ROLAND GARROS' KUNINGAS: Rafael Nadal murdis veerandfinaalis maha maailma esireketi Novak Djokovici ja tema unistus 14. Prantsusmaa lahtiste tiitlist elab.

Foto: Reuters/Scanapix
Tennis
1. juuni 2022, 08:57

VIDEO | Nadal alistas eepilises lahingus Djokovici ja jõudis 14. Prantsusmaa lahtiste tiitlist kahe võidu kaugusele

„Kui ma aus olen, siis iga mäng, mis ma siin pean, ma ei tea, kas see on mu viimane Roland Garros’l minu karjääris. Selline on nüüdseks minu seis.“ Nii nentis 13 korda Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel triumfeerinud Rafael Nadal enne tänavust suurt veerandfinaali maailma esireketi ja tiitlikaitsja Novak Djokoviciga. Ent reedel oma 36. sünnipäeva tähistava Hispaania tenniselegendi teekond Roland Garros'l jätkub, sest ta alistas oma kange rivaali neljas setis!

Nadal ja Djokovic pakkusid taaskord vaatemängu kogu raha eest. Matš kestis üle nelja tunni ja lõppes siis, kui uus päev oli juba alanud ja kell oli kohaliku aja järgi veerand kaks (Eesti aja järgi veerand kolm!) öösel. Nadali võidunumbrid olid lõpuks 6 : 2, 4 : 6, 6 : 2, 7 : 6 (7 : 4).

„Et siin Novakist jagu saada, on vaid üks võimalus: tuleb mängida oma parimat mängu esimesest punktist kuni viimaseni,“ sõnastas Nadal pärast mängu võidu retsepti. „Tänane õhtu oli minu jaoks üks maagilistest õhtutest“.

Võiduga tasus maailma edetabeli viiendal real paiknev Nadal esireketile Djokovicile kätte ka selles mõttes, et mullu oli ta Pariisis pidanud poolfinaalis serblase paremust tunnistama. Et mehed aga teineteist väärivad, näitavad ka numbrid: nad on nüüd kohtunud 59 korral ning Djokovicil on kirjas 30 ja Nadalil 29 võitu. Ent tasub lisada, et liivaväljakutel peetud matšides on Nadal selgelt parem olnud võitudega 20 : 8.

„Nadal näitas, miks ta on suur meister, kui ta jäi vaimselt tugevaks. Pole kahtlustki, et ta vääris seda võitu,“ tunnustas Djokovic kaotuse järel rivaali. „Olulistel hetkedel oli ta parem mängija. Tema alustas hästi, kuid mina mitte nii väga. Ma sain teise seti võiduga momentum'i ja arvasin, et olen mängus tagasi. Kuid ta suutis viia oma tennise järgmisele tasemele.“

Nadal on olnud viimastel aegadel suures hädas vigastustega ning eelmise aasta lõpus oli kroonilise jalaprobleemi tõttu tõsiselt kaalumas karjääri lõpetamist. Ta jätkas siiski, hambad ristis, võitlemist ning selle tasuks oli karjääri 21. Suure Slämmi turniirivõit Austraalias. Ent siis tabas teda roide väsimusmurd, mistõttu tuli teha mängimises kahe kuu pikkune paus.

Kuid Prantsusmaal näitab hispaanlane taas oma parimate päevade tennist. Djokovici vastu alustas ta vägevalt, kui kasutas neljast murdepallist ära kaks ja võitis esimese seti 50 minutiga 6 : 2.

Teist setti asus Nadal juhtima 3 : 0, kuid serblane võitles välja viigiseisu. Seejuures kestis kuues geim lausa 19 minutit! Pikad geimid jätkusid, kuid seti lõpp kuulus Djokovicile ning kui Nadal lõi eeskäe pikaks, tõi see setivõidu 6 : 4 serblasele.

Ent nagu Djokovic märkis, siis murrangut tal oma setivõiduga mängu tuua ei õnnestunud. Kolmandat setti asus Nadal juhtima 4 : 1 ning pärast kuuenda murdepalli realiseerimist tüüris seti võidusadamasse 6 : 2.

Neljandas setis juhtis Djokovic 5 : 3 ja omas enda pallingul ka kaht settpalli, ent need jäid realiseerimata. Hoopis hispaanlane murdis Djokovici pallingu ja et seejärel mõlemad mehed oma servigeime hoidsid, järgnes kiire lõppmäng.

Seal asus Nadal juhtima 6 : 1. Matšivõidu vormistamiseks kulus mehel küll neli matšpalli, kuid lõpuks see tänu tagantkäe löögile ikkagi tuli. 15 000 pealtvaatajat, kes toetasid kogu matši vältel küll selgelt hispaanlasest, tänasid tenniselegende Pariisi öös pika ja sooja aplausiga.

Poolfinaalis kohtub Nadal Saksamaa esindaja Alexander Zvereviga (ATP 3.) ning ta tõdes, et veerandfinaalis võita oli tore, kuid see oli ikkagi alles veerandfinaal.

„Oli emotsionaalne õhtu ja selliste õhtute pärast ma tennist jätkuvalt mängingi,“ lausus Nadal. „Kuid poolfinaal on ees, pean püsima rahulik ning selleks valmis olema.“