Pärnu üheks veduriks oli Ivo Van Tamm, kes viskas 17 punkti ja võttis maha üheksa lauapalli, neist lausa seitse ründelauast.

Foto: Martin Ahven
Korvpall
20. mai 2022, 21:26

Seitsme mehega Pärnu surus tartlased põlvili ja asus finaalseeriat üks-null juhtima

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria avamängus alistas Pärnu Sadam pilgeni täis kodusaalis Tartu Ülikool Maks & Mooritsa ja asus kolme võiduni peetavat seeriat üks-null juhtima. Seejuures jäid pärnakad juba esimesetel minutitel vigastuse tõttu ilma ühest oma liidermängijast Alterique Gilbertist.

Kohtumine algas ladusalt ja mõlemapoolsete korvidega. Pärast Tartu ääremängija Emmanuel Wembi korvi juhtis külalismeeskond 9 : 6, kuid siis kukkus nende mängujoonis korraga totaalselt kokku. Ridamisi patustati pallikaotustega, pärnakad realiseerid aga nii kiirrünnakuid kui salvasid ka kolmestega ning korraldasid 15 : 0 vahespurdi, tänu millele asusid juhtima 21 : 9. Seejuures oli veerandi keskel saanud vigastada pärnakate üks ohtlikumaid mehi Alterique Gilbert, kes enam platsile ei naasnudki, samuti pidid väljakuperemehed hakkama saama Mihkel Kirveseta, kes oli mängu eel haigestunud. Gilberti vigastuse järel kasutas Pärnu peatreener Heiko Rannula vaid seitset mängijat.

Tartu sai viimaks taas palli korvi, kui Robin Kivi tabas kolmese, kuid initsiatiiv oli ikkagi selgelt Pärnul. Veerandi lõpuks oli nende edu 12 silma 31 : 19, kusjuures tartlased olid teinud juba kaheksa pallikaotust Pärnu ühe vastu.

Teine veerandaeg kulges mõneti sarnaselt. Tartlased üritasid end mängu tagasi vinnata ja Adomas Drungilase kolmese järel saadi vahe miinus seitsme peale 31 : 38, kuid taaskord vastas Pärnu 15 : 0 vahespurdiga. Suurt rolli mängis selles endine Tartu pallur Sverre Aav, kes tabas kaks kolmest.

Külalised suutsid miinus 22punktilist vahet järele jäänud minutitega siiski väiksemaks mängida ning kui Henrik Eelmäe tabas koos poolaja lõpusireeniga korvi alt, mindi pikale puhkepausile pärnakate eduseisul 54 : 40.

Kolmandal veerandil sai Tartu poolel viimaks hoo sisse Braxton Huggins, kes avapoolajal viskas vaid neli silma. Ameeriklane tabas kaks kolmest ning Tartu sai vahe kaheksa punkti peale. Päris järele punnitasid tartlased end siiski alles 1:16 enne veerandi lõppu, kui Hendrik Eelmäe vabavisete järel oli seis 64 : 66 nende poolt vaadates, kuid kohe vastas kolmesega Arturas Valeika, lisaks korvi alt Ivo Van Tamm ning Pärnu sai taas väikse vahe sisse. Veerandi viimane korv siiski Hugginsilt ning viimase perioodi eel oli kodumeeskonna  eduseis 71 : 66.

Neljanda veerandi esimesed korvid tulid Hugginsilt ja Wembilt, kuid ikka olid pärnakatel vastused varrukast võtta. 6:50 enne normaalaja lõppu said tartlased Wembi kahese järel seisu viiki 76 : 76, kuid seepeale salvas kohe kolmesega Andris Misters, lisaks neli silma Tammelt ja Pärnu taas seitsmega ees.

Lisaks kamandas Rannula hoolealused maa-ala kaitsesse ning see osutus lõpuks ka määravaks. Tartlased said küll viskekohti, kuid punktid olid visad tulema. Hugginsi kolmese järel saadi 16 sekundit enne lõppu veel vahe miinus kolme peale, kuid siis tabas kaks vabaviset Artur Konotšuk, kes vormistas mängu lõppseisu 93 : 88 Pärnule.

Võitjate resultatiivsemad olid Misters 20, Tamm 17 ja Robert Valge 13 punktiga. Misters andis ka 7 resultatiivset söötu, Tamm haaras aga 9 lauapalli, neist 7 ründelauast. 12 punkti ja 10 lauapalliga sai kaksikduubli kirja Valeika.

Tartu parimad olid Huggins 24 ja Wembi 23 punkiga, viimane võttis ka 8 lauapalli.

Inspira telekanalile antud mängujärgses intervjuus nentis Robert Valge, et võit ei tulnud kergelt, kuid miks ka oleks pidanud? „Tartu on ülikõva vastane, hästi ebamugav ja agressiivne,“ tunnustas ta oma endist koduklubi. Ta ei jäänud sugugi rahule ka sellega, et teisel poolajal vastased järele lubati, selle asemel et turvalist edu hoida. „Pigem ise andsime ära, lubasime neil kaitses ära panna. Aga see pole meie mäng,“ ütles Valge.

Tema Tartu kolleeg Märt Rosenthal kirus esimest poolaega – kui nii kehvalt finaali alustada ja lasta endale esimese poolajaga visata ligi 60 punkti, siis polegi võimalik võita.

„Nad olid kaitses agressiivsed ja meil tekkis natuke paanika,“ lausus Rosentahl. „Teisel poolajal pidime midagi muutma, muidu oleks 30–40 punktiga saanud. Riietusruumis oli vaheajal korralik karjumine ka ja teisel poolaja hakkas mäng ka paremini jooksma, kuid lõpuks viskasid nad valusad visked ikkagi ära. Kuid Tartus paneme saali rahvast täis – sihukest mängu me enam ei tee!“

Finaalseeria jätkub esmaspäeva õhtul algusega kell 19 Tartu ülikooli spordihoones.