Karel Tilga

Foto: Aldo Luud
Kergejõustik
1. juuni 2022, 20:24

GALERII | MMiks valmistuv kümnevõistleja Karel Tilga näitas heitealadel head vormi (1)

Täna õhtul Tartus Tamme staadionil toimunud 57. Gustav Sule memoriaalil pakkus kõige rohkem huvi, mis seisus on MMiks valmistuv kümnevõistleja Karel Tilga, keda on viimasel ajal tabanud mitu tagasilööki.

Tilga sai odaviskes 65.92ga kolmanda koha. „Arvestades, et viskasin poole lühema hoojooksu pealt ja et tegin eile tugeva trenni alla, võib tulemusega rahule jääda,“ lausus 24aastane sportlane, kes hiljuti püstitas Tartus kettaheites isikliku rekordi 50.32.

Parema jala närvikahjustus, mis ei lubanud Tilgal vahepeal korralikult treenida, on enam-vähem taandunud. „Natuke annab veel tunda, aga ma ütleks, et 95 protsenti on korras,“ märkis ta.

Taavi Tšernjavski (paremal) ja Johannes Treial pidasid 110 meetri tõkkejooksus ägeda duelli.

Foto: Aldo Luud

Meeste 110 meetri tõkkejooksu (vastutuul -1,0 m/s) võitis Johannes Treiel, kes läbis võistlusmaa ajaga 14,73. Kümnevõistleja Taavi Tšernjavski kaotas talle ainult ühe sajandikuga. Kõrgushüppes ületas Tšernjavski 1.90.

Treener Art Arvisto sõnul oli see võistlus jalavigastusest taastuvale õpilasele lahtijooksu eest. „Kõrguses olid korralikud hüpped, 1.95 ajas ta napilt maha.“

Tšernjavski pidi pärast mai alguses tekkinud põlvevigastust treeningutes tegema nädalase pausi. „Siis sain jooksma hakata, aga kaugust pole siiani proovinud,“ märkis pärast jaanipäeva algavateks Eesti meistrivõistlusteks valmistuv dekaatleet.

Naiste tõkkesprindi võitis Diana Suumann (esiplaanil).

Foto: Aldo Luud

Naiste 100 meetri tõkkejooksu, mille ajal puhus vastutuul 0,2 m/s, võitis Diana Suumann ajaga 13,84. Neljandana lõpetanud Anna Maria Millend alistas alla 20aastaste MMi normi 14,20, läbides distantsi 14,14ga. Kolmandaks tuli hiinlannast mitmevõistleja Ninali Zheng, kelle tulemus oli 13,99. Olgu siinkohal märgitud, et tema on kümnevõistleja Karel Tilga kallim.

Meeste kaugushüppes sai esikoha Henrik Kutberg, kelle parim sooritus oli 7 meetri ja 32 sentimeetri pikkune. Teise koha napsas Õhtulehe sporditoimetuse ridadesse kuuluv Mihkel Talivee tulemusega 7.11.

Henrik Kutberg võitis kaugushüppe tulemusega 7.32.

Foto: Aldo Luud

Naiste 400 meetri jooksus triumfeeris lätlanna Gunta Vaicule ajaga 52,60. Naiste 100 meetri jooksu võitis Kreete Verlin, kelle tulemus 1,9meetrises vastutuules oli 12,23. „Staadionile tulles sain kohe aru, et täna tuleb vastutuules sprintida. Arutasime tüdrukutega, et tunne oli selline, nagu puhunuks neli meetrit vastu.“

Verlin tahab tänavu 100 meetris mullu püstitatud isiklikku rekordit 11,92 parandada. „Talvise 60 meetri aja põhjal peaksin päris palju kiiremini jooksma,“ kiikas Liivi Eeriku õpilane lootusrikkalt tulevikku.

Trumpalal tõkkesprindis stardib Verlin juuni teises pooles. EMi norm on 12,93, aga Münchenisse võib pääseda ka paar kümnendikku nõrgema tulemusega. „Mulle tundub, et suvistele tiitlivõistlustele on raskem jõuda kui talvistele,“ ütleb märtsis vabapääsmega sise-MMile pääsenud tallinlanna.

Enne võistlust

Stardinimekirjad pole küll väga tihedad, kuid mitmel alal on lootust näha Eesti mõistes korralikke tulemusi. Ootame huviga, kui pika odakaare viskab MMiks valmistuv kümnevõistleja Karel Tilga.

Eelmisel nädalavahetusel toimunud Götzise mitmevõistlusest jäi Tilga kõrvale, sest jala närvikahjustuse tõttu oli ettevalmistus lünklik. Juuli keskel USAs algav MM pole aga enam mägede taga, sestap tuleb end üksikaladel proovile panna. Tilga täitis MM-normi 8350 punkti juba mullu, kui püstitas isikliku tippmargi 8484 punkti.

Sule võistlusel osaleb meie teinegi 8000 punkti mees Taavi Tšernjavski, kes jookseb 110 meetrit tõkkeid ja hüppab kõrgust. Kuu aja tagusel hooaja esimesel kümnevõistlusel Itaalias Grosettos pidi ta etteaste pooleli jätma kaugushüppes saadud põlvetrauma tõttu.

Naiste sprindis kummardavad stardipakkudele Kreete Verlin, Kristin Saua, Diana Suumann. Tõkkesprindis on oodata Suumanni ja Anna Maria Millendi duelli.