Henri Veesaar koos koondise peatreener Jukka Toijalaga.

Foto: Martin Ahven
Korvpall
24. mai 2022, 13:33

HINNE JA ANALÜÜS | Kas Veesaare siirdumine USA ülikoolisatsi on õige samm?

USA portaalide väitel siirdub hiljuti 18aastaseks saanud Eesti korvpallitalent Henri Veesaar Arizona Wildcatsi ülikoolisatsi, kus teda ootab ees koondiskaaslane Kerr Kriisa. Õhtuleht analüüsis, kas samm oli hea, millised on Wildcatsi varasemad kogemused Euroopa pikkade kasvatamisega ning andis üleminekule hinde.

Miks siirdus Veesaar Arizona Wildcatsi? USA tippülikool on ideaalne paik muskli kasvatamiseks. USA portaalid loevad Veesaart üheks vanusekäigu andekamaks Euroopa korvpalluriks. Kui Eurohopes reastas mandri parimad 2004. aastal sündinud mängijad, siis edetabelit troonis oodatult 219 cm pikkune Prantsusmaa talent Victor Wembanyama, kes möödunud hooajal rassis juba Euroliigas. Veesaar oli aga tema, tiimikaaslase Juan Nunezi ning serblase Nikola Djurišići järel lausa neljas.

Kuid kõik Veesaare oskusi analüüsivad draftiasjatundjad toovad välja sama mure – eestlane on väga kleenuke, mistap on tal raskusi korvi all olukordade lõpetamisega ning ta surutakse ära kaitses. Noortele korvpalluritele on parim koht lihasmassi kogumiseks USA (tipp)ülikoolid, mis kümnete spetsialistide abil kasvatavad piitspeenikesed mängijad musklisse. Vaadake kasvõi milliste lihamägedena naasid Euroopasse meie Maik-Kalev Kotsar ja Taavi Jurkatamm. Kuigi jõusaalis rohke raua tõstmine kätkeb endas riske (kaalu kasvamisega võib kaduda liikuvus ning see võib halvasti mõjuda viskele), siis see on risk, mille Henri peab võtma.

Kuid Veesaarega oli üks mure veel.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99