Ecuadoria sõitja Richard Carapaz (vasakul) liigub tuuri üldvõidu suunas, Koen Bouwman (paremal) võttis Girolt teise etapivõidu.

Foto: AFP / Scanpixi
Jalgrattasport
27. mai 2022, 18:28

VIDEO | Giro mägine etapp sai jabura lõpplahenduse, kokkuvõttes lahutab kaht parimat kolm sekundit

Itaalia suurtuuri Giro d'Italia reedese 19. etapi võitis Koen Bouwman (Jumbo-Visma). Kaks päeva enne tuuri lõppu juhib kokkuvõttes Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), kelle edu Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) ees on vaid kolm sekundit.

Giro neljapäev, kus grupifiniši võitis belglane Dries De Bondt (Alpecin–Fenix), pakkus draamat juba enne meeste teele asumist. Parima noorsõitja valget särki ning kokkuvõttes neljandat kohta hoidnud 23aastane João Almeida (AUE Team Emirates) andis positiivse koroonaproovi, mistap pidi Portugali tuus tuurilt maha astuma. Sellega tõusis noorte arvestuses kindlaks liidriks hispaanlane Juan Pedro López (Trek–Segafredo).

Reedel oli kavas Marano Lagunare ja Santuario di Castelmonte vaheline etapp, kus korraks Sloveeniast läbi põiganud 178kilomeetrisel trassil oli lausa neli suuremat tõusu. Võistluse alguses pääsesid eest tosin jooksikut, kellest kolmanda mäetipu lõpuks oli alles viis: Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Attila Valter (Groupama-FDJ) ja Koen Bouwman (Jumbo-Visma).

Neist viimase plehku pääs oli oluline särkide arvestuses. Korduvalt tuuril jooksikute sekka pääsenud ning niigi mägede kuninga sinist vormi kandnud Bouwman korjas reedestel tõusudel veelgi punkte juurde. Nii saab nädalavahetusel hollandlase ronijate arvestuse sinise särgi võitu väärata vaid katkestamine. Kuna tuuri kokkuvõttes jäid põgenikud üldliidrist maha enam kui tunniga, siis lasi peagrupp nendega sisse kümneminutilise vahe ja kvintett selgitas omavahel välja etapi võitja.

Pikal lõputõusul püsis viisik koos, mistap alustasid ratturid sadakond meetrit enne finišijoont spurti. Ent ratturitele tuli üllatusena viimane järsk kurv, viiest neli lasid selle sirgeks ning nii võttis Bouwman uhkes üksinduses tänavusel Girol teise sõidu. „Tuuri esimene etapivõit oli üldse mu teine esikoht profina. Ma ei uskunud, et suudan siit võita veel teisegi,“ lausus 28aastane hollandlane, kes kirjeldas lõpus juhtunut. „Teadsin, et kurv tuleb vasakule, aga ma ei teadnud, et see on nii järsk. Pidurdasin järsult. Ma ei tea, kas keegi kannatas seetõttu – kui kannatas, siis vabandan.“

Üks kannataja Vendrame oli püha viha täis. „Mina teadsin, et seal on järsk kurv, aga Bouwman ei jätnud kellelegi ruumi! Jumal tänatud, et seal polnud ees barjäär ja saime kurvi sirgeks sõita,“ põrutas viiendaks jäänud Itaalia rattur. Talle sekundeeris teisena lõpetanud Schmid: „Minu meelest polnud see aus lõpp. Olin ta kõrval, ta pidurdas ja ei jätnud teistele ruumi. Tema võit polnud aus!“

Kokkuvõttes toimusid olulised sündmused peagrupis. Enne etappi edestas Ecuadori täht Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) Jai Hindleyt (Bora–Hansgrohe) kolme ja Mikel Landat (Team Bahrain Victorious) 65 sekundiga. Peagrupis andsid pikalt kuuma Bora–Hansgrohe sõitjad, kes üritasid 28kraadises kuumuses teised tipud ära küpsetada, kuid viimastel kilomeetritel oli trio jätkuvalt koos.

Kuigi nii Carapaz kui Landa üritasid kaaslasi korduvalt maha raputada, siis tulid kolm meest üle lõpujoone koos ja nii jäid kokkuvõttes kolme sõitja vahed samaks. Viimastel etappidel üldarvestuses esikümnesse mahtuvate Jan Hirti ja Domenico Pozzovivo kasuks töötav Rein Taaramäe (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) oli etapil 58. (+19.47). Giro lõpuni on veel kaks etappi. Homme rassivad ratturid tuuri kõige raskemal Bellunost Marmoladasse (168 km) kulgeval sõidul, roosa särgi võitja selgub pühapäeval Veronas toimuval eraldistardist etapil (17,4 km)

Giro seis kaks etappi enne lõppu.

Foto: Giroditalia.it / Ekraanitõmmis