Ukraina sõdur Sjevjerodonetski kortermajas.Foto: AP/Scanpix
Maailm
15. juuni 2022, 00:20

SÕJAKOKKUVÕTE | Sjevjerodonetski sillad on purustatud

Sjevjerodonetski linna kaitsjad võitlevad iga meetri nimel, lubab president Zelenskõi. Hoolimata suurtest viljavargustest loodab Ukraina valitsus, et rahvas siiski nälga ei jää.

  • Luhanski kuberner Serhi Haidai teatas, et Venemaa on hävitanud kõik Sjevjerodonetskisse viivad sillad. Ukraina väed kontrollivad tema sõnul endiselt osa linnast, ent tsiviilisikute evakueerimine ja neile abi toimetamine on kuberneri sõnul võimatu. Okupantide jaoks on linna vallutamisel suur sümboolne tähtsus. Suurem osa sellest oli teisipäevase seisuga siiski juba nende käes. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi sõnas, et riik maksab enda kaitsmise eest kohutavat hinda inimeludes. Sellegipoolest jätkavad Sjevjerodonetski kaitsjad „sõna otseses mõttes iga viimase kui meetri“ eest võitlemist.

  • Ukraina asepõllumajandusminister Taras Võsotskõi kommenteeris, et Ukraina on kaotanud Venemaa sissetungist alates tervelt veerandi kogu põllumaast – eelkõige okupeeritud aladel riigi ida- ja lõunaosas. Võsotskõi siiski toonitas, et veel pole otsest ohtu, et kodanikud toiduta jääksid. „Sel aastal oleme suutnud külvata enam kui piisavalt vilja ning praegune olukord põllukultuuride kasvatamise aladel ei kujuta ohtu Ukraina toidujulgeolekule,“ sõnas ta.

  • Kurikuulsaks saanud sõjakoleduste linnast Butša lähistelt leiti veel üks massihaud seitsme tapetuga. Ohvrite käed olid selja taha kinni seotud. Kiievi regiooni politseiülem Andrii Nebõtov selgitas meediale, et enne surma oli neid ka jõhkralt piinatud: inimeste põlved olid sodiks lastud. Ohvrid hukati pähe laskmise läbi. Butša linnast ja seda ümbritsevatest metsatukkadest on kohalikud võimud leidnud 1316 inimese surnukehad.

Edasi lugemiseks: