Draghi (vasakul), Macron ja Scholz teel Kiievisse.Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
17. juuni 2022, 00:20

SÕJAKOKKUVÕTE | RONG, SEE SÕITIS… Macron ja Scholz jõudsid viimaks Kiievisse (1)

Nagu anekdoodi algus: prantslane, itaallane ja sakslane läksid rongi peale… Kuid tegelikult on asi muidugi naljast kaugel. Kolm Euroopa riigipead, sh paljude kriitika- ja pilkenooltega pihta saanud Emmanuel Macron ja Olaf Scholz sõitsid Poolast Kiievisse. Kupees tehtud fotodel oli meestel näod muhevil, ent tapaväljadele jõudes meeleolu muutus.

  • „See on üks barbaarsuse vorm!“ kuulutas Prantsusmaa president Emmanuel Macron Ukraina linnas Irpinis. Ta ütles, et Irpinis on näha sõjakuritegude jälgi. Küsimusele, kas tal on ukrainlastele mõni sõnum edastada, vastas Macron, et tal on „Ukraina meestele ja naistele anda Euroopa ühtsuse sõnum“. Macron kiitis ka ukrainlaste vaprust.

  • Okupeeritud Hersoni oblastis pukki pandud venemeelne juht Kirill Stremousov teatas, et kõik lapsed, kes on oblastis sündinud pärast 24. veebruarit (ehk pärast Putini sõjakäigu algust), saavad automaatselt Venemaa kodakondsuse. Hersoni kandi rahvas ei taha üldiselt aga ise kuidagi okupantidele meele järele olla. Kremli agentuur TASS teatas mõni päev tagasi, et Hersoni rahvas ihaleb massiliselt, tuhandetes, pikkades järjekordades Vene Föderatsiooni passide järele. Tegelikkuses võtsid passijagamise esimesel päeval selle vastu vaid 23 inimest, nende seas Hersoni endine linnapea, keda Ukraina meedia venelaste sabarakuks kuulutab.

  • USA annab Ukrainale julgeolekuabi veel 1 miljardi dollari ulatuses, kinnitas president Joe Biden. See hõlmab suurtükke ja rannikukaitserelvi, samuti suurtüki laskemoona ja täiustatud raketisüsteeme Ukraina kaitseoperatsioonide jaoks Donbassis. Biden teatas ka uuest 225 miljoni dollari suurusest humanitaarabipaketist.

Edasi lugemiseks: