Shane [Larkin] pole kunagi teineteise peale kadedad, et kes võtab viimase viske enda peale. Olen väga rõõmus, kui tema selle ära paneb.“

Mäng tervikuna oli ääretult tasavägine, suurim vahe oli 11 punkti, kuid Efesi säärane edu kestis kolmandal veerandil vaid viivu. Avapoolajal juhtis suurema osa ajast Olympiakos, kes võitis selle 43 : 42, kuid Türgi meeskond pääses teise poolaja alguses Elijah Bryanti kolmesest 45 : 42 juhtima ega lasknud kreeklasi enam kordagi ette.

Üleplatsimeheks kerkis Anadolu Efesi ameeriklasest tagamängija Shane Larkin, kes viskas 21 punkti ja andis kaaslastele 7 korvisöötu. Bryant lisas 16 (kolmesed 4/6) ja Micic 15 punkti ning 9 korvisöötu. Olympiakose punkti jagunesid ühtlasemalt: viis meest viskasid kahekohalise arvu punke, edukaim oli Shaquielle McKissic 12ga.

Meeskondlik statistika oli väga võrdne, kõige rohkem torkab silma, et Olympiakos tabas kaheseid 63% täpsusega, Anadolu Efes 48 protsendiga. Kolmesed seevastu kuulusid türklastele (41,2% vs. 28%).

Teine poolfinaal oli Hispaania siseasi ning seal saavutas Real Madrid magusa 86 : 83 võidu Barcelona üle.

Matši alustas paremini Real, kes pääses viie minutiga 14 : 8 juhtima, ent veerandaeg lõppes 19 : 19 viigiga. Teine veerand kuulus Barcelona, kes võitis selle 11 punktiga ja poolaja 45 : 34.

Kolmandal veerandil sattus hoogu Real, kes lubas Barcelonal visata 10 minutiga vaid 11 punkti ja läks otsustavale perioodile vastu 60 : 56 eduseisus. Juhtima Barcelona enam ei pääsenudki, kuid 2.45 enne lõppu tõi Nikola Mirotici kahene tabloole 75 : 75 viigi.

Viimane minut algas Reali poolt vaadatuna seisul 80 : 79, veel 16 sekundit enne lõppu juhtis Real 82 : 81 ning nende käes oli ka pall. Reali minutilise mõttepausi järel tegi Barcelona oodatult kiire vea, kuid Adam Hanga tabas mõlemad vabavisked (84 : 81).

Dante Liman Exum tõi Barcelona uuesti punkti kaugusele, kui mängida jäi seitse sekundit. Kaks sekundit hiljem saadeti vabaviskejoonele Sergio Llull, kes pani esimese sisse ja teise mööda, aga lauapalli haaras Reali mees Guerschon Yabusele, kellele tegi Barcelona kiiresti vea. Yabusele tabas samuti kahest ühe, mis jättis Barcelonale kaks sekundit mänguaega ja viigivõimaluse, kuid Mirotici kaugvise ei tabanud.

Mirotic oligi 26 punktiga üleplatsimees, võitjate resultatiivseimad olid Fabien Causeur ja Yabusele 18 punktiga. Llull lisas 15 silma.

Võistkondlikust statistikast torkab silma, et Barcelona mehed jagasid 20 korvisöötu Reali 14 vastu, ent Real blokeeris kuus vastaste viset, Barcelona ühe.

„Me ei teinud midagi, mida planeerisime,“ kurtis Barcelona juhendaja Šarunas Jasikevicius pärast mängu. „Juhtisime avapoolajal 11 punktiga, aga rääkisime vaid sellest, et Real pani kõik visked mööda. Me ei laskunud detailidesse, mis on sellistes mängudes ülitähtsad.

Kui Madrid hakkas tabama, ja lõpus tabasid nad raskeid viskeid, siis nad said hoo üles. Nad said liiga palju lauapalle ja meil oli liiga palju sidepraaki. See on valus. Me ei suutnud pöörata tähelepanu detailidele.“

Reali boss Pablo Laso rääkis vastupidist juttu: „Meie mehed mängisid suurepäraselt. Järgimise plaani väga hästi, kaotasime 20 sekundiga (tegelikult 52 – M. T.) Nigel Williams-Grossi, aga kohanesime kiiresti ja leidsime lahendused nii rünnakul kui ka kaitses. Olen oma mängijate üle väga uhke.

Nigeli vigastus häiris kõiki mehi, sest pidi teistmoodi roteerima, aga kõik olid valmis ja see on treeneri jaoks kõige tähtsam. Jäime kaotusseisu, aga võitlesime edasi, saime lõpuks suurepärase võidu ja oleme finaalis.“

Nii finaal kui ka kolmanda koha mäng toimuvad Belgradis laupäeval.