Möödunud aasta Rally Estonial istus Jari Huttunen
Hyundai R5 masina roolis, tänavu teeb ka koduradadel debüüdi Rally1 autoga.

Foto: Erki Pärnaku
WRC
8. juuni 2022, 21:42

M-Spordiga MM-sarja debüüti teha lootev Soome ralliäss: vajadusel lähen võtan pangast laenu

28aastane soomlane Jari Huttunen on pikalt oodanud võimalust WRC-masina rooli pääsemist.

Hooaegadel 2018 kuni 2021 kuulus Huttunen Hyundai WRC2 tiimi. Ehkki soomlane näitas omas klassis kiirust ning jõudis korduvalt poodiumile, siis pääs Hyundai tehasemeeskonda näis üsna lootusetu. Möödunud hooaja lõpu eel läks ta M-Spordi manu ning võitis WRC2 klassis Monza etapi.

Sel hooajal on ta WRC2 arvestuses viinud Ford Fiesta Rally2 masina kahel korral poodiumi kõige madalamale astmele. Sealjuures oli Huttunenil viimati Sardiinias kõvasti ebaõnne, sest esikohaheitlust langes ta tänu kahele rehvipurunemisele.

„Nädalavahetus oli hea ja halb. Kiirus oli isegi üllatavalt hea, aga ma ei tea, kas kahe rehvi purunemine oli ebaõnn. Sellega kaotasin väga palju aega, mistõttu poodiumile jõudmine oli hea tulemus. Lisaks oli meeskond rahul, et näitasime kiiruskatsetel parimaid aegu,“ rääkis Huttunen põhjanaabrite portaalile Rallit.fi.

28aastane soomlane täidab tänavu aga suur unistuse, sest kodusel MM-rallil pääseb ta Ford Puma Rally1 auto rooli. Huttuneni väitel on asi M-Spordiga kokku lepitud, kuid rahaliselt pole asjad lõpuni selged. „Ma arvan, et saame selle auto Soome MM-ralliks. Asi on selles, et praegu kogume veel raha,“ tunnistas Huttunen. „Kui me raha ei saa kokku, siis peame tõenäoliselt minema panka.“

Möödunud nädalal kinnitas piloodi mänedžer Marcus Grönholm, et nad maksid Soome rallil startimiseks M-Spordile esmase deposiidi. Möödunud hooaja vältel lootis Huttunen pääseda selleks aastaks Hyundai tehasemeeskonna kolmanda auto rooli. Craigi Breeni lahkumise järel oli tema lähenemises oma loogika olemas, aga Hyundai teatas varakult, et masinat jagavad Dani Sordo ja Oliver Solberg.

Nüüd loodab põhjanaaber tulevikus napsata käest mõne M-Spordi piloodi töökoha. Näiteks on Adrien Fourmaux katkestanud tänavu viiest rallist neli ning vaid tal on MM-üldarvestuses Portugali etapi üheksanda koha eest kaks punkti. Seda on üks enam kui vaid Rootsi rallil osalenud Egon Kauril.

Huttuneni ei usu, et ta Soome ralli järel niipea uue võimaluse saab. „Vähemalt saame Jyväskyläs rooli, aga muu osas mul infot pole. Muidugi ei teeks paha [kui ma pääseksin ka Eestis starti],“ selgitas Huttunen olukorda.

Paberil on Huttunenil koduradadel vägev võimalus end tõestada, ent on paar aga. „Kui stardime, siis on eesmärke raske paika panna. See saab olema raske, sest see on üks etapp ja enne saame testida vaid ühe päeva. Vaevalt keegi ootab minult esikolmikusse jõudmist,“ tõdes ta. „Jyväskylä teed pole lihtsad tipptasemel alustamiseks. Kuigi tegemist on sisuliselt koduralliga, pole see Rally1 autoga sõitmiseks just kõige lihtsam koht.“