Kiievi linnapea Vitali Klitško

Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
18. juuni 2022, 18:38

BLOGI | Klitško: alustame rahukõnelusi alles pärast seda, kui viimane Vene sõdur on Ukrainast lahkunud

Alanud on sõja 115. päev. Eilsel Euroopa Komisjoni kohtumisel otsustati, et Ukrainale antakse Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus. Okupeeritud Krimmist lastakse rakette Odessa suunal.

Olulisemad sündmused:

  • Leedu teatas, et kehtestas kaubaveo piirangu Kaliningradi. See jääb Leedu ja Poola vahele. Transiidikeeld hõlmab ELi sanktsioonikaupu, mis katab suure protsendi Kaliningradi impordist. 

  • Piirkonna kuberner Serhi Haidai sõnul koondab Venemaa kõik oma varud Donbassi idaosas asuva Severodonetski linna ümber. Haidai ütles, et Venemaa sõdureid saadetakse teistest lahingutsoonidest eesmärgiga saavutada linna üle täielik kontroll.

  • Kiievi linnapea Vitali Klitško ütles BBC-le, et tema riik alustab rahukõnelusi alles pärast seda, kui „viimane Vene sõdur on Ukrainast lahkunud“.

  • Zelenskõi esitas parlamendile eelnõu Istanbuli konventsiooni, ehk  Euroopa Nõukogu perevägivalla ennetamise konventsiooni  ratifitseerimiseks. Mõned EL-i liikmed on öelnud, et konventsiooni ratifitseerimine on Ukraina ELi liikmekandidaadi heakskiitmise eeltingimus.

  • Johnson: Ukraina peaks Eurovisioni korraldama. „Ukrainlased võitsid Eurovisioni lauluvõistluse... nad väärivad Eurovisioni korraldamist ja ma usun, et nad saavad seda teha, ma arvan, et neil peaks see võimalus olema. Usun, et Kiiev või mõni muu turvaline Ukraina linn oleks selle jaoks fantastiline koht ja ma loodan väga, et Euroopa Ringhäälingute Liit tunnistab seda.“

  • Rumeenia ja Moldova mõistsid ajaloolises ühisdeklaratsioonis Venemaa sõja hukka.

  • BBC vahendab, et praegu on kriitiliselt oluline, et Ukraina saaks piisavalt relvi ja varustust.

    Ukraina on tänulik kõigile abistajatele ja külalistele, kes nende riiki pole unustanud.

    Taas tuleb tunnistada reaalsust, et Ukraina vajab relvi ja varustust, et oma võimekusega Vene armeega samale tasemele jõuda. Alles siis saavad nad pingutada ja panustada, et Vene armeele anda korralik tagasilöök. Ukrainlaste sõnul on käes otsustav aeg, mil nad vajavad meeleheitlikult kogu toetust, mida võimalik saada ja anda on.

  • Ukraina parameedik ja vabatahtlik Julia Pajevska, keda tuntakse Taira nime all, vabastati Venemaa vangistusest. Tairat hoiti vangistuses alates 16. märtsist. Nüüd on ta turvaliselt tagasi Ukrainas.

  • Joe Biden ütles, et teda on teavitatud kahest ameeriklasest, kes on Ukrainas teadmata kadunud, kuid lisas, et seni pole teada, kus nad on Alabamast pärit Alexander Drueke'i (39) ja Andy Huynhi (27) perekonnad väidavad, et nad pole kahest mehest alates 8. juunist midagi kuulnud.

  • Venemaa suhete taastamine Ukrainaga on vältimatu, ütles Vladimir Putin reedel Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi täiskogu istungil. „Lähtume sellest, et varem või hiljem olukord normaliseerub ja kuna oleme huvitatud kõigi naabrite heaolust, siis on see vältimatu. Tahan, et see oleks selge, suhete taastamine on vältimatu,“ rõhutas ta.

  • Vladimir Putin ütles, et Venemaal pole „midagi selle vastu“, et Ukraina ühineks Euroopa Liiduga. „EL ei ole erinevalt NATO-st sõjalis-poliitiline blokk, seetõttu oleme alati öelnud ja olen alati öelnud, et meie seisukoht on siin järjekindel, arusaadav, meil pole selle vastu midagi.“

  • Johnson pakkus välja, et alustab Ukraina vägedele suurt väljaõppeoperatsiooni. Väidetavalt suudataks iga nelja kuu järel välja õpetada kuni 10 000 sõdurit, mis võiks „sõja võrrandit põhimõtteliselt muuta“.

106. päeva blogi asub SIIN. 107. päeva blogi asub SIIN. 108. päeva blogi asub SIIN. 109. sõjapäeva blogi asub SIIN. 110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN.

23:24

Ukraina eest hukkunud Azovstali kangelaste mälestuseks püstitasid AZOV-i rügemendi sõdurite omaksed Iseseisvuse väljakul 55 Ukraina lippu kutsungite ja Ukraina sõdurite surmakuupäevadega.

21:33

Leedu teatas, et kehtestas kaubaveo piirangu Kaliningradi. See jääb Leedu ja Poola vahele. Transiidikeeld hõlmab ELi sanktsioonikaupu, mis katab suure protsendi Kaliningradi impordist.

20:55
Vene väed üritavad meeleheitlikult Severodonetski vallutada

Piirkonna kuberner Serhi Haidai sõnul koondab Venemaa kõik oma varud Donbassi idaosas asuva Severodonetski linna ümber. Haidai ütles, et Venemaa sõdureid saadetakse teistest lahingutsoonidest eesmärgiga saavutada linna üle täielik kontroll, vahendab Reuters Ukraina televisiooni vahendusel tehtud märkusi.

„Täna, homme või ülehomme panevad nad sisse kõik need reservid, mis neil on... kuna neid on seal juba nii palju, see on kriitilises mass,“ ütles ta. Ta lisas, et Vene väed kontrollivad juba praegu suuremat osa linnast.

19:50
Viis Ukraina sõjavangi vahetati tagasi

Ukraina kaitseluure direktoraat teatas, et viis Ukraina tsiviilisikut saadeti Venemaaga vangide vahetuse käigus tagasi. Teates ei öeldud, kas vahetatud venelased olid võitlejad, vahendab Reuters.

Viiest Ukraina tsiviilisikust neli langesid vangi ajal, mil Venemaa okupeeris osa Kiievi oblastist, millest Vene väed märtsi lõpus lahkusid, teatas direktoraat. Samuti öeldi, et vahetuse käigus leiti Ukraina tsiviilisiku surnukeha.

18:37
Klitško: rahukõnelusi alustame siis kui venelased on lahkunud

Kiievi linnapea Vitali Klitško ütles BBC-le, et tema riik alustab rahukõnelusi alles pärast seda, kui „viimane Vene sõdur on Ukrainast lahkunud“.

Endine raskekaalu poksi maailmameister osales selle kuu alguses Harkivi oblastis Izyumis tapetud tuntud 24aastase korruptsioonivastase aktivisti Roman Ratušnõi matustel, kellest sai vabatahtlik võitleja.

Mõned Ukraina ametnikud on väljendanud eraviisilist muret, et lääneliitlased võivad suruda nende riiki Venemaaga rahulepingu poole, pidades silmas jätkuvaid tagajärgi sõjast toidu- ja energiavarustuse ning maailmamajanduse vastu.

Kas Klitško on mures, et Ukrainat võidakse survestada venelastele järeleandmisi tegema „Venelased ütlesid: „leiame kompromissi, leiame lahenduse“. Millest nad räägivad? Milline kompromiss? Ukraina territooriumi osade andmine venelastele ei ole kompromiss.

Olen enam kui kindel, et oleme valmis venelastega mingist kompromissist rääkima. Kui viimane Vene sõdur Ukrainast lahkub, on aeg rääkida, kuid mitte veel. Venelased peavad meie kodumaalt lahkuma!“

18:01

Rumeenia ja Moldova võtsid vastu ajaloolise ühisdeklaratsiooni, millega mõistetakse hukka Venemaa sõda. Rumeenia ja Moldova parlamendid pidasid 18. juunil oma esimest ühisistungit, et mõista hukka Venemaa sõda Ukraina vastu ja toetada Moldova püüdlusi ühineda Euroopa Liiduga.

Istungil kinnitasid kaks parlamenti oma „täielikku toetust Ukraina iseseisvusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele“ Venemaa sõja ees.

17:23

Zelenskõi esitas parlamendile eelnõu Istanbuli konventsiooni ratifitseerimiseks.

President Volodõmõr Zelenskõi esitas 18. juunil Ukraina parlamendile eelnõu, millega ratifitseeritakse Euroopa Nõukogu perevägivalla ennetamise konventsioon, tuntud ka kui Istanbuli konventsioon.

Ukraina kirjutas konventsioonile alla 2011. aastal, kuid ei ratifitseerinud seda 2016. aastal, kuna parlamendi enamus hääletas selle vastu. Enamiku arvates oli tollal põhiprobleem tekstis sõna „sugu“, milllega arvati toetavat samasooliste abielu.

Mõned EL-i liikmed on öelnud, et konventsiooni ratifitseerimine on Ukraina ELi liikmekandidaadi heakskiitmise eeltingimus.

16:59
Johnson: Ukraina peaks Eurovisioni korraldama

Ühendkuningriigi peaminister reageeris uudisele, et Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) teatas, et Ühendkuningriik võiks korraldada 2023. aasta Eurovisioni lauluvõistluse. Saate korraldajad teatasid, et üritust ei saa korraldada võitnud riigis Ukrainas sõjategevuse tõttu.

„Ukrainlased võitsid Eurovisioni lauluvõistluse... nad väärivad Eurovisioni korraldamist ja ma usun, et nad saavad seda teha, ma arvan, et neil peaks see võimalus olema,“ ütles Johnson. „Usun, et Kiiev või mõni muu turvaline Ukraina linn oleks selle jaoks fantastiline koht ja ma loodan väga, et Euroopa Ringhäälingute Liit tunnistab seda,“ lisab ta.

Johnson ütles, et Ukraina pealinn on „palju elavam“ kui paar nädalat tagasi ja kuna iga-aastane võistlus on aasta pärast, on selleks hetkeks kõik korras. „Neile tuleks anda võimalus võõrustada.“

16:38

Vene sõdurid röövisid Hersoni oblastis sõjaväepensionäri Serhii Maksõmovi. Tema tütar teatas sellest oma Facebooki lehel. 1963. aastal sündinud mees rööviti täna hommikul oma kodust.

15:10

Sõjas näljutatud vanur…

71aastane Mariupoli elanik näitab, millise märgi on sõda jätnud ta kehale.

Mariupolist õnnestus tal pääseda alles 10. juunil. Sõjast põgenemiseni sai ta ainult korra humanitaarabi, kus oli hautist, õli, suhkrut ja putru. Hautis oli riknenud…

Tal ei õnnestunud saada ka Vene mobiilioperaatori kõnekaarti, mistõttu oli ta maailmast justkui eraldatud.

14:50

BBC vahendab, et praegu on kriitiliselt oluline, et Ukraina saaks piisavalt relvi ja varustust.

Ukraina on tänulik kõigile abistajatele ja külalistele, kes nende riiki pole unustanud.

Taas tuleb tunnistada reaalsust, et Ukraina vajab relvi ja varustust, et oma võimekusega Vene armeega samale tasemele jõuda. Alles siis saavad nad pingutada ja panustada, et Vene armeele anda korralik tagasilöök. Ukrainlaste sõnul on käes otsustav aeg, mil nad vajavad meeleheitlikult kogu toetust, mida võimalik saada ja anda on.

14:35

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi saabus Mõkolaivi.

14:30

„Kui Euroopa Liit lükkab Ukraina taotluse tagasi, siis tõlgendab Venemaa seda võiduna kogu Euroopa üle ja mõistab, et Euroopas puudub ühtsus,“ väljendas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi arvamust ja lisas, et maailm ei saa lubada agressorile sellist kingitust.

13:40

Zaporižži ja Hersoni okupeeritud aladel on Venemaa alustanud õppekavade ühtlustamist Vene moodi.

12:59

Maidani väljakult saadeti viimsele teele Roman Ratushny, kes hukkus sõjas.

Tegu oli ühe Kiievi kodanikuaktivistiga, kelle järgi soovitakse nimetada ka üks Kiievi tänav.

12:45

Venemaa kaotused tänase seisuga.

12:35

Väidetavalt on tegu videoga, kus Ukraina sõdurid hävitavad Venemaa püstitatud pontoonsilla Luhanski oblastis.

12:17

Näitleja Ben Stiller kohtub Ukraina piiril perekondadega, kelle elu on lõhutud Venemaa alustatud sõja tõttu.

12:11

Sõjas aitavad Ukraina sõdurid võimalusel ka loomi.

11:44

Venelased ründasid Odessat okupeeritud Krimmi alalt lastud rakettidega. Kaks raketti õnnestus ukrainlastel edukalt alla tulistada.

Loe rohkem