ERI VÕIMALUSED: Asjatundjad (vasakult) Marko Mihkelson, Igor Kopõtin, Leo Kunnas ja Marina Kaljurand defineerivad Ukraina võitu erinevalt.

Foto: Kollaaž (facebook.com/mihkelson, Vallo Kruuser / Ekspress Meedia, Aldo Luud, facebook.com/marinakaljurand, Vida Press)
Poliitika
15. juuni 2022, 16:05

MIS ON KAALUKEEL? Asjatundjad annavad teada: millal saab öelda, et ukrainlased on selle sõja võitnud? (7)

Kui Ukraina sõda läbi saab, eksisteerivad tõenäoliselt edasi nii Ukraina kui Venemaa. Milline peaks välja nägema Ukraina võit? Näiteks soomlased kaotasid talvesõjas Karjala ning jäid aastakümneteks Nõukogude Liidu puudliteks, kuid ometi peetakse neid laias maailmas talvesõja võitjateks. Kas ka Ukrainat võiks pidada võitjaks, kui kaotatakse kogu Ida-Ukraina, aga säilitatakse iseseisvus?

Sõdade järel on sageli äärmiselt keeruline öelda, kes võitis. Lihtne on muidugi juhtudel, mil üks konflikti osapool teise täielikult alla neelab. Pole kahtlust, et Ameerika Ühendriikide kodusõjas võitis põhi lõunat. Lõunaosariikide konföderatsioon lakkas sõja tulemusel olemast. Või et kommunistlik Põhja-Vietnam võitis USA liitlaste taandumise järel kapitalistlikku Lõuna-Vietnami.

Enamasti lõppevad sõjad aga rahulepinguga või vaherahuga, mida mõlemad osapooled esitlevad kui enda suurt võitu. Kes võitis Korea sõja? Kumbki osapool ei täitnud oma eesmärki – saavutada kontroll terve Korea poolsaare üle. Seevastu on nii Põhja- kui Lõuna-Koreal võimalik öelda, et nad seda sõda ka ei kaotanud – mõlemad riigid on endiselt alles.

Õhtuleht uuris asjatundjatelt, milline peaks olema Ukraina sõja lõpptulemus, et ukrainlased või venelased end võitjaks kuulutada saaksid.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99