Dopinguproovide analüüsimine. Pilt on illustratiivne.

Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
20. juuni 2022, 18:45

Vingerdamistaktika valinud Soome dopingusuusataja sai ikkagi pika võistluskeelu (1)

Vassis mullu juulis positiivse dopinguproovi andnud endine Soome tippsuusataja Ari Luusua (34) mis ta vassis, kuid karistusest tal pääsu pole: Soome dopinguvastane distsiplinaarnõukogu määras talle nelja aasta pikkuse võistluskeelu.

Luusua oli veel mõne aasta eest MK-sarja tasemel suusamees, kelle parimaks tulemuseks jäi hooajal 2016/17 Kuusamo klassikasprindis välja sõidetud üheksas koht, samuti leiab tema auhinnakapist neli Soome meistrivõistluste medalit. Viimastel hooaegadel oli Rovaniemist pärit Luusua keskendunud aga maratonidele ning hooaja 2020/21 lõpetas ta Ski Classics sarjas kokkuvõttes kaheksandana.

Ent eelmise aasta 20. juulil andis ta dopinguproovi, millest leiti kaht keelatud ainet: drostanolooni ja meldooniumi. Kui mees sai teada, et on vahele kukkunud, teatas ta mullu septembris, et tema karjäär on lõppenud. Avalikkuse jaoks polnud Luusua positiivne proov teada, mistõttu tema loobumisotsus tuli soomlaste jaoks üllatusena, sest eelnenud hooajal oli ta Ski Classicsi sarja kahel maratonil jõunud poodiumile. Oktoobris Iltalehtile antud intervjuus põhjendas Luusua otsust muu hulgas perekondlike põhjustega.

Ent kulisse taga tahtis suusataja ikkagi silme ees terendavast võistluskeelust (ja positiivse prooviga kaasnevast häbist) pääseda ja esitas vaide Soome dopinguvastasele distsiplinaarnõukogule. Tema põhiliseks argumendiks oli seejuures mitte see, et ta polnud dopingut teadlikult manustanud, vaid hoopis see, et oli teinud seda juba siis, kui tegevsportlane enam ei olnud.

Nimelt üritas Luusua väita, et tegelikult oli ta oma sportlaskarjääri lõpetanud juba varem ja seega ei oleks tohtinud tema tegevused enam antidopingu koodeksi alla käia. Oma väite tõestuseks tõi ta välja, et ei olnud juunis suusataja litsentsi pikendanud ja seega ei oleks ta 2021/22 hooajal saanud enam võistlustel kaasa teha.

Kuid distsiplinaarnõukogu jäi selles suhtes eriarvamusele ning nelja aasta pikkune võistluskeeld on nüüd ikkagi tõsiasi. Nõukogu otsuse kohaselt ei ole litsentsi puudumine argumendiks antidopingu koodeksile sülitada, lisaks oli ta alles samal kevadel teinud ühe Rootsi pikamaasuusatamise tiimiga kahe aasta pikkuse lepingu. Nii juunis, juulis kui ka augustis oli Luusua osalenud aktiivselt erinevatel suvistel võistlustel, nii et kui ta isegi oli otsustanud oma karjääri lõpetada, siis vähemalt augustini polnud ta seda teinud.

Lisaks oli ta dopinguküttide jaoks jätkuvalt kirjas aktiivse sportlasena, mistõttu pidi arvestama dopinguproovide andmisega – ja andiski, nagu nähtub sellest 20. juuli proovist. Tagatipuks selgitas distsiplinaarkomisjon, et isegi Luusea tiim ei olnud kuni mehe septembris välja hõigatud loobumisotsuseni teadlik sellest, et soomlane ei kavatse oma karjääri jätkata.