Max Verstappen (keskel) ja Sergio Perez (paremal) võtsid Hispaanias kaksikvõidu.

Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
22. mai 2022, 16:58

Verstappen võitis dramaatilise Hispaania GP ning tõusis üldliidriks, Leclerc katkestas esikohalt (1)

Vormel 1 sarja Hispaania GP võitis valitsev maailmameister Max Verstappen. Kuna parimalt stardikohalt alustanud Ferrari piloot Charles Leclerc oli sunnitud katkestama, tõusis hollandlane ka üldarvestuses liidriks.

Sõitu alustasid teravalt nii Leclerc kui ka Verstappen. Seitsmekordne maailmameister Lewis Hamilton põrkas aga juba esimesel ringil kokku Kevin Magnusseniga ning pidi minema boksi. Pärast seda langes britt 19. positsioonile.

Üheksandal ringil sõitis Verstappen teelt välja kruusale ning pudenes esikolmikust välja. Pärast seda siirdus ta boksi ning pisut hiljem õnnestus Red Bulli ässal kolmandaks tõusta. Tema ees olnud Mercedese piloodist George Russellist ei õnnestunud aga mööduda – tiitlikaitsjal ei funktsioneerinud DRS.

Leclerci edu aga järjest kasvas. 22. ringil tuli lõpuks temagi boksi. Kõik sujus kenasti – monacolane läks rajale tagasi liidrina ning hakkas taas vahet suurendama. Ent vaid mõned ringid hiljem kadus tema masinast võim ning sarja üldliider ei saanud enam sõitmist jätkata.

Seega oli Leclerc ootamatult mängust väljas. Uueks liidriks tõusis Russell, Verstappen siirdus boksi. Seal sai ta DRSi korda ning rajale naastes sõitis kohe välja kiireima ringiaja. Vahepeal tõusis uueks liidriks Sergio Perez (Red Bull). Pisut hiljem tõusis tema kannule ka tiimikaaslane, kel õnnestus lõpuks Russellist mööduda.

Seejärel tõi Mercedes 24aastase briti boksi. Red Bull vastas Pereze boksi kutsumisega, seega tõusis liidriks Verstappen.

44. ringil tuli boksi Verstappen – tänu meeskonna kiirele tööle õnnestus tal naasta rajale teisel kohal, täpselt enne Russelli. Liidriks tõusis taas Perez. Ent kuna valitseval maailmameistril oli tänu värsketele rehvidele ülikiire, loovutas mehhiklane esikoha talle.

Verstappen sõitis liidrikohal finišini välja, saavutades kolmanda järjestikuse etapivõidu. Perez käis vahepeal boksis, naasis rajale teisel kohal ja napsas endale parima ringiaja. Kolmanda koha sai Russell, neljandaks tuli Carlos Sainz Jr. (Ferrari). Hamilton tegi pärast avaringi äpardust vägeva esituse, saavutades lõpuks viienda koha. Sõidu vältel oli korraks tema nimel ka kiireim ring.

„Püüdsin [Russellist] mööduda, aga mu DRS ei töötanud. See tegi sõidu väga raskeks, aga suutsime tänu strateegiale taas ette pääseda. Sõitsime oma sõitu ning lõpuks suutsime ka võita. Raske algus, aga hea lõpp. Mul on Checo [Perez] üle hea meel. See oli meeskonnale suurepärane tulemus,“ võttis Verstappen etapi kokku vormel 1 kodulehe vahendusel.

Tulemused:

Järgmine vormel 1 etapp toimub järgmisel pühapäeval ehk 29. mail Monacos.

Üldseis pärast Barcelona etappi:

1. Max Verstappen (Red Bull) – 110 punkti

2. Charles Leclerc (Ferrari) – 104

3. Sergio Perez (Red Bull) – 85

4. George Russell (Mercedes) – 74

5. Carlos Sainz Jr. (Ferrari) – 65

6. Lewis Hamilton (Mercedes) – 46

Tootjate arvestus:

1. Red Bull – 195

2. Ferrari – 169

3. Mercedes – 120

4. McLaren – 50

17:47

Esikümme:

17:46

Red Bull õnnitles Verstappenit raadios ning tõdes, et mõnel etapil tuleb võidu nimel lihtsalt kurja vaeva näha.

17:45

Perez tõi Red Bullile kaksikvõidu, talle läks ka lisapunkt kiireima ringi eest.

17:44

Verstappenile etapivõit!

17:39
65/66

Paistab, et Hamiltonil on rehvidega probleeme. Sainz tõuseb temast mööda.

17:35

Verstappenile kuluks lisapunkt ilmselt rohkem ära, sest ta võitleb MM-tiitli pärast. Kui hollandlane suudaks Hispaania GP võita ning samuti saavutada kiireima ringiaja, oleks tal koos 111 punkti – kaks rohkem kui praegu Leclercil.

17:34

Verstappeni edu Pereze ees on pea 20 sekundit. Seega saaks valitsev maailmameister teha veel ühe boksipeatuse, et üritada ise parimat ringiaega. Red Bull saaks tema tiimikaaslasele öelda, et too võtaks pisut hoogu maha.

17:32

Sõita jääb veel viis ringi.

17:31

Hamilton möödub kurvis Sainzist ning on juba neljas!

17:29
58/66

Nii Sainz kui ka Hamilton mööduvad Bottasest, kellel on all väga kulunud rehvid.

17:26

Perez käis ka vahepeal boksis. Red Bull tahab, et ta üritaks saada endale kiireim ringiaeg.

17:23
54/66

Russell möödub Bottasest ning tõuseb tagasi esikolmikusse. Verstappeni edu Pereze ees on üle 26 sekundi.

17:22

Sõidu alguses 19. kohale langenud Hamilton on järjepanu sõitnud välja kiireimaid ringiaegu ning tõusnud juba kuuendaks! Juhivad jätkuvalt Red Bullid Verstappen ja Perez. Bottas on kolmas, tema kannul kohe Russell ning viies on Sainz Jr.

17:05

Kui Verstappen peaks võitma, tõuseks ta uueks sarja üldliidriks. Praegu edestab Leclerc, kes jääb täna nullile, teda 24 punktiga.

17:04
38/66

Kõigepealt tuli boksi Russell, kes sai alla keskmise seguga rehvid. Seejärel otsustas Red Bull tuua liidrikohalt boksi Pereze. Esikohale tõuseb seega Verstappen.

16:58
37/66

Verstappen saab lõpuks Russellist mööda ja tõuseb teiseks. Juhib Perez, kelle edu tiimikaaslase ees on veidi üle viie sekundi.

16:50

Verstappen on kohe Bottase sabas. Liidriks tõusis Perez, Russell on teine.

16:49

Verstappen sai DRSi süsteemi korda! Boksipeatus tasus end igati ära, sest hollandlane sõitis kohe välja kiireima ringiaja!

16:47
16:47
29/66

Leclerci jaoks on sõit läbi.

Verstappen tuleb boksi ning laseb sellega endast mööda Pereze ja Bottase. Liidrina jätkab Russell.

Loe rohkem