Dmitri Tursunov ja Anett Kontaveit mullu mehhikos toimunud WTA finaalturniiril

Foto: Rob Prange / Shutterstock / Vida Press
Tennis
6. juuni 2022, 10:40

KOOSTÖÖ LÄBI! Anett Kontaveiti maailma teiseks reketiks aidanud treener: olen veidi kurb, aga vahel peavad head asjad lõppema (16)

Anett Kontaveit tõusis äsja WTA edetabelis teisele kohale. See pole aga ainus suur sündmus, mis eestlanna karjääris viimastel päevadel juhtunud: tema senine treener Dmitri Tursunov teatas ühismeedias, et tema koostöö Kontaveitiga on katkenud.

„Soovin teada anda, et Anett ja mina ei jätka oma partnerlust,“ kirjutas Tursunov. „Tahan tänada Anetti võimaluse eest, õnnitleda teda karjääri kõrgeima edetabelikoha puhul ja soovida talle õnne edasiseks.“

Venelane jätkas: „Tunnen uhkust enda panustatud töö eest ja olen veidi kurb, aga vahel peavad head asjad lõppema.“

Tursunov sai Kontaveiti treeneriks mullu augustis ning tema toodud vaimsuse muutus aitas senini maailma edetabelis 30. koha piirimail paiknenud eestlannal kerkida tennisemaailma vägevaimate sekka. Üheskoos võideti viis WTA-turniiri, neist kaks Tursunovi sünnimaal: mullu oktoobris Moskvas ja tänavu veebruaris Peterburis.

Õhtuleht uuris mai keskel Kontaveitilt, kuidas on sõda Ukrainas mõjutanud tema koostööd Tursunoviga. Eesti esireket „Ma ei tahaks jagada neid tundeid, mis mul treeneriga seonduvalt on.“

Austraalia lahtistel antud intervjuus rääkis Tursunov, miks tema ja Kontaveiti koostöö nõnda hästi sobis: „Kuulge, muidugi ma tahaksin öelda, et kõik on tänu minule. Ilmselgelt leidis ta viisi end motiveerida. Ja ma aitasin teda tema mänguga. Aitasin tal võibolla mõned asjad oma peas paremini paika seada, kuidas ta oma mängu näeb, aga treener saab pakkuda vaid infot. Minu töö on aru saada, mis info talle parajasti kõige parem oleks. Ja ju ma sain sellega hästi hakkama, aga taaskord, ta oli valmis seda infot vastu võtma, tahtis proovida midagi teisiti, midagi uut.“

Samas usutluses rääkis venelane ka olukorrast, kuidas naiste tennises pole harvad näited, kus treener vaid mõne kuu möödudes sportlase poolt vallandatakse.

„Ausalt, ma arvan, et noorem põlvkond muutub väga emotsionaalselt tundlikuks ja neil on raske saada hakkama ausate hinnangutega. Ma tunnen, et kannatlikkus ja tööeetika on veidi teistsugused: maailmas on palju rohkem asju, mis nende tähelepanu tõmbavad,“ sõnas Tursunov, et paljud mängijad ei küpse eriti kiiresti.

Ta jätkas: „Nad elavad kookonis või mullis. Nende jaoks on kellegi palkamine või vallandamine tihti emotsionaalne otsus: täna tunnen ma, et tahan kedagi lahti lasta ja mul on see võimalus, mul on see võim, nii et ma lihtsalt vallandan su. Nad ei võta aega, et otsust analüüsida ja kaaluda, nad ei mõtle mis mõju see treenerile või millelegi omab.“

Need sõnad ütles venelane mõistagi enne seda, kui tema kodumaa tungis kallale oma naabrile ning Vene ja Valgevene tennisistide saatus sai tenniseringkondades üheks kõige vastuolulisemaks teemaks.