MArtin Rump kihutas tolle Porsche 911 RSR-19 masinaga Le Mansi 24 tunni sõidul.

Foto: Erakogu
Auto-Moto uudised
12. juuni 2022, 21:55

MÄRK MAAS: esimene Eesti mees kihutas Le Mans’i 24 tunni sõidu finišisse (1)

Eesti autospordi jaoks on tänane päev tähtis, sest 26aastane Martin Rump lõpetas esimese meie kandi mehena kuulsa Le Mans’i 24 tunni sõidu.

Ta saavutas oma tiimi Hardpoint Motorsportiga võistlusklassis LMGTE Am 23 võistkonna konkurentsis 11. koha.

Suurema osa ajast püsis eestlase tiim paremal positsioonil, kuid Rumbi viimase vahetuse järel tekkis Porsche 911-l probleem tagavedrustusega, mille remondile kulus üle kolme minuti. Eelviimasel tunnil sõitis Andrew Haryanto rajalt välja ja loovutas veel kohti.

Rump, Haryanto ja Alessio Picariello läbisid kolme peale 24 tunni jooksul Sarthe ringrajal 338 ringi (ühe ringi pikkus on 13,6 km). Eestlane roolis masinat kokku seitse tundi, 45 minutit ja 24 sekundit, mille kestel tegi rajale peale 114 tiiru.

Rump sõnas, et põhieesmärk oli võistlus lõpetada ja see õnnestus. „Jah, sõitsime siin vahepeal esikohal ja võtsime osa poodiumivõitlusest. Muidugi siis ootused kasvavad, aga kunagi ei tea, millal midagi võib juhtuda. Lõpuks viskas meilgi nii tehnilist viperust kui sõitja viga, ent need on tavalised kestvussõidu asjad. Mul on hea meel, et me finišisse jõudsime. Esimeses pooles – see ei ole paha,“ rääkis Rump ETV-le.

LMGTE Am klassi arvestuses võitis meeskond TF Sport, kes läbis ööpäevaga 343 ringi.

Absoluutarvestuses maitses võidurõõmu Toyota Gazoo Racing, mille Toyota GR010 Hybrid masinat roolisid endine F1-piloot Sebastien Buemi, Brendon Hartley ja Ryo Hirakawa. Nad jõudsid kamba peale läbida 380 ringi.

Le Mansi 24 tunni võidusõitu on peetud alates 1923. aastast ning tegu on maailma vanima ja mainekaima kereautode võistlusega.