Mart Tiisaar ja Kusti Nõlvak MMil

Foto: volleyballworld.com
Võrkpall
18. juuni 2022, 08:45

KAHJU! Nõlvak ja Tiisaar võitlesid MMi veerandfinaalis visalt, aga brasiillaste vastu rohtu polnud. Eestlased: lahkume turniirilt ikka võitjatena

Kusti Nõlvak ja Mart Tiisaar võitlesid Roomas toimuval rannavolle MMi veerandfinaalis kõvasti, aga Brasiilia duo Renato ja Vitor Felipe teenisid lõpuks 2 : 0 võidu (18, 15). Sellegi poolest kordasid eestlased meie ajaloo parimat tulemust.

Kui eestlastel oli kaheksandikfinaalis vaba päev, sest ameeriklased andsid meie meestele loobumisvõidu, siis Brasiilia duol oli tööd mitme matši eest. Avageim kaotati itaallastele Paolo Nicolaile ja Samuele Cottafavale lausa 11 : 21, aga teised kaks võideti kõige napimalt ehk 21 : 19 ja 15 : 13.

Veerandfinaali avageimis pääsesid eestlased 6 : 4 ette ja seda tänu võimsale kaitsele – kaks punkti tulid Tiisaare blokist, üks teeniti Nõlvaku vägeva kaitsetöö tagajärjel. Distsiplineeritud ja targa mänguga hoiti initsiatiivi ja esimesele mõtlemispausile mindi eestlaste 10 : 7 eduseisus.

Siis hakkasid ka eestlased veidi eksima ning vastased suutsid seisu 12 : 12 viigini mängida. Esimest korda pääsesid brasiillased ette seisul 16 : 15 ning kohe vastasid eestlased aja maha võtmisega. Mõtlemisaeg oli edukas, sest sellelt naasti hea rünnakuga, kui Nõlvak saatis palli blokist auti. Paraku püsis initsiatiiv brasiillastel ja Tiisaar tegi oma kolmanda servivea. Nii sai Brasiilia geimi lõpus ette ja vormistas 21 : 18 seisuga võidu.

Ka teises geimis haaras Eesti alguses härjal sarvist ja pääseti 5 : 2 ette. Nõlvaku loominguliste ja Tiisaare võimsate rünnakute toel püsis mõnepunktiline eduseis kuni tabloolt vaatas vastu 10 : 7. Siis sai Brasiilia kaks punkti järjest ja vähendas vahe minimaalseks. Seekord said Samba mehed viigi kätte 11 : 11 seisul. Kahjuks oli ka õnnejumal vastaste poolt ning teises geimis lõi Brasiilia lausa kolm sellist serviässa, kust pall põrkas võrgust meie poole maha ning eestlastel polnud midagi teha. Nii said brasiillased turvalise vahe sisse ja võitsid teise geimi seisuga 21 : 15.

Tiisaar ja Nõlvak lõpetasid seega MMi viienda kohaga ja kordasid eestlaste ajaloo parimat tulemust. Aastatel 2005 ja 2007 saavutasid sama ka Kristjan Kais ja Rivo Vesik. Viienda kohaga tagasid eestlased endale kahe peale 18 000 dollari suuruse boonuse. Poolfinaali pääs oleks neile garanteerinud vähemalt 28 000.

„Ma ütleksin, et lahkume Roomast ikka viiendatena,“ sõnas Tiisaar mängujärgselt võrkpalliliidu kodulehel avaldatud intervjuus, et turniiri kokkuvõttes olid nad ikkagi pigem võitjad kui kaotajad. Tasuks vajajalikud MK-punktid ja esmakordselt pääsemine EOK B-kategooria palgale. „Minu rünnak oleks võinud olla parem,“ ütles Nõlvak kohtumist analüüsides. „See, mida suutsin muudes elementides teha, püsida, need õnnestusid hästi, aga rünnakul ma seda täna veel ei leidnud. See on üks koht, mis tuleb ka üles otsida ja võtta kasutusele, siis… siis.. siis saame paremaks!“

„Lõbus oli küll, natuke käis mul see üles-alla. Ebaõnnestumised viisid mul seda lustakust alla, pidi tööd tegema, et üles tõmmata, natuke lasin mõjutada rünnakutest, mis vastased kätte said,” avaldas Nõlvak, et proovis mängu nautida, aga kogu aeg ei õnnestunud.