Viie miljoni elanikuga Costa Rica jalgpallurid sõidavad kolmandat korda järjest MMile.

Foto: AFP / SCANPIX
Jalgpall
15. juuni 2022, 08:58

Jalgpalli MMi pusle viimane tükk loksus paika

Nüüd on teada kõik 32 riiki, kes alustavad novembrikuus Kataris jahti ihaldatud jalgpalli maailmameistritiitlile. Viimasena kvalifitseerus suurturniirile Costa Rica, kes alistas play-off'is 1 : 0 Uus-Meremaa.

Dohas toimunud kohtumise ainsa värava lõi 3. minutil endine Londoni Arsenali äss Joel Campbell. Võrku sahistas 39. minutil ka Uus-Meremaa, kuid VAR tühistas selle, sest väravale eelnes ründava meeskonna viga.

Okeaania parim meeskond lõpetas kohtumise kümnekesi, sest 60. minutil vahetusest sekkunud Kosta Barbarouses teenis üheksa minutit hiljem punase kaardi. Ometi oli Uus-Meremaal 76. minutil hiilgav võimalus viik jalule seada, kuid Keylor Navas pareeris Clayton Lewise löögi ristnurgast.

Uus-Meremaa peatreener Danny Hay oli kaotuse järel mõistagi löödud. „Minu arvates olime kaugelt parem võistkond. Üks domineeris ja püüdis ainsana kvaliteetset jalgpalli mängida.“

Tema ametivend Luis Fernando Suarez ei salanud, et Costa Rical oli raske. „Lõime kiire värava, aga jäime seejärel hätta. Teadsime nende tugevusi. Teadsime, et kõrged pallid valmistavad meile raskusi. Pidime vaheajal vahetusi tegema (kolm tükki - M. T.), et palli rohkem vallata ja minna üle viiesele kaitseliinile. See toimis.“

Costa Rica pealinna San Jose tänavatel käis kõva tähistamine.

Foto: MAYELA LOPEZ / REUTERS / SCANPIX

Kesk-Ameerika väikeriigi koondis on üks sitke punt, sest nad lähevad MMile kolmandat korda järjest ja kokku lausa kuuendat korda. Nende parim etteaste pärineb aastast 2014, kui nad vallutasid miljoneid südameid üle maailma ja murdsid veerandfinaali, kus alistuti Hollandile penaltiseerias. Eriti vinge oli see, et Costa Rica võitis alagrupi, kuhu kuulusid Itaalia, Inglismaa ja Uruguay.

Neli aastat tagasi Venemaal piirdus Costa Rica alagrupiturniiriga, kus kaotati Serbiale ja Brasiiliale ning tehti Šveitsiga 2 : 2 viik.

Nüüd ootab neid grupp, kus vastasteks Hispaania, Saksamaa ja Jaapan.