Kaia Kanepi.

Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
27. mai 2022, 16:31

Au revoir! Kanepi kaotas Prantsusmaa lahtistel endast kaks korda nooremale ameeriklannale (5)

Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste naisüksikmängu teise ringi kohtumises kaotas 36aastane Kaia Kanepi (WTA 46.) endast kaks korda nooremale Cori Cauffile (WTA 23.) 3 : 6, 4 : 6.

Suure slämmi turniiri avaringis alistas Kanepi 2 : 6, 6 : 3, 6 : 4 maailma kümnenda naise Garbine Muguruza ja teises matšis brasiillanna Beatriz Haddad Maia (WTA 48.) 6 : 4, 6 : 4. Kolmandas ringis kohtus vanim konkurentsi jäänud naine Kanepi noorima sportlase Gauffiga. Kaks tennisisti olid varem kohtunud korra – möödunud kevadel võitis lõpuks Emilia-Romagna turniiri finaali purjetanud Gauff avaringis Kanepit napilt 7 : 6 (6), 7: 6 (7).

Kanepi alustas matši suurepäraselt. 18aastane Gauff oli esimeses pallingugeimis hädas oma servi ja Kanepi tõrjetega, jäi 15 : 40 kaotusseisu, kuid esimest kolme murdepalli ei suutnud Kaia ära kasutada. Ameeriklanna topeltvea järel sai Kanepi neljandagi murdevõimaluse, mille ta sel korral realiseeris ja läks kohtumist 1 : 0 juhtima. Kuid oma esimeses pallingugeimis andis ka eestlanna vastasele kolm murdepalli ning tema võrku lennanud eeskäest sättis Gauff tabloole viigi.

Kohtumise kolmandaski geimis sai Kanepi Gauffi topeltvea järel murdevõimaluse, aga sel korral suutis noor vastane hoida külma närvi. Eestlanna pallingugeimis suutis Gauff aga servid osavalt tagasi saata, Kanepi üritas pikemates pallivahetustes vastast survestada, kuid mitmed löögid läksid liiga pikaks – Gauff teenis kaks murdepalli, millest kasutas teise, ja läks kohtumist juhtima.

Sellest sai talendikas reketiäss kindluse ja Gauff võitis oma servigeimi kuivalt. Kui Muguruza ja Haddad Maia vastu suutis Kanepi tugevate servidega matšides teenida initsiatiivi, siis reedel kinkis 36aastane tenniseveteran oma pallingugeimis tänu lihtvigadele ja topeltveale vastasele veel ühe murde.

1 : 5 kaotusseisus pääses eestlanna viivuks tagasi mängu. Ameeriklanna paari lihtsa eksimuse abil teenis Kanepi kaks murdepalli, millest realiseeris teise ja oma servigeimi võitis Kaia tänu kohtumises löödud esimesele ässale kuivalt. Ent seti päästmiseks vajas ta veel üht murret. Kahjuks tegi Kaia otsustavas geimis kaks lihtsat eksimust ja lõi kaks palli pikaks, mistap Gauff võitis 48 minutit väldanud seti kindlalt 6 : 3.

Teine geim jätkus esialgu samas taktis. Kanepi topeltvea ja pikaks läinud eeskäe abil teenis möödunud hooajal Prantsusmaa lahtistel veerandfinaali jõudnud Gauff murdepalli, mille ta vormistas punktiks tänu Kanepi võrku lennanud eeskäele. Kindlalt hoidis ta ka oma pallingut.

Kuid 0 : 2 seisult tõestas mängu ootamatult käima saanud Kanepi, et teda ei tohi iial matšides maha kanda. Eestlanna hoidis alustuseks oma servi nulliga. Gauffi servigeimis pani Kaia vägeva eeskäega ameeriklanna jooksma ning ta realiseeris teise murdepalli. Raskustega hoitud servigeimi võiduga teenis Kanepit kolmanda järjestikuse punkti ja läks juhtima 3 : 2!

Kahjuks jäi see eestlanna viimaseks suureks õnnestumiseks. Gauff hoidis oma servigeimi, järgmine kuues sett möödus pikkade ja rohkeid kaarpalle sisaldanud pallivahetustega, kus natuke kindlam oli ameeriklanna, kes Kanepi võrku lennanud löögist sai murde.

Servi käima saanud ja kaks ässa tagunud Gauff ning keerulisi palle ära toonud Kanepi hoidsid oma pallingugeime üsna kindlalt, mistõttu asus ameeriklanna 5 : 4 seisult servima matšivõidu eest. Alustuseks läks pikaks Kanepi tõrje, seejärel oli ameeriklanna kindlam päeva ühes pikemas pallivahetuses ning eestlanna lihtvea järel teenis Cori kolm matšpalli. Surve alla jäänud Kanepi löök läks taaskord pikaks ning Gauff võitis tund ja 25 minutit kestnud kohtumise 6 : 3, 6 : 4.

Võitja oli matši järel väga rahul. „Teadsin, et tuleb karm matš – Kaia alistas avaringis väga tugeva Muguruza. Olen alates 10aastasest alates Prantsusmaa akadeemiates mänginud ja käin ka praegu siin treenimas Seetõttu olen saviliival päris hea, aga selle pinnase spetsialistiks ma ei loeks,“ lausus ameeriklanna kohtumise järel.

Gauff lõi matšis kuus ässa ja tegi viis topeltviga, Kanepi vastav saldo oli kaks ja kaks. Eelkõige oli ameeriklanna parem oma esimeselt servilt teenitud punktidest, lisaks kasutas ta oma murdevõimalustest ära 50% (5/10), eestlanna 33% (3/9).

Kohtumise statistika.

Foto: Rolandgarros.com / Ekraanitõmmis