MAAILMA PARIM HOKIRIIK: alates eilsest on soomlased valitsevad olümpiavõitjad ja maailmameistrid

Foto: PA / Scanpix
Jäähoki
30. mai 2022, 10:10

Jumalik Jalonen, käpardlikud kohtunikud, fantastiline Filppula ja teised jäähoki MMi võitjad-kaotajad

Pühapäeva õhtul alistas Soome hokikoondis triiki täis Tampere jäähallis lisaajal 4 : 3 Kanada, millega on meie põhjanaabrid nii valitsevad olümpiavõitjad kui maailmameistrid. Kes olid aga lõppenud MMi suurimad viis võitjat ja neli kaotajat?

Kaotajad: finaali kohtunikud Mikael Nord ja Linus Ohlund. „Esiteks liikus enne tabamust värav paigast. Lisaks sõideti selle paigast ajanud kaitsjale kepiga selga. Üheksal juhul kümnest antakse sellise asja eest kaheminutiline karistus, aga Rootsi kohtunikud lasid püksi,“ oli soomlaste peatreener Jukka Jalonen kuri, et vilemehed lugesid finaalis ära Kanada 2 : 3 värava, millele kohe järgnes veel üks ja matš läks lisaajale. Paksu pahandust tekitas ka soomlaste esimesele, teisele ja neljandale (!) väravale eelnenu.

Võitja: Soome. Põhjanaabrite koondise fännamisest rääkides… 1995 aasta MMi ajal olin ma liiga väike ja seda võitu ma napilt ei näinud. Ja järgmise 15 aasta jooksul lisandus soomlastele…. neli tappasaamist finaalis ja mitte ühtegi kulda. Pigem iseloomustas Soomet otsustavatel hetkedel läbipõlemised, millest ehk ilmekaim on 2003. aasta koduse MMi veerandfinaalis Rootsi vastu 5 : 1 eduseisu maha mängimine.

Edasi lugemiseks: