Erika Kirpu

Foto: Martin Ahven
Vehklemine
18. juuni 2022, 14:37

KAHJU! Kirpu jõudis Eesti parimana EMil veerandfinaali, teised kaotasid juba 32 parema seas (3)

Antalyas toimuvad epeevehklemise Euroopa meistrivõistlused said Eestile eduka alguse, kui kõigil naistel õnnestus pääseda 32 parema sekka. Eesti parimana jõudis veerandfinaali Erika Kirpu.

64 parema seas polnud leedulannast Olivija Masalost vastast Kirpule, kes sai temast jagu lausa seisuga 15 : 5. 32 parema seas kohtus Kirpu briti Katrina Smith Tayloriga. Skoorivaeses matšis pani eestlanna viimasel kolmandikul oma kõrgema kvaliteedi maksvusele ja teenis 11 : 9 võidu.

Kaheksandikfinaalis kohtus Kirput kogenud ukrainlanna Jana Šemjakinaga, kes on muuhulgas Londoni olümpiavõitja ja 2005. aasta Euroopa meister. Teisel perioodil tegi Kirpu väikse vahe sisse ja oli enne viimast kolmandikku peal seisuga 12 : 10. Šemjakina suutis raskest seisust aga kiirelt 13 : 13 viigi tabloole võluda. Seepeale tegid naised kolm topelttorget, aga otsustaval hetkel näitas külmemat närvi ikkagi Kirpu. Veerandfinaalis ootab teda ees poolatar Martyna Swatowska-Wenglarczyk.

Veerandfinaal algas Kirpule väga raskelt, kui Swatowska-Wenglarczyk torkas ta esimesel kahel minutil korralikult läbi ja pääses 5 : 1 juhtima. Kolmandiku lõpuks vähendas eestlanna vahe 3 : 6 peale. Teisel perioodil suutis Kirpu juba seisu 9 : 9 peale viigistada, aga järgmised viis torget kuulusid kõik Swatowska-Wenglarczykule ja kogu matš seisuga 15 : 11. Kokku andis see Kirpule EMil seitsmenda koha.

64 parema seas käis esimesena rajal Nelli Differt, kes alistas 15 : 8 serblanna Katarina Knezevici. 32 seas sai ta aga 12 : 15 seisuga lüüa 2018. aastal maailmameistriks kroonitud itaallanna Mara Navarrialt.

Irina Embrich sai esimeses ringis 15 : 7 seisuga jagu tšehhitarist Michala Pechovovast ning järgmisena ootas teda ees kahel korral individuaalse EM-hõbeda pälvinud prantslanna Marie-Florence Candassamy. Embrich oli veel 50 sekundit enne matši lõppu taga 10 : 13, aga suutis seisu viigistada ja viia lisatorke peale. Paraku oli seal kindlam Candassamy ja nii langes eestlanna 13 : 14 kaotusega konkurentsist.

Katrina Lehisel läks sakslanna Alexandra Ehleriga väga napilt, aga seisuga 15 : 14 õnnestus ikkagi tagada pääs 32 parema sekka, kus ootab teda ees 27aastane šveitslanna Pauline Brunner. 1/16-finaalis oli Brunner pidevalt Lehise vastu mõne tõrkega peal, kuid olümpiavõitja suutis seisu 14 : 14 peal viigistada. Korra sai ta juba ka võitjana juubeldada, aga torge siiski ei lugenud ja matš läks edasi. Paraku suutis siis teha võiduka torke Brunner ning nii langes Lehis konkurentsist juba 32 parema seas.

Alagrupiturniir:

Eelmiselaastal Tokyo olümpial individuaalse pronksi võitnud Katrina Lehis alustas alagrupiturniiri 3 : 5 kaotusega 19aastasele Eszter Muharile. Kõik ülejäänud matšid õnnestus Lehisel võita ja koos Muhariga saadigi grupis kahekesi viis võitu.

41aastane Irina Embrich teenis aga järjest kolm võitu. Neljandas matšis tuli tunnistada soomlanna Anna Vuorineni paremust seisuga 4 : 5, aga kokkuvõttes tuli siiski kindel alagrupivõit.

Ka olümpiavõitja Erika Kirpu alustas EMi kahe järjestikuse võiduga, kuid kolmandas grupimatšis tuli tunnistada šveitslanna Pauline Brunneri 3 : 5 paremust. See jäi ka nelja võidu kõrvale ainsaks kaotuseks ning tasuks grupivõit.

Turniiri kaotusega sakslannale Laura Katalin Wetzkerile alustanud Nelli Differt suutis kõik ülejäänud kohtumised kindlalt võita ja pääses alagrupivõitjana rahulikult edasi 64 parema sekka.

Epeemeeste võistlus leiab aset pühapäeval, võistkondlikud turniirid vastavalt esmaspäeval ja teisipäeval.