Foto: Natacha Pisarenko / AP / Scanpix
Maailm
5. juuni 2022, 23:30

BLOGI | Mariupolis napib joogivett, Ukraina väed kontrollivad poolt Sjeverodonetski linnast. Putin süüdistab läänt rahvusvahelises toidu- ja energiakriisis

Alanud on sõja 102. päev. Kiievi linnapea sõnul oli mitmes linnaosas kuulda öö jooksul plahvatusi. Ühendkuningriigi kaitseministeerium usub, et Venemaa võtab järgmise kahe nädala jooksul kontrolli kogu Luganski piirkonna Ida-Ukrainas.

Olulisemad sündmused:

  • Kiievi linnapea teatel kuuldi öö jooksul mitmeid plahvatusi.

  • Hommikul lendas Mõkolaivi oblasti tuumaelektrijaama kohalt kriitiliselt madalalt üle Vene tiibrakett. Vene raketi lennud tuumaelektrijaama kohal tekitavad väga ohtlikke olukordi.

  • Venemaa armee kasutab ära kõik oma reservid Severodonetski linna vallutamiseks, teatas piirkonna sõjaväeadministratsiooni juht Serhi Haidai. „Neil oli varem õnnestunud vallutada suurem osa linnast, kuid nüüd on meie sõjavägi nad tagasi lükanud”. Haidai ütles, et Ukraina kontrollib praegu umbes poolt Severodonetskist.

  • USA kongressi liige, Ukrainast pärit Victoria Spartz külastas laastatud Tšernihivi linna.

  • Joogivee puudus Mariupolis on kriitilise piiri peal.

  • Ukraina väed kontrollivad poolt Sjeverodonetski linnast.

  • Zelenskõi kohtus Zaporižžja oblastis sõduritega.

  • Donetski Rahvavabariik tahab hukata kaks Suurbritannia ja ühe Maroko kodaniku.

  • Putin süüdistab läänt rahvusvahelises toidu- ja energiakriisis

  • Prantsuse president Macron: „Venemaad ei tohi alandada, sest me peame jätma akna diplomaatia jaoks.“ Ta nentis, et Prantsusmaa asub pärast sõja lõppu Venemaa ja lääneriikide vahel suhteid vahendavale positsioonile.

  • Venemaa andis raketilöögi Mõkolaivis asuvale erasadamale, kus asub teraviljaterminal.

  • Venemaa suutis hävitada järjekordse haruldase ajaloopärandi Ukrainas. Donetski oblastis tabas Vene suurtükivägi Svjatogorski Lavrat. Kaadrid leekides kloostrist toovad ukrainlastele meenutusi minevikust. Kunagi hävitas selle ka nõukogude võim, kuid hiljem ehitis taastati.

  • Praegu ei anna Venemaa ametivõimude sõnavõtud sugugi märku, et ollakse valmis läbirääkimisteks, vahendab Ukraina presidendi kantselei. Ometigi oodatakse, et asjale leitakse lahendus kahe riigi presidentide võimalikul kohtumisel.

  • Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba rõhutab, et riigid, kes keelitavad Ukrainat säästma Venemaad alandusest, et taolised üleskutsed alandavad vaid sellise palvega esinevaid riike. Kuleba sõnul on Venemaa see, kes end ise alandab. Ta rõhutab, et oluline on Venemaa omale kohale tagasi panna, sest ainult see saab tuua rahu ja päästa elusid.

  • USA president Joe Biden ütles, et see on Ukraina otsustada, kas nad loovutaksid osa oma territooriumist, et saavutada rahu ja lõpetada Venemaa sissetung. Ta ütles, et tema ei hakka ukrainlastele ette dikteerima, mida nad tegema peaksid või ei peaks.

  • Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles lühikeses videosõnumis, et ukrainlased on kaitsnud oma riiki 100 päeva Venemaa agressiooni eest ja et „võit on meie„. „Selle aja jooksul ei ole vaenlane suutnud saavutada ühtegi strateegilist eesmärki, püüdes oma jõuetust tsiviilinfrastruktuuri ja inimeste peale välja valada. Selle 100 päevaga on Ukraina teinud seda, mis tundus võimatu, mida paljud ei tahtnud uskuda. Oleme peatanud maailma teise armee.“

90. päeva blogi on SIIN. 91. päeva blogi asub SIIN. 92. päeva blogi on SIIN. 93. päeva blogi on SIIN. 94. päeva blogi asub SIIN. 95. päeva blogi on SIIN. 96. päeva blogi on SIIN. 97. päeva blogi on SIIN. 98. päeva blogi asub SIIN. 99. päeva blogi saab lugeda SIIT. 100. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 101. päeva blogi asub SIIN.

23:47
Putin süüdistab läänt rahvusvahelises toidu- ja energiakriisis

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas, et Moskva tegevusel pole mingit pistmist maailmas ähvardava energia- ja toidukriisiga ning süüdistas taas selle stsenaariumi loomises lääne majandus- ja finantspoliitikat.

Venemaa sissetung Ukrainasse on viinud maailma kriisi, mis konkureerib 1970ndate ja 1980ndate alguse naftakriisidega või isegi ületab selle, kirjutab CNN.

USA president Joe Biden süüdistab riigisiseste hinnatõusude ja ülemaailmse toiduvarude nappuse pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Reedel riiklikule telekanalile Rossija antud intervjuus süüdistas Venemaa president omakorda USAd inflatsiooni ja ebasoodsa olukorra pärast toiduturul.

Putin süüdistas ka Euroopa riikide ja Euroopa Komisjoni lühinägelikku poliitikat energiasektoris toidu- ja energiaturu kriisi põhjusena.

„Muuhulgas ei võtnud eurooplased kuulda meie tungivaid taotlusi säilitada pikaajalised lepingud maagaasi tarnimiseks Euroopa riikidesse ja nad hakkasid lepinguid lõpetama. See avaldas negatiivset mõju Euroopa energiaturule ja hinnad tõusid. Venemaal pole sellega absoluutselt mingit pistmist,“ sõnas ta.

„Niipea kui gaasi hind tõusis, tõusid kohe ka väetiste hinnad. Kõik on omavahel seotud,“ lisas Putin.

„Kuid me hoiatasime selle eest ja sellel pole mingit pistmist ühegi Venemaa sõjalise operatsiooniga,“ ütles Putin.

Kreml teatas eelmisel nädalal, et Moskva on valmis teravilja ja väetiste ekspordi kaudu andma olulise panuse toidukriisi vältimiseks, kui lääs kaotab Venemaale kehtestatud sanktsioonid.

23:29
Zelenskõi kohtus Zaporižžja oblastis sõduritega

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus pühapäeval Zaporižžja oblastis reisil rindel olnud sõduritega ja riigisiseselt ümberasustatud ukrainlastega.

Zelenskõi külastas Ukraina sõjaväe rindepositsioone, kasutades võimalust, et tutvuda olukorraga kaitsel.

President vestles sõduritega, andes neile üle riiklikud autasud ja tänades teenistuse eest.

„Ma tahan teid tänada teie suure töö, teenistuse eest, meie kõigi, meie riigi kaitsmise eest. Olen kõigile tänulik. Soovin teile ja teie peredele tugevat tervist. Hoolitsege enda eest,“ ütles Zelenskõi sõduritele.

Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse on peaaegu 12 miljonit ukrainlast riigisiseselt ümber asunud.

„Ma saan aru, et kõik tahavad koju naasta. Ja praegust eluaset, ükskõik kui mugav see ka poleks, ei saa võrrelda teie enda koduga. Kodust paremat pole kusagil,“ ütles Zelenskõi riigisiseselt ümberasustatud isikutele.

Lõpuks tegi Zelenskõi kingituse 8aastasele poisile Jegor Kravtsovile, kes Mariupolis mürskude all elades päevikut pidas.

22:22
Ukraina väed kontrollivad poolt Sjeverodonetski linnast

Luhanski oblasti sõjaväeadministratsiooni juht Serhi Haidai ütles, et Ukraina väed kontrollivad poolt Sjeverodonetski linnast.

Oma Telegrami kanali postituses ütleb Haidai: „Meie relvajõud on puhastanud pool linnast. Meie kaitsjad kontrollivad tõepoolest poolt linna.“ Eelmisel nädalal ütles Haidai, et Vene vägede valduses on umbes 80% Sjeverodonetskist, kuid Ukraina väed on sellest ajast alates tänavavõitlustes linnaosasid tagasi haaranud.

Haidai ütleb, et eeldab, et Venemaa väed kahekordistavad lähipäevil raskekahurväe abil oma jõupingutusi linna vallutamiseks.

„Neil pole muud taktikat,“ ütles ta. „Nad ei saa muul viisil võidelda.“

Haidai sõnul on linnas endiselt umbes 15 000 tsiviilisikut. „Nüüd on evakueerimine pideva võitluse tõttu võimatu,“ ütles ta.

Koos vabatahtlike, hädaabiteenistuse ja riigipolitsei abiga õnnestus siiski evakueerida 98 inimest.

22:18
20:47
19:46
USA kongressi liige, Ukrainast pärit Victoria Spartz külastas laastatud Tšernihivi linna

Tšernihivi oblasti sõjaväevalitsuse juht Vjatšeslav Tšaus kirjutas sellest oma Telegrami kanalis, vahendab Ukrinform.

„Kaks päeva Tšernihivis uurisime koos Victoria Spartziga oma linna ja piirkonna ülesehitamise võimalusi. Meil on head väljavaated nende elluviimiseks. Täpsemalt räägin hiljem,“ kirjutas Tšaus.

Tšernihivi oblast oli üks esimesi piirkondi, mida Venemaa tabas, kui tema väed 24. veebruaril Ukrainasse tungisid. Rohkem kui kuu aega pommitas vaenlane linna ja piirkonda suurtükiväe ja lennukitega.

Spartz sündis Tšernihivi oblastis Nosivka linnas.

18:45
Linnapea abi: joogivee puudus Mariupolis on kriitilise piiri peal

Mariupolis on joogiveepuudus linnapea abisõnul praegu kriitilisel tasemel.

Petro Andrušenko sõnul peavad inimesed joogivee saamiseks registreeruma ja nad saavad seda vaid iga kahe päeva tagant, vahendab CNN.

Mariupoli enam kui kahekuulise pommitamise ajal tekitatud kahju oli nii tõsine, et Venemaa toetatud kohalikud võimud peavad taastama enamiku põhiteenustest, nagu elekter, gaas ja veevärk.

Andrušenko, kes ise Mariupolis ei viibi, väitis, et okupatsioonivõimude poolt pakutavat vett võib „väga tinglikult joogiveeks kutsuda. Keetmata ei saa seda üldse tarbida ja keetmiseks pole ka võimalust. Tegelikult kasutavad inimesed seda sellisena, nagu see on.“

Andrušenko kordas oma hoiatusi epideemiate leviku eest, mis on tingitud suurest prügikogusest ja madalatesse haudadesse maetud surnukehade arvust kogu linnas.

„Ootame koolera või mistahes muud seedetraktiga seotud viirusepideemiat. Ebasanitaarsete tingimuste tagajärjel võib see juhtuda.“

Siiani ei ole Mariupolis kinnitatud teateid düsenteeria või muude epideemiliste haiguste kohta.

17:46

Venemaa on hävitanud Mõkolaijvis asuva suure Ukraina teraviljaekspordi terminali, millel on rahvusvahelises toiduga kindlustatuses ülioluline roll. See suunatud rünnak on järjekordne tõend selle kohta, et Putin püüab tekitada ülemaailmset näljahäda.

17:30
Ukraina tulistas alla neli raketti, mis olid suunatud Mõkolajivi suunas

Ukraina õhutõrje tulistas alla neli Venemaa raketti, mis olid sihitud Lõuna-Ukrainas asuva Mõkolajivi pihta, vahendab CNN.

Koidikul tabas Mõkolajivi piirkonda taas massiivne raketirünnak ja õhutõrje tulistas alla kaks raketti, teatas Ukraina lõuna operatiivväejuhatus.

„Sellised jultunud tegevused paljastavad taas terroristliku riigi tegelikud kavatsused – juurdepääsu kindlustamine Ukraina mereinfrastruktuurile,“ seisis avalduses.

Venemaa üritas taastada kaotatud positsioone ka kahes Mõkolaivi piirkonnas, kuid „kandis suuri kaotusi ja taandus,“ teatas Ukraina relvajõudude peastaap.

Lähedal asuvas Hersonis pole kuus päeva olnud mobiili- ega internetiühendust ning linna kontrollivad Vene väed on avanud partei „Ühtne Venemaa“ filiaali, kus „koguvad andmeid linna elanikelt“.

16:35
Donetski Rahvavabariik tahab hukata kaks Suurbritannia ja ühe Maroko kodaniku

Separatistide sõnul on nad lõpetanud kolme välismaalase – briti kodanike Sean Pinneri ja Andrew Hilli ning Maroko Kuningriigi kodaniku Saadun Brahimi – „kriminaaljuurdluse“, vahendab Ukrainskaja Pravda.

Okupantide sõnul osalesid kolm meest Ukraina korraldatud relvastatud agressioonis võimu haaramiseks nn. Donetski Rahvavabariigis.

Esimest kohtuistungit võib oodata lähiajal. Kolmele välismaalasele „võib määrata erandlik karistus – surmanuhtlus“, kirjutab väljaanne.

15:50

Pole enam kodu, pole enam lähedasi…

Ukraina politsei avaldas video, mis jäi Donetski oblastis maha Družkivka linnast pärast seda, kui okupandid oma relvastuse seal käiku lasid.

15:22

Ukraina sõdurid aitavad vangistusse langenud Vene sõdureid.

Võimalik, et just tänu neile päästetakse mõni sõjavang Vene käest.

14:32

Ukraina väed lahinguväljal.

14:05

Vaata, mis saab korterist, mida Vene okupandid on mürsu abil „demilitariseerida“ soovinud…
Video Mõkolaivi piirkonnast.

13:55

Venemaa väidab üht, aga tegelikud sihtmärgid on nende hävitaval tulejõul hoopis teised…

Venemaa teatel sihivad nad tanke ja saadetud lahingumoona. Tegelikkus on näha videolt, kus Kiievis rünnati Vene armee poolt hoopis Darnitsa autoremonditehast.

13:45

USA suursaadik Bridget Brink külastas Vene vägede poolt hävitatud Borodjankat.

13:05

Tšehhi poolt Ukrainale kingitud raketiheitesüsteem RM-70 on jõudnud Sievierodonetskisse, et peagi Venemaa armee suunas tööle asuda.

12:50

Koer Jasmine on Ukraina noorim sõdalane, kes juba omandanud mitu erinevat ja vajalikku oskust, et lahinguväljal sõduritele abiks olla.

12:44

Vene rakett lendas tuumaelektrijaama kohal „kriitiliselt madalalt“.

Ukraina riiklik tuumaettevõte Energoatomi teatel lendas täna hommikul Mõkolaivi oblasti tuumaelektrijaama kohal Vene tiibrakett, mis oli tõenäoliselt teel Kiievisse.

11:55

Donetski oblastis asuva Lõmani linnapea Aleksandr Žuravlev ütleb, et linna enam ei eksisteeri.

Loe rohkem