Pärnu Sadam alistas finaalseeria kolmandas mängus Tartu Ülikool Maks & Mooritsa ja krooniti Eesti meistriks.

Foto: Robin Roots
Korvpall
26. mai 2022, 20:51

GALERII | Pärnu Sadam tegi ajalugu ja võitis klubi esimese Eesti meistritiitli!

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria kolmandas kohtumises alistas Pärnu Sadam 73 : 60 Tartu Ülikool Maks & Mooritsi. Suvepealinlased võitsid kevadise seeria kuivalt 3 : 0 ja esmakordselt ajaloos rändas maarjamaa meistritiitel väljaspoole Tartut või Tallinnat.

„Üks asi oli meie enda tublidus ja teine tribüünidel toimuv. Tartul polnud siin lihtne mängida, see on fakt! Mänge oli hooaja jooksul palju, emotsioonid käisid üles-alla, aga peale Kalev/Cramo kägistamist saime hea paugu ja auru üles. Me ei tohtinud kodus Tartule kaotada, aga [Peatreener Heiko] Rannula proovis kohtumise eel asju hoida võimalikult rutiinsena. Me ei teinud koosolekuid, et ees on tähtis mäng –  see oli õige valik,“ sedastas matši järel Pärnu abitreener Gert Kullamäe.

Täismaja Pärnus

„Palume inimestel koomale võtta, et kõik ära mahuksid,“ palus Pärnu Spordihallis teadustaja pool tundi enne matši algust, kuid tribüünid olid juba seks ajaks pilgeni täis ja inimesi vooris aina juurde. Esimeses kahe matšis Tartu 93 : 88 ja 69 : 68 alistanud Pärnu alustas rohkearvulise publiku ees kohtumist paremini ja Mihkel Kirvese korvist pääsesid nad juhtima 11 : 6.

Vastupidiselt eelnevatele mängudele otsisid neljapäeval mõlemad meeskonnad teravust esiti korvi alla ja avaveerandil kaheksa silma toonud Emmanuel Wembi vedas Tartu peagi taas ette. Esimesel kaheksal ja poolel minutil sopsasid tiimid kahe peale neljast kaugviskest ühe, aga siis panid nad Pärnu spordihallis püsti viskepeo. Andris Mistersi kahest sopsanud kolmesest pääses Pärnu ette kaheksa punktiga, kuid Tartu poolelt vastasid kaugelt Edmunds Elksnis ja Patrik Saal, mistap suvepealinlased võitsid avaveerandi 23 : 20.

Andris Misters.

Foto: Robin Roots

Tartu jõudis pisikese pausi järel viigini, ent siis pärnakate keskmängija Arturas Valeika tabas alustuseks kaugelt ning järgmisel rünnakul vajutas ta palli kodusatsi fännide möirge saatel pealt. Initsiatiivi ja mõnepunktist edu hoidnud Pärnu mängis veerandaja viimase poolteist minutiga selle käest, sest rumalatega vigadega saadeti tartlased vabaviskejoonele ning külalised pääsesid veerand tunniks puhkama 39 : 38 eduseisus.

Kui veerand- ja poolfinaalseerias keeras Pärnu otsustavad kohtumised enda kasuks vägevate kolmandate veerandaegadega, siis sel korral suvepealinlased väristasid ja tegid kolme minutiga kolm rumalat pallikaotust, millega Tartu pääses kohtumises esmakordselt ette viie silmaga ning Wembi tabamusest pandi kaks minutit enne veerandaja lõppu tabloole veel nende 54 : 53 eduseis. Kui see jäi tartlastele platsilt enam kui kümneks minutiks viimaseks tabamuseks!

Pärnu lämmatas tartlased kaitsega

Mistersi järjekordsest sopsanud kaugviskest võitis veerandaja Pärnu veel napilt 56 : 54, ent külaliste mäng muutus üha ümaraks ja edu loodeti kaugvisetest, mis järjepanu tulid rõngast tagasi. Kaks kiirrünnakut lõpetanud Robert Valge viis pärnakad 6.35 enne kohtumise lõppu ette juba 63 : 54. Jätkuvalt platsil kuival püsinud tartlastele tõi ühe silma vabaviskejoonelt juurde Braxton Huggins, ent sellele vastas Artur Konontšuk kahe tabanud kahesega. 67 : 55 juhtima pääsenud Pärnu edu enam maha ei mänginud.

 „Nad mängisid teisel poolajal väga head ja agressiivset kaitset, miks keeras meie rünnaku lukku,“ sedastas kolmapäeval kõigil kolmel kaugviskeüritusel eksinud ja lõpuks vaid 11 silma toonud Braxton Huggins. „Meil on noor meeskond ja kõik saavad siit midagi õppida. Kuid lõpuks jäi kõik meie mööda läinud visete taha.“

Braxton Huggins.

Foto: Robin Roots

1.20 enne normaalaja lõppu lõpetas tartlaste ülipika kuiva seeria keskpositsioonilt sopsanud Märt Rosenthal, aga see vähendas kaotuse 11 silmale (71 : 60). Lõppseisu 73 : 60 vormistas sümboolselt pealtpanekust klubi legend Karl-Martin Kask!

Valge väitel keskendusid nad eelkõige eelnevates matšides säranud Hugginsi peatamisele „Tema pealt kaitses me ei aidanud. Tegelikult said nende teised mehed vabalt nii kaugelt kui korvi alt visata, aga nad panid mööda. Selles mõttes oli meil õnne. Kui saime lõpus Hugginsi kinni, siis tal läks tuju maha, saime edu ja hea tujuga hakkavad visked sopsama,“ rääkis koondislane, kelle sõnul oli väga abiks ka publiku tugi. „Pärnus pole iial olnud nii palju rahvast. Mul on hea meel, et rahvas jõudis saali. Neljandalt kohalt kodusaali eelise saamine on üsna erakordne, rääkimata tiitlist!“

Möödunud hooajal finaalseerias Kalev/Cramole alla jäänud Pärnu alistas sel korral kullamängudes Tartu Ülikooli kuivalt 3 : 0. Sellega rändas alates 1925. aastast välja mängitav meistriliiga trofee esmakordselt väljaspoole Tallinnat või Tartut. Pärnu parimatena tõid Valge 18, Misters 16 ning Valeika ja Konontšuk 12 punkti. 27st kaugviskest vaid neli (!) tabanud Tartut vedas 13 silma visanud Emmanuel Wembi.

Paf meistriliiga sümboolsesse viisikusse valiti finaalseerias vigastuse tõttu väga nappe minuteid saanud Alterique Gilbert (Pärnu), otsustavas finaalkohtumises kaheksast viskest vaid ühe tabanud ja kolm silma toonud Märt Rosenthal (Tartu) , Robert Valge (Pärnu), Mihkel Kirves (Pärnu) ja Emmanuel Wembi (Tartu). Parima noormängija aunimetuse teenis Ralf Küttis (TalTech) ning parim juhendaja oli Pärnu kullani viinud Heiko Rannula.

Finaalseeria kõige väärtuslikumaks mängijaks valiti Andris Misters. „Peale Kalev/Cramo alistamist tundis terve klubi, et meil on suur võimalus võita tiitel. Nii meie kui Tartu suudavad skoorida, nii oli seeria võti vaieldamatult kaitse ja mänguplaanist kinni pidamine. Viimasel veerandil lubasime neil visata vaid kuus punkti, see tõi võidu ja tiitli,“ tunnistas lätlane.

Pärnu loots Rannula nentis, et hooaja lõpus mängiti viimaste aurude pealt. „Oleme Meeskond suure suure algustähega. Toetasime üksteist ja võitlesime üksteise eest. Mis saab meeskonna ja minu enda tulevikuga edasi, ei taha praegu spekuleerida. Täna naudime seda ajaloolist hetke, mis edasi, sellest võib rääkida ühe-kahe nädala pärast. Mulle Pärnus väga meeldib, aga enda tuleviku kohta ei ütle ka praegu midagi,“ ütles Rannula teleülekandes.

Tema Tartu ametivend Nikolajs Mazurs oli rohkem näost ära. „Tegime kõva hooaja. Kahju, et finaali kaotasime. Üheks võtmekohaks oli lauavõitlus, mida me ei suutnud kontrollida, ka visketabavusega oli probleeme. Kuid see oli mängijate jaoks heaks kogemuseks. Kui nad tahavad tulevikus võita, siis on heaks kogemuseks seda tüüpi olukordi kogeda. Sellise surve all. Sellise publiku ees. Mõlema meeskonna fännid olid imelised, tõeliselt finaali vääriline atmosfäär! Kas ma jätkan Tartus? Ma ei tea seda. Aga siin on väga hea organisatsioon, fantastilised fännid. See on väga hea koht,“ kiitis meie lõunanaaber.