Sissepääs Mariupolisse. Läbida tuleb Vene kontroll.

Foto: AP/Scanpix
Maailm
19. juuni 2022, 15:49

BLOGI | NATO peasekretär: Venemaa sõda Ukrainas võib kesta aastaid

Alanud on sõja 116. päev. Euroopa Komisjoni kohtumisel otsustati, et Ukrainale antakse Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus. NATO peasekretär Jens Stoltenbergi sõnul võib Venemaa sõda Ukrainas kesta aastaid.

Olulisemad sündmused:

  • NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles Saksa ajalehele Bild am Sonntag, et Venemaa sõda Ukrainas võib kesta aastaid. Ta lisas, et Ukraina vägedele tipptasemel relvastuse andmine suurendaks võimalust, et Ukrainal õnnestuks vabastada Donbassi piirkonda Venemaa kontrolli alt.

  • Leedu teatas, et kehtestas kaubaveo piirangu Kaliningradi. See jääb Leedu ja Poola vahele. Transiidikeeld hõlmab ELi sanktsioonikaupu, mis katab suure protsendi Kaliningradi impordist. 

  • Piirkonna kuberner Serhi Haidai sõnul koondab Venemaa kõik oma varud Donbassi idaosas asuva Severodonetski linna ümber. Haidai ütles, et Venemaa sõdureid saadetakse teistest lahingutsoonidest eesmärgiga saavutada linna üle täielik kontroll.

  • Kiievi linnapea Vitali Klitško ütles BBC-le, et tema riik alustab rahukõnelusi alles pärast seda, kui „viimane Vene sõdur on Ukrainast lahkunud“.

  • Zelenskõi esitas parlamendile eelnõu Istanbuli konventsiooni, ehk  Euroopa Nõukogu perevägivalla ennetamise konventsiooni  ratifitseerimiseks. Mõned EL-i liikmed on öelnud, et konventsiooni ratifitseerimine on Ukraina ELi liikmekandidaadi heakskiitmise eeltingimus.

  • Johnson: Ukraina peaks Eurovisioni korraldama. „Ukrainlased võitsid Eurovisioni lauluvõistluse... nad väärivad Eurovisioni korraldamist ja ma usun, et nad saavad seda teha, ma arvan, et neil peaks see võimalus olema. Usun, et Kiiev või mõni muu turvaline Ukraina linn oleks selle jaoks fantastiline koht ja ma loodan väga, et Euroopa Ringhäälingute Liit tunnistab seda.“

  • Rumeenia ja Moldova mõistsid ajaloolises ühisdeklaratsioonis Venemaa sõja hukka.

  • BBC vahendab, et praegu on kriitiliselt oluline, et Ukraina saaks piisavalt relvi ja varustust.

    Ukraina on tänulik kõigile abistajatele ja külalistele, kes nende riiki pole unustanud.

    Taas tuleb tunnistada reaalsust, et Ukraina vajab relvi ja varustust, et oma võimekusega Vene armeega samale tasemele jõuda. Alles siis saavad nad pingutada ja panustada, et Vene armeele anda korralik tagasilöök. Ukrainlaste sõnul on käes otsustav aeg, mil nad vajavad meeleheitlikult kogu toetust, mida võimalik saada ja anda on.

  • Ukraina parameedik ja vabatahtlik Julia Pajevska, keda tuntakse Taira nime all, vabastati Venemaa vangistusest. Tairat hoiti vangistuses alates 16. märtsist. Nüüd on ta turvaliselt tagasi Ukrainas.

  • Joe Biden ütles, et teda on teavitatud kahest ameeriklasest, kes on Ukrainas teadmata kadunud, kuid lisas, et seni pole teada, kus nad on Alabamast pärit Alexander Drueke'i (39) ja Andy Huynhi (27) perekonnad väidavad, et nad pole kahest mehest alates 8. juunist midagi kuulnud.

  • Venemaa suhete taastamine Ukrainaga on vältimatu, ütles Vladimir Putin reedel Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi täiskogu istungil. „Lähtume sellest, et varem või hiljem olukord normaliseerub ja kuna oleme huvitatud kõigi naabrite heaolust, siis on see vältimatu. Tahan, et see oleks selge, suhete taastamine on vältimatu,“ rõhutas ta.

  • Vladimir Putin ütles, et Venemaal pole „midagi selle vastu“, et Ukraina ühineks Euroopa Liiduga. „EL ei ole erinevalt NATO-st sõjalis-poliitiline blokk, seetõttu oleme alati öelnud ja olen alati öelnud, et meie seisukoht on siin järjekindel, arusaadav, meil pole selle vastu midagi.“

  • Johnson pakkus välja, et alustab Ukraina vägedele suurt väljaõppeoperatsiooni. Väidetavalt suudataks iga nelja kuu järel välja õpetada kuni 10 000 sõdurit, mis võiks „sõja võrrandit põhimõtteliselt muuta“.

106. päeva blogi asub SIIN. 107. päeva blogi asub SIIN. 108. päeva blogi asub SIIN. 109. sõjapäeva blogi asub SIIN. 110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN. 115. päeva blogi asub SIIN.

20:41

Luhanski oblasti kuberneri sõnul on vene relvajõud varastanud 15 000 tonni päevalilleseemneid ja 10 000 tonni teravilja. Ühtlasi on kuberner Sergi Haidai öeldud, et venelased koristavad vilja okupeeritul aladel.

17:49

Paavst Franciscus palus avalikkusel mitte unustada Ukraina rahva kannatusi, tuletades meelde, et „igaüks meist“ peaks solidaarsuse tegudesse panema.

17:47

Ukrainas keelustati vene muusika

Ukraina ülemraada võttis 19. juunil vastav seaduse, millega keelustati vene muusika mängimine meedias ja avalikus ruumis nende arstide poolt, kes toetavad Venemaad sõjas Ukrainaga. Piirangud tühistatakse, kui Ukraina saab tagasi kõik oma territooriumid.

15:50

Severodonetski piirkonnas suutis Vene armee tõsise sõjategevuse tagajärjel hävitada ja tappa hobused, kes hukkusid pommitamises pihta saanud spordikompleksis.

15:37

Vene väed hävitasid Ukrainasse abina saadetud relvastust, vahendab BBC Venemaa kaitseministeeriumi teadet.

Väidetavalt on Vene armee Mõkolaivis hävitanud 10 haubitsat ja 20 sõjaväesõidukit.

14:52

Ka Venemaal leidub aktiviste, kes näitavad oma meelsust Putini ja sõja suhtes.

14:07

Piirilt minema löödud Vene väed üritavad taas näidata oma rammu Harkivi linnas, vahendab BBC.

Harkivist tahetakse teha rindelinn.

13:57

Venelaste rünnak viis Mariupoli sajandi võrra ajas tagasi. Inimesed on sunnitud koguma saastunud vett mürsuaukudest. Vesi on segu kraaniveest, kanalisatsioonist, mürkidest ja jäätmetest tekkinud vedelikest.

Ja seda peavad venelased vabastamiseks…

13:15

Luhanski oblastis tabati Ukraina kaitsjate poolt sihitult hulkuv grupp Vene sõdureid. Nad võeti Ukraina armee poolt kinni.

12:48

Olaf Scholz ei leia, et Angela Merkeli poliitika Venemaa suhtes oleks olnud vale, sest eesmärk oli hoida rahu. Samas tunnistab Scholz, et sõltuvusest Venemaa energiaressursside osas on saanud tõsine probleem.

12:28

Meeleolul ei tohi lasta langeda. Ja seda isegi mitte sõjas! Videol esitavad Ukraina sõdurid ühe tantsu. Sotsiaalmeedias levib teisigi taolisi kaadreid, mille alt võib leida õrnema soo esindajate kiitvaid kommentaare.

12:18

Poekett Mango lõpetab Venemaal tegutsemise.

12:08

Mõkolaivis eile toimunud sõjategevuse tagajärjed.

11:58

Ja mõne sõduri hommik algab nii.

11:48

Näitleja Ben Stiller jõudis Lvivi.

11:28

Saksa snaiper võitluses Ukraina eest.

11:18

Plakat, mis kaunistab Poola tänavaid.

11:12

Lätis loodi Ukraina auks jäätis.

10:55

Mariupolis on Venemaa lasknud okupeeritud koolide seintele joonistada pildid, kus Vene sõdur hoiab jalga sureva Ukraina sõduri peal. Süles on aga laps, kelle ümber mähitud Vene lipp…

10:37

Moldovas võeti vastu seadus, mis keelustab Venemaa uudiste ja sõjafilmide näitamise.

Loe rohkem