Kanada kangelaseks kerkis Drake Batherson, kelle lisaaja alguse tabamus tõi Vahtralehemaa hokimeestele 4 : 3 võidu.

Foto: AFP/Scanpix
Jäähoki
26. mai 2022, 22:47

HOKIKLASSIKA! Tiitlikaitsja Kanada vinnas end lootusetust seisust MMi poolfinaali, Soome pääses ehmatusega (2)

Soomes toimuval jäähoki-MMil selgusid poolfinalistid. Nelja parema sekka jõudsid Tšehhimaa, tiitlikaitsja Kanada, kodumeeskond Soome ja USA.

Tšehhidel kulus Saksamaa vastu skoori avamiseks vaid napilt kaks minutit: teeniti arvuline ülekaal ja selle realiseeris väravaks David Pastrnak. Kaheksa minutit hiljem oli litter teist korda Saksamaa puuris, sedakorda oli tabamuse autoriks Roman Cervenka. Ka see värav sündis tšehhide ülekaalu olukorrast.

Teise kolmandiku keskel teenis Tšehhimaa taaskord arvulise ülekaalu ja taaskord kasutati see ka ära, kui litri saatis Philipp Grubaueri selja taha David Krejci.

Kui kolmandat perioodi jäi mängida pisut üle kuue minuti, said viimaks värava kirja ka sakslased. Moritz Seideri tabamuse järel võeti ka väravavaht väljakult ära, kuid sakslaste päästemissioon ei õnnestunud: hoopis Jiri Smejkal saatis litri nende tühja väravasse ja vormistas nii mängu lõppseisu 4 : 1.

Teises kohtumises sai näha aga tõelist hokiklassikat. Rootslased haarasid tiitlikaitsja Kanada vastu juba seitsmeminutilise mängu järel 2 : 0 eduseisu – väravad Carl Klingbergilt ja William Nylanderilt – ning kui teise perioodi 9. minutil tegi Max Friberg seisuks 3 : 0 Rootsi kasuks, võis juba tunduda, et Vahtralehemaa meeste jaoks on rong läinud.

Ent võta näpust! Kohe kolmanda perioodi alguses skooris esmalt Ryan Graves ja Kanada leidis uut usku. Nende järgmist väravat tuli siiski oodata õige kaua, ent viimaks see sündis: kui kolmandikku mängitud 18:07, realiseeris arvulise ülekaalu Pierre-Luc Dubois ning napilt 30 sekundit hiljem seadis Mathew Barzal jalule ka viigi. Lisaaeg!

Ning lisaaega oli mängitud vaid 43 sekundit, kui asi sai otsustatud. Kanada teenis arvulise ülekaalu ja see kasutati ka ära: tabamuse sai enda nimele Ottawa Senatorsi ründaja Drake Batherson. Mängu lõpuks tegid kanadalased lausa 42 pealeviset Rootsi 19 vastu.

Peoperemehed soomlased said Slovakkia vastu kaela korraliku sahmaka jääkülma vett, kui leidsid end veerandtunnise mängu järel Adam Sykora ja Pavol Regenda väravatest 0 : 2 kaotusseisust. Kuid esimese kolmandiku lõpus sai Soome Marko Anttila tabamuse järel vahe minimaalseks ja teise perioodi alguses sama mees ka viigistas.

Mängu saatus otsustati ära kolmandal kolmandikul: kui seda oli mängitud neli minutit, tegi Sakari Manninen seisuks 3 : 2 ning kohtumise lõppseisu 4 : 2 vormistas viimastel sekunditel Saku Mäenalanen, kes saatis litri tühja väravasse.

USA haaras Šveitsi vastu Ben Meyersi ja Adam Gaudette'i väravatest esimese kolmandiku lõpuks 2 : 0 eduseisu. See skoor püsis tablool õige pikalt, kuni viimase perioodi 14. minutil sai Meyers kirja oma teise tabamuse ja kindlustas jänkidele 3 : 0 võidu.

Poolfinaalid peetakse laupäeval. Esmalt lähevad vastamisi Soome ja USA, teise finalisti selgitavad Kanada ja Tšehhimaa.