Alexander Zverevi Prantsusmaa lahtised lõppesid ratastoolis.

Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
3. juuni 2022, 19:29

FINAALI ASEMEL RATASTOOL: Nadali ja Zverevi eepiline poolfinaal päädis sakslase rõlge vigastusega

Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste naisüksikmängu kolmanda ringi kohtumises meie Kaia Kanepi (WTA edetabelis 46.) konkurentsist lülitanud ameeriklanna Coco Gauff (WTA 23.) jõudis finaali nii üksikmängus kui paarismängus. Meeste seas pääses esimesena üksikmängus finaali Rafael Nadal, kelle vastane Alexander Zverev vigastas hüppeliigest.

18aastane Gauff on Prantsusmaal suurepärases hoos. Üksikmängus 6 : 3, 6 : 4 Kanepi alistamise järel seljatas ta belglanna Elise Mertensi (WTA 32.) 6 : 4, 6 : 0, kaasmaalase Sloane Stephensi (WTA 64.) 7 : 5, 6 : 2 ja poolfinaalis Itaalia tähe Martina Trevisani (WTA 59.) 6 : 3, 6 : 1.

Gauff tahab olla enamat kui lihtsalt sportlane

Peale Trevisani alistamist kirjutas Gauff kaamerasse: „Rahu nimel. Lõpetame relvavägivalla. Coco.“ Hiljem tõdes verinoor sportlane, et ta soovib sarnaselt LeBron Jamesi, Serena Williamsi, Naomi Osaka ja paljude teistega anda oma panuse ühiskonna paranemisse.

„Minu sõnum oli nii Ameerikas elavatele inimestele kui kõigile üle maailma. Loodetavasti jõuab see sõnum ametnikeni, kes loodetavasti ühel hetkel muudavad midagi,“ lausus ameeriklanna, kel on südamel hiljuti kodumaal toimunud mitmed massitulistamised. „Ma tunnen, et sellistest asjadest rääkimine on oluline. Sageli pannakse meid atleetidena paika, et sport ja poliitika peavad olema lahus. Aga ma olen kõigepealt inimene ja siis tennisist. Minu silmis annab sport platvormi, kus saab oma sõnumit jagada.“

Gauff on sel sajandil nooruselt kolmas suure slämmi finalist – temast nooremana jõudsid esikohamatši Maria Šarapova 2004. aastal Wimbledonis ja Kim Clijsters 2001. aastal niisamuti Prantsusmaal. Ühtlasi on Coco ajaloos kuues ameeriklanna, kes purjetas Prantsusmaa lahtiste finaali settigi kaotamata (varem olid seda suutnud Andrea Jaeger, Billie Jean King, Chris Evert, Martina Navratilova ja Venus Williams)

Lisaks pääses Gauff reedel koos kaasmaalase Jessica Pegulaga esikohamatši naiste paarismängus, kus nad finaalis lähevad nad kokku Prantsusmaa duoga Caroline Garcia – Kristina Mladenovic, kes seljatasid täna poolfinaalis 2 : 6, 6 : 4, 6 : 2 Läti-Ukraina paari Jeļena Ostapenko – Ljudmila Kitšenok.

Eelmisel hooajal võitis tšehhitar Barbora Krejcikova esimese naisena pärast 2000. aastat ja läbi aegade seitsmenda naisena Roland Garrosis nii üksik- kui paarismängu tiitli. Selle kordamine pole Gauffil lihtne, sest naisüksikmängu finaalis madistab ta poolatar Iga Swiatekiga. Maailma esireket alistas veerandfinaalis ameeriklanna Jessica Pegula (WTA 11.) 6 : 3, 6 : 2 ja poolfinaalis veelgi kindlamalt 6 : 2, 6 : 1 Venemaa sportlase Daria Kasatkina (WTA 20.).

Swiatek on nüüd WTA-turniiridel võitnud järjest 34 matši. Naiste seas on sel sajandil temast enamat suutnud vaid Venus Williams 2000. aastal (35), meeste hulgas on pikema seeria kokku pannud legendid Novak Djokovic 2011. (43) ja Roger Federer 2006. hooajal (42). Möödunud sajandi parimatest naistest jääb Swiatek veel kaugele maha, sest Martina Navratilova võitis omal ajal järjest 74 ja Steffi Graf 66 matši.

Nadal sai alistusvõidu

Meeste esimeses poolfinaalis pidasid eepilise lahingu maailma viies reket Rafael Nadal ning kolmas number Alexander Zverev. 5 : 4 eduseisus teenis Nadal kolm murdepalli, mis olid ühtlasi settpallid, aga 25aastane sakslane tuli raskest seisust välja ning parem avaseti parem selgus kiires lõppmängus.

Seda alustas Zverev suurepäraselt ja 6 : 2 eduseisus oli tal lausa neli settpalli. Kuid kogenud Hispaanlane tuli rongi alt välja, võitis kiire lõppmängu 10 : 8 ja üle pooleteist tunni kestnud avaseti 7 : 6.

Teine sett kestis veel kauem. Mõlemal sportlasel oli väga suuri probleeme oma servigeimi hoidmisega ning nii Nadal kui Zverev tegid lausa neli (!) murret. Näis, et matš liigub taas kiiresse lõppmängu, aga viimasel punktil pani Zverev jala valesti maha, vajus kõva karjatuse saatel savi-liivale ning haaras kinni hüppeliigesest.

Karjääri esimest suure slämmi turniiri esikohta jahtinud valitsev olümpiavõitja viidi areenilt minema ratastoolis. Kümneminutilise ootamise järel naasis Zverev väljakule kahe kargu toel, surus pisarsilmi Nadalil kätt ja lahkus publiku aplausi saatel tagasi siseruumidesse.

„Väga kurb ja mul on temast väga kahju. Te mängis seni imelist turniiri,“ nentis juhtunust ilmselgelt löödud Nadal matši järel. „Tean kuidas ta soovis oma esimest suure slämmi turniiri võitu. Soovin talle kõike head.“

Hispaanlane lisas: „Olime mänginud kolm tundi ja teinegi sett polnud veel läbi. Ta on praeguses tennises üks raskemaid vastaseid. Olen õnnelik, et pääsesin finaali, aga Šaša pisarate nägemine oli valus.“

21 slämmivõiduga kõigi aegade edukaimaks meestennisistiks kerkinud Nadal on Prantsusmaa lahtiste 14. tiitlist ühe võidu kaugusel. Teise finalisti selgitavad norralane Casper Ruud (ATP 8.) ja horvaat Marin Čilić (23.)