Adam Paul Kelly lennutas vasara 75 meetri joone alla.

Foto: Erki Pärnaku
Kergejõustik
13. juuni 2022, 20:22

HEA TÖÖ: Eesti vasaraheitja sooritas vägeva arenguhüppe, EM-pääse on käeulatuses (1)

Eesti parim vasaraheitja Adam Paul Kelly püstitas täna Tallinnas isikliku rekordi 74.95.

24aastase sportlase senine tippmark oli 72.42. Ta tõusis maailma edetabelis 78. kohalt 40. positsioonile. Ühtlasi astus visa kergejõustiklane pika sammu nii EMi kui ka MMi suunas. EM-norm on 77.00 ja MM-norm 77.50. Samas võib Kelly MMile jõuda ränkingusüsteemi kaudu. EMile pääsemine muutus juba üsna reaalseks, sest tänu heale tulemusele võib sinna saada ka wildcard'iga.

Kelly nägi ilmavalgust Missouri osariigis Columbias ning lapsepõlves kasvas ta Louisiana ja Rhode Islandi osariigis. Eestisse saabus ta septembris 2019 ja hakkas harjutama kahekordse olümpiapronksi Jüri Tamme juhendamisel.

„Koostöö Jüriga oli kõige suurem põhjus, miks ma Eestisse kolisin,“ rääkis Kelly hiljuti pikas intervjuus Õhtulehele. „Vasaraheitega alustades teadsin, kes ta on ja mida ta on saavutanud.“

Paraku katkes Tamme elutee mullu 22. septembril. Mõistagi mõjus treeneri surm õpilasele šokina. „Pidime mõne päeva pärast alustama ettevalmistust uueks hooajaks,” poetas ta.

Ühtäkki tammus vasaraheitja jälle teelahkmel. „Uus algus oli väga raske,“ tunnistas ta. „Mulle oli tähtis, et sain harjutamist jätkata koos Toomasega (Tankler – D.T) ja et Genro Paas on mind treenerina abistanud.“

Talvel rassis Adam poolteist kuud Portugalis. „Toomas ja Genro olid seal kaks nädalat,” sõnas ta ning lisas, et põdes laagris üsna kergelt koroonat ja pidi vahepeal karantiinis olema.

Kelly ütles, et harjutab endiselt Tamme põhimõtete järgi. „Mul on veel pikk tee minna, et heita samamoodi nagu Jüri. Aga nüüd saan palju paremini aru, kuidas seda teha. Soov jõuda 80 meetrini on mul pidevalt peas.”