Poksija Oleg Prudkõi andis elu kodumaa eest.

Foto: Instagram/@mariashka1388
Spordivaria
26. mai 2022, 17:13

„See neetud sõda võtab ära meie parimad pojad!“ Okupandid tapsid kahekordse Ukraina poksimeistri

Järjekordne Ukraina sportlane on andnud elu oma kodumaad kaitstes, kui pühapäeval hukkus venelaste rünnakus kahekordne Ukraina poksimeister Oleg Prudkõi.

30aastane Prudkõi poksis poolprofessionaalina. Nii sai ta näiteks 2015. aastal osaleda World Series of Boxingu võistlusel, kuid samuti esindas ta oma riiki mitmetel Euroopa meistrivõistlustel.

Prudkõi teenis Tšerkassõ politseijõudude eriüksuses ning oli kodumaa kaitsel olnud alates venelaste sissetungi algusest. Kuid pühapäeval hukkus ta koos kolme üksusekaaslasega idarindel Vene vägede rünnakus. Poksijast jäid maha abikaasa ja kaks tütart.

„Meie poksijate perekonda on tabanud järjekordne tragöödia,“ kirjutatakse Tšerkassõ poksiliidu järelehüüdes. „Oleg Prudkõi, üks Tšerkassõ regiooni parimaid poksijaid, suri idas… Tšerkassõ poksijate pere avaldab tema perele ja sõpradele sügavaimat kaastunnet. Puhka rahus!“

Kaastundeavaldustega ühines ka Ukraina poksiliit: „Peame kurbusega teatama, et rahvusvaheline poksimeister, Ukraina tšempion Oleg Prudkõi hukkus Vene okupantidega peetud lahingus. Sügav kaastunne poksija perekonnale. Jääme sind igavesti mäletama, Oleg.“

Tšerkassõ poksiliidu president Serhi Tõštšenko lisas hiljem oma järelehüüdes: „Ma mäletan, kuidas su treener rääkis, kui kirglikult sa poksiga tegelesid ning kuidas sa sõitsid jalgrattal kümneid kilomeetreid, et minna trenni. Mäletan, kuidas elasime sulle kaasa Ukarina Otomanide võistlusel, kui Tšerkassõst tuli kohale bussitäis rahvast sind toetama ja sa võitsidki! Kõik mäletavad su vägevaid võitlusi. Sa olid esimene Tšerkassõ poksija, kes võitis kuldmedali 60kiloste meeste seas.

Kõiki sinu võite ja saavutusi on raske kokku lugeda. Sa olid väga püsiv ja tööd armastav sportlane, sa treenisid kõvasti. Sa oled väärikas eeskuju tulevastele põlvkondadele.

Selliste uudistega on väga raske leppida. See neetud sõda võtab ära Ukraina parimad pojad! Igavene mälestus, puhka rahus, sõber! Kangelased ei sure!“

Sotsiaalmeediasse tehtud emotsionaalses postituses mälestas hukkunud abikaasat ka tema naine Mariana.

„Sõda võtab alati ära parimad meie hulgast. Ma ei usu, ei usu, et sind ei ole enam. Ma ei kuule enam sinu lauseid: tere hommikust, kalllis! Mul on kõik hästi! Kuidas tüdrukutel läheb? Ja kõige tähtsam, mida sa mulle enam kunagi öelda ei saa: ma armastan sind!

Sa olid nagu särav päike, eeskuju meie lastele, kes jumaldasid sind ja alati küsisid, millal isa tuleb? Kuidas ma neile ütlen, et nad ei näe sind enam kunagi? Sa olid eeskuju oma sõpradele ja kolleegidele. Sa oled minu ingel. Ma armastan sind nii väga!“

Sõjas on oma elu andnud paljud endised ja praegused Ukraina sportlased. Sellesse kurba ritta kuuluvad näiteks laskja Ivan Bidnjak, kikkpoksi maailmameister Maksim Kagal, vabavõitleja Jegor Birkun, tõstja Atanas Ivanov, laskesuusataja Jevhen Malõšev, jalgpallur Vitali Sapõlo, maratonijooksja Sergei Pronevitš ja poksija Juri Vorona.