Video: Erki Pärnaku
Eesti uudised
15. juuni 2022, 11:30

ÕL VIDEO | Mariupolist põgenenud Maria: „Tahaksin jääda Narva, sest siin on mulle kallis inimene. Aga kui ma ei leia siin tööd, siis lähme pojaga Saksamaale.“ (9)

Rohkem kui 100 päevaga, mis on möödunud Venemaa kallaletungist Ukrainale, on Narva kaudu Venemaalt Eestisse saabunud tuhandeid sõjapõgenikke. Narvas on näha, et neid tulvab sisse iga päev. Venemaa on loonud põgenike filtreerimiseks piiri äärde mitu range režiimiga laagrit.

„Me ei tahtnud põgeneda, kuid ühel hetkel saime aru, et midagi head pole oodata,“ rääkis Maria. „Peitsime mehe ja pojaga end vannitoas. On selline kahe seina reegel – mida rohkem seinu vahel, seda turvalisem on, sest killud hävitavad kõike. Paljud surevadki nii, kui nad saavad kildudega pihta. Me oleme neid pommikilde näinud: nad on väga rasked, teravad ja kuumad.“

Pere pidi peaaegu kogu aeg pommide eest varjuma – peatuti tuttavate ja sugulaste juures. Kui lahing ka sinna jõudis, joosti järgmisesse peatuspaika. Kaasas vaid väike seljakott. Kolmeaastane poeg Ljova oli vaatamata kõikidele õudustele üllatavalt rahulik ja tubli.

Maria meenutas, kuidas ühel päeval jooksid nad suurtükitulest eemale – laps oli isa süles, Maria ise väga hirmunud, aga Ljova rääkis rahulikult isale, kuidas ta kunagi mere ääres emaga puhkamas käis.

Edasi lugemiseks: