Foto: Andres Varustin
Juhtkiri
15. juuni 2022, 19:12

Juhtkiri | Mis on sõja hind? (60)

Ilmselt ei hooma täna keegi, milline on Ukraina sõja hind. Kui palju põhjustatakse hävingut ja kaotatakse inimelusid. Alternatiivkuludest rääkimine käib paljudel üle pea ‒ mida kõike mõistlikumat oleks saanud teha selle asemel, et sõdida. 

Igor Taro toob oma Ukraina sõjapäevikus välja, et Venemaa on oma provotseerimata ja täiesti ebaõiglase kallaletungiga mobiliseerinud enda vastu maailma kõige võimsama majandusliku ja sõjalise koalitsiooni. Seejuures pole see koalitsioon veel päriselt sõtta asunud, aga Moskva sõjakaod ületavad paljude Euroopa armeede täiskoosseisu. 

Järelikult pole küsimus mitte kas, vaid millal ja millise hinnaga Putin kaotab. Palju olulisem on Ukraina makstav hind, mis kasvab iga päevaga ja mille intresse peame hiljem kõik koos tasuma. Iga päev nõuab sõda miljardeid eurosid, üks mürsk 200 000, hävituslennuk mitukümmend miljonit. Hoomamatud numbrid. Keegi ei oska veel öelda, mis maksab hävitatud linnade üles ehitamine. 

Palju võtab kütust üks tank? 180 liitrit 100 km kohta, 3,7 liitrit kilomeeter, 20 liitrit tunnis ‒ need on mõned tehnilised andmed, mille veebiavarustest leiab. Seda on palju, väga palju, eriti kui oled harjunud sõidukitega, mille kütusekulu jääb 7‒10 liitri juurde 100 kilomeetri kohta. Ja Ukrainas on lahingus sadu tanke ja muid sõidukeid. 

Sõda Ukrainas oli kliima-, energia-, tervise- jne kriiside keeristes viimane, mida vaja oli. Mida kiiremini see sõda läbi saab, seda parem. Mida kiiremini jõuab relvaabi rindele, seda parem, samas peab arvestama, et relvade kasutamine nõuab väljaõpet ja see nõuab aega. Paradoksaalselt on kiireks sõja lõpetamiseks vaja aega. Peame vastu. Au Ukrainale!