22aastane talent Santiago Buitrago võttis karjääri suurima etapivõidu.

Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
25. mai 2022, 18:59

Jooksikute sekka pääsenud Taaramäel esikoha eest ei lubatud sõita, Giro üldvõidu nimel heitlevad veel kolm meest

Itaalia suurtuuri Giro d'Italia 17. etapi võitis Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Kokkuvõttes juhib Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), kelle edu Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) ees on vaid kolm sekundit.

Lauskmaal alanud, kuid kahe ränkraske tõusuga päädinud Ponte di Legnost Lavaronesse kulgenud Giro 17. etapil pääsesid suurest grupist plehku 23 meest, kelle hulgas olid Intermarché-Wanty-Gobert meeskonnast eestlane Rein Taaramäe ning eilse võidusõidu võitnud tšehh Jan Hirt.

Kahjuks Taaramäel etapivõidu eest võidelda ei lubatud, vaid ta tegi tuuri kokkuvõttes esikümnesse mahtuva Hirti kasuks musta tööd ja vedas jooksikuid. Kui kahest tõusust esimesel rebisid põgenike grupist lahti 11 meest, siis nende hulgas eestlast enam polnud. Pikalt rassinud Rein lasi seejärel jalad sirgeks ning sai etapil enam kui pooletunnise kaotusega 100. koha.

Viimase tõusu eel näitasid ülejäänutele kandu 27aastane Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) ning tema viis aastat noorem Gijs Leemreize (Jumbo-Visma). Kahel hollandlasel oli pika ja kuni 15kraadise tõusunurgaga ronimise eel edu järgnevate ees poolteist minutit. Kuid 10 km enne finišijoont klassikute spetsialist Van der Poel kangestus ning kukkus suurest mängust.

Peagi väsis ka Leemreize, kelle püüdis kinni ja jättis kohe selja taha järjekordne Colombia talent Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Nii võttis etapi alguses kukkunud 22aastane rattur profisõitude teise ja suurtuuride esimese etapivõidu. Teine oli Leemreize (+35) ja kolmas Hirt (+2.28).

„Olen väga õnnelik ja emotsionaalne. See on mu esimene Giro, pean tänama tiimi, kes uskus minusse. Tänan jumalat, oma pere ja lähedasi,“ ütles võitja finišis. „Teadsin, et liidrid on viimasel tõusul minust poolteist minuti kaugusel, aga mu jalad olid üsna värsked ning läksin võidu järele.“

Põnev lahing käis ka kokkuvõtte kõrgetele kohtadele. Rasked tõusud said saatuslikuks tuuri üheks suursoosikuks peetud, ent tervisehädadega maadelnud Simon Yatesile (Team BikeExchange - Jayco), kes jättis sõidu katki. Kuid etapi eel mahtusid Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), Mikel Landa (Bahrain-Victorious) ja Joao Almeida (UAE Team Emirates) üldarvestuses vähem kui minuti sisse.

Esimesena langes suurest mängust Almeida, kes ei suutnud ülejäänud kolme mehe tempos püsida. Pikal lõputõusul üritas Landa korduvalt, aga ebaõnnestunult, triost lahti rebida, mistõttu finišisirgel tal enam viienda-kuuendana lõpetanud Carapazi ja Hindley spurdile vastamiseks jaksu polnud.

„Väga raske katse, aga pean olema rahul, sest roosa särk jäi minu selga,“ tunnistas Carapaz, kes edestab kokkuvõttes Hindleyt jätkuvalt kolme sekundiga. Esikohast võib veel unistada Landa, kes jääb Ecuadori ratturist maha 1.05. Üldarvestuses oli päeva suurim ebaõnnestuja Almeida, kes kaotab nüüd liidrile ligi kahe minutiga. Taaramäe tiimikaaslane Hirt tõusis aga kokkuvõttes üheksandalt kohalt seitsmendaks.

„Mu jalad on veel värsked ja suudan esikoha eest võidelda, ega siin tuuril rohkem lihtsaid päevi pole,“ lisas Carapaz. Homme on tippudel lamedal maal lihtsam päev, aga sellele järgnevad kaks ränkrasket mägist etappi. Giro võitja selgub 29. mail Veronas toimuval eraldistardist sõidus.