Kamila Valijeva uute reeglite järgi järgmisel talvel tiitlivõistlustel osaleda ei saaks.

Foto: Andrew Milligan / Scanpix
Talisport
7. juuni 2022, 18:41

15aastase Kamila Valijeva skandaalne juhtum tõi kaasa märgilise reeglimuudatuse: „On medal tõesti väärt noore sportlase elu?“

Venemaa iluuisutaja Kamila Valijeva kerkis oma dopinguskandaali tõttu Pekingi olümpiamängude ilmselt kõige räägitumaks tegelaseks. Eriti arvestades, et kired ei lahtunud tema ümber ka olümpiatule kustumisega ning nüüd tõi see kaasa veel ka väga olulise reeglimuudatuse.

Valijeva krooniti küll Pekingis võistkonnavõistluse olümpiavõitjaks, ent tema sportlikest saavutustest räägiti hoopis vähem kui antud positiivsest dopinguproovist. Sellega kerkis ta ehk isegi olümpia kõige enam kõneainet pakkunud tegelaseks.

Naiste üksiksõidus teenis olümpiakulla Anna Štšerbakova, kes oli siis 17aastane. Võistluste suursoosikuks oli Valijeva, kelle nimel oli juba ka maailmarekord, ent mängude eel antud positiivne dopinguproov võttis ta vaimselt läbi. Spordikohtu otsusel tohtis ta siiski startida, ent mitu päeva väldanud draama tõttu jäi ta lõpuks medalita.

Pärast võistlust jäi kaamera ette ka Valijeva ning tema treeneri Eteri Tutberidze vaheline suhtlus. Tutberidze on oma karmi käekirja poolest tuntud ja erinev polnud ka sealne käitumine. „Miks sa minna lasid? Miks sa lõpetasid võitlemise?“ puuris ta vängel toonil Valijevat.

Edasi lugemiseks: