Rafael Nadal oma 14. Prantsusmaa lahtiste trofeega.

Foto: AFP/Scanpix
Tennis
5. juuni 2022, 19:11

Liivaväljakute kuningas Nadal võitis 14. korda Prantsusmaa lahtised!

Tänavustel Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel triumfeeris meeste üksikmängus legendaarne Rafael Nadal (ATP 5.). Karjääri 22. suure slämmi turniiri võitnud hispaanlane alistas finaalis tulemusega 6 : 3, 6 : 3, 6 : 0 Norra tennisisti Casper Ruudi (ATP 8.).

Kui esimeses setis ei tekkinud 23aastasel norralasel erilist võimalust, siis teises pääses ta 3 : 1 juhtima. Nadal võitis aga järgmised viis geimi ning pääses settidega 2 : 0 juhtima. Selleks hetkeks oli Ruudi seis juba päris hapu, sest tema vastane polnud Prantsusmaa lahtistel kunagi kaotanud viiesetilist matši. Nüüd sai mäng lahendatud kolme setiga: viimase võitis Hispaania tenniselegend poole tunniga kuivalt. Kohtumine kestis kokku kaks tundi ja 18 minutit.

Nadal kiitis mängu järel esmalt vastast. „Casper, nautisin sinu vastu finaalis mängimist. Oled suurepärane. Tahan soovida sulle õnne, et teed suurepärast karjääri. Olen sinu ja su tiimi üle väga õnnelik. Soovin sulle tulevikuks parimat,“ lausus ta.

Seejärel tänas Nadal oma perekonda, tiimi ja kõiki, kes on talle olnud toeks. „See aasta on olnud imeline. Ilma teieta poleks olnud see võimalik,“ sõnas tenniselegend. „Mul on väga raske enda emotsioone kirjeldada. Ma poleks kunagi uskunud, et olen siin 36aastasena, mängin oma karjääri ühel olulisimal väljakul järjekordses finaalis. See tähendab mulle kõike ning annab energiat, et edasi pürgida. Aitäh!“ jätkas ta.

Ruud, kellele oli see karjääri esimene suure slämmi turniiri finaal, õnnitles alustuseks Nadali. „See on su 14. võit ja 22. suure slämmi turniiri tiitel. Me kõik teame, milline tšempion oled. Sain täna teada, kuidas on sinu vastu finaalis mängida. See polnud kerge ja ma pole esimene ohver – tean, et neid on olnud palju! Rafa, võtsid mind ja mu perekonda oma akadeemiasse avasüli vastu. Oled tõeliselt inspireeriv. Loodame, et jätkad veel mängimist.“

36aastasest Nadalist sai kõigi aegade vanim Prantsusmaa lahtiste tšempion. Kokku on ta seal triumfeerinud 14 korral, mis on mõistagi samuti rekord. Seitmsekordse suure slämmi turniiri võitja John McEnroe arvates ei löö seda Nadali saavutust enam keegi üle.

„Seda ei juhtu meie spordis enam mitte kunagi. Ükski mees- ega naismängija ei võida [suure slämmi] turniiri nii mitu korda, seega tuleb seda nautida,“ lausus ameeriklane Eurospordi vahendusel.

Kokku on Nadal võitnud 22 suure slämmi turniiri – lisaks on ta triumfeerinud kahel korral nii Austraalia lahtised kui ka Wimbledoni ning neljal korral USA lahtised. See on samuti rekord, lähimatel jälitajatel ja hispaanlase konkurentidel Novak Djokovicil ja Roger Federeril on neid 20.

„See on uskumatu. Roy Emersoni käes oli rekord 35 aastat, siis ületas selle [Pete] Sampras. Arvasime, et selleks [rekordi uuesti purustamiseks] kulub veel 30 aastat, nüüd on selle ületanud kolm mängijat. Paljud arvasid, et rekordi võtab endale Novak, aga siis oli tal Austraalias kohutav skandaal. Novak ilmselt ei arvanud, et Rafa võidab [Austraalias]. Djokovic tuli [Prantsusmaa lahtistele] mõttega konkurendile järele jõuda. Kuid Rafa oli siin teisel tasemel,“ sõnas McEnroe.