Soome mängijad tähistavad kolmandat järjestikust MMi finaali. Pühapäeval on neil võimalus võtta Kanadalt revanš.

Foto: Reuters/Scanpix
Jäähoki
28. mai 2022, 22:55

VIDEO | JÄÄHOKI MM: finaalis kohtub valitsev maailmameister olümpiavõitjaga (1)

Jäähoki MMil selgitavad maailmameistri võõrustajamaa Soome ning Kanada.

Meie põhjanaabrid alistasid poolfinaalis tulemusega 4 : 3 USA. Ameeriklastel kulus skoori avamiseks minut ja neli sekundit, kui sihile jõudis Nate Schmidt. Soomlased suutsid siiski avakolmandiku lõpus teha seisuks 1 : 1 – viigivärava viskas Miro Heiskanen.

Teise perioodi alguses viis Soome ette Sakari Manninen, kuid USA viigistas kaks minutit hiljem, kui Sean Farrell virutas litri otse ristnurka. Viimasele kolmandikule läksid siiski vastu eduseisus võõrustajad – Sami Vatanen saatis litri läbi nii kaitsja kui ka puuriluku jalgade.

15 minutit enne matši lõppu suurendas Soome eduseisu tänu Joel Armia täpsele ja tugevale sooritusele 4 : 2-le. Kui mängida jäi pisut alla kolme minuti, tõi USA mängu tagasi Adam Gaudette, ent viigini enam jõuda ei õnnestunud.

„Nad viskasid küll esimese värava, aga saime ülejäänud mängu jooksul kenasti hakkama,“ lausus pärast matši Soome kapten Valtteri Filppula Rahvusvahelise jäähokiliidu kodulehe vahendusel. „Nad on väga oskuslikud ja kiired. Teadsime, et nad veedavad osa mängust meie [kaitse]tsoonis ja seda nad ka tegid. [Väravavaht] Jussi [Olkinuora] mängis ka hästi, sellest oli palju abi,“ lisas ta.

Teises poolfinaalis jäid kandalased küll kaheksandal minutil Tšehhi vastu kaotusseisu, kuid viskasid seejärel kuus väravat, võites mängu 6 : 1.

„Tulime siia, et võita. Hoki on meile auasi. Kanadalastena on see meie veres, teame, et kõik kodus hoiavad pöidlaid, et võidaksime kulla. On au oma riiki esindada ja see on peamine põhjus, miks me siia tulime,“ sõnas Kanada kaitsja Ryan Graves.

Soome ja Kanada kohtusid jäähoki MMi finaalis ka 2019. ja 2021. aastal. Kui mullu võtsid võidu kanadalased, siis kolm aastat tagasi jäid peale soomlased, kes on ka valitsevad olümpiavõitjad.

Finaal toimub pühapäeval ning algab Eesti aja järgi kell 20.20. Pronksimatš Tšehhi ja USA vahel algab kell 15.20.