Max Verstappenil on hea šanss kasvatada üldarvestuses edu.

Foto: AP/Scanpix
Vormel 1
19. juuni 2022, 08:43

Kanada GP kvalifikatsiooni võitis Verstappen, Leclerc stardib viimasest reast (1)

Vormel 1 Kanada GP kvalifikatsiooni võitis kindlalt tiitlikaitsja Max Verstappen (Red Bull). MM-tiitli nimel võitlev Ferrari piloot Charles Leclerc stardib tänasele põhisõidule kõige tagumisest reast, sest vahetas mootori välja.

Vihmastes oludes toimunud ajasõidus edestas Verstappen teisena lõpetanud Fernando Alonsot (Alpine) tervelt 0,645 sekundiga. 40aastane hispaanlane alustab vormel 1 GPd esireast esmakordselt pärast 2012. aastat. Kolmas oli Carlos Sainz (Ferrari; 0,797).

Kui Verstappen sai märjal rajal kenasti hakkama, siis tema tiimikaaslane Sergio Perez tegi avarii ning stardib põhisõidul alles 13. positsioonilt.

„Ma eeldan, et põhisõit ei tule lihtne. Aga suutsime [kvalifikatsioonis] jääda rahulikuks ega teinud vigu,“ sõnas Verstappen pärast ajasõitu BBC vahendusel.

Kvalifikatsioonis oli neljas seitsmekordne maailmameister Lewis Hamilton. Mercedese piloodil, kes on pidanud viimased nädal aega tegelema oma selja ravimisega, oli selle tulemuse üle hea meel.

„Viimane nädal on olnud tõsine katsumus. Oleme pidanud iga päev toime tulema valuga ning tegelema keha terveks saamisega. Mul on masinas jätkuvalt raske olla, seega sellistes oludes esinelikusse tulla on äga. See oli mu parim kvalifikatsioon sel hooajal ning meenutas natuke mu kõige esimest ajasõitu 2007. aastal Austraalias. Olin nii põnevil,“ lausus Hamilton.

Leclerci, kes on tänavu võitnud tervelt kuus kvalifikatsiooni, puhul oli juba varem teada, et ta peab Kanadas andma stardirivis ära kümme kohta, sest tema vormelil vahetati elektroonikasüsteemis üht-teist välja. Lõpuks selgus, et monacolane stardib põhisõidule viimasest reast.

Kas ja kui palju on see seotud Aserbaidžaani GP mootoririkkega, seda väljaanne Autosport praegu ei täpsustanud. Igatahes sai Leclerci masina jõuallikas uue sisepõlemismootori, turbo, MGU-H ja MGU-K.

Ka Carlos Sainzi Ferrari sai uue mootori, kuid see on tal tänavuse hooaja kolmas ehk viimane, millega ei kaasne karistust. Küll aga peab samal põhjusel Leclerciga tagant alustama jaapanlane Yuki Tsunoda (AlphaTauri).

Esimeste etappide järel sarja juhtinud Leclerc on nüüd langenud punktitabelis juba kolmandaks. Bakuus hooaja viienda etapivõidu saavutanud Max Verstappen (Red Bull) on 150 punktiga esimene, eelmisel etapil teisena lõpetanud Sergio Perez (Red Bull) tõusis 129 punktiga teiseks ning Leclercil on koos 116 punkti.

Kanada GP põhisõit algab Eesti aja järgi täna kell 21.