Foto: AP/Scanpix
Maailm
21. juuni 2022, 20:02

BLOGI | Venemaa sooritab simuleeritud raketirünnakuid Eesti ja Baltimaade vastu. Ukraina armee korraldab õhurünnakuid Ussisaarele

Kätte on jõudnud sõja 118. päev. Venemaa on koondanud vägesid, et korraldada tormijooksu Sjevjerodonetskile ja selle lähistel asuvatele asulatele. Käimas on otsustavad lahingud linna ja kogu Luhanski nimel.

Olulisemad sündmused:

  • Harkivi riikliku politsei uurimisosakonna juhi Serhii Bolvinovi sõnul on Ukraina suuruselt teist linna Harkivi tulistavad Vene väed võtnud sihikule kogu linna elamu- ja tööstuspiirkonnad. Harkivi sõjaväeadministratsiooni teatel sai teisipäeval piirkonnas surma 15 ja viga 16 inimest.

  • Venemaa sooritab simuleeritud raketirünnakuid Eesti ja Baltikumi vastu. Viimastel päevadel on rünnakuid sooritanud relvastatud Vene helikopterid mitu korda õhuruumi tunginud, kirjutab Iltalehti.

  • USA peaprokurör Merrick Garland kuulutas teisipäeval Ukrainas etteteatamata reisil välja sõjakuritegude vastutuse meeskonna, mis töötab Ukrainas sõjakuritegude toimepannud isikute tuvastamiseks ja nende vastutusele võtmiseks.

  • Ukraina armee teatas teisipäeval, et on alustanud õhurünnakuid Ussisaarele. Ukraina armee Lõuna operatiivjuhatus teatas, et on kasutanud saarel „sihipäraseid lööke erinevate jõududega“.

  • Kaliningradi ja teiste Venemaa osade vahelist maismaatransiiti ei ole ära keelatud, ütles Euroopa Komisjoni kõrge esindaja Josep Borrell esmaspäeval. „Kaliningradi ja teiste Venemaa osade vahelist maismaatransiiti ei ole peatatud ega keelatud. Blokaad puudub,“ ütles Borrell avaldatud märkustes. „Reisijate ja kaupade transiit, millele ei kohaldata sanktsioone, jätkub.“

  • Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus Cannes Lionsi rahvusvahelisel loometööstuse festivalil peetud kõnes loomefilmi professionaale üles tegema rohkem, et reklaamida Ukraina vaprust.„Selle sõja lõpp ja selle asjaolud sõltuvad maailma tähelepanust. Ja sellepärast ma vajan liitlasi. Me vajame teiesuguseid inimesi.” 

  • USA välisministeerium kinnitas teisipäeval USA kodaniku surma Ukrainas, kelle järelehüüde kohaselt suri ta mai keskel sõjas võideldes. 

  • Moskvas Leedu saatkonna sissepääsu juures piketeerisid Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei (LDPR) aktivistid plakatitega „Piir on kinni? Meie armee on viisavaba“. Leedu teatas 17. juunil, et keelas Venemaa ja Kaliningradi oblasti vahelise transiidi läbi oma territooriumi, keelustades nende kaupade veo, mis kuuluvad Euroopa Liidu seatud sanktsioonide alla.

  • Ukraina asepeaministri Irõna Vereštšuki sõnul hoitakse Venemaal vangis enam kui 1500 Ukraina kodanikku. „Nad on Rostovis, Kurskis – nad on vangis ja neid hoitakse seal sõjavangidena, ehkki nad ei peaks seda olema. Nad tuleks vabastada,“ rääkis Vereštšuk.

  • Venelasest ajakirjanik ja Nobeli preemia laureaat Dmitri Muratov müüs mullu teenitud medali oksjonil maha pea 103,5 miljoni dollari (u 98,4 miljoni euro) eest. Teenitud summa annetab Muratov Ukrainas sõja tõttu kodust lahkuma pidanud laste hüvanguks.

  • Venemeelsed ja isehakanud Hersoni juhid teatasid, et oblasti liitmine Venemaaga otsustatakse sel sügisel toimuval referendumil.

  • Ukraina asepeaministri Irõna Vereštšuki sõnul hoitakse Venemaal vangis enam kui 1500 Ukraina kodanikku.

  • President Volodõmõr Zelenskõi teatas eilses videokõnes, et Vene väed valmistuvad uueks rünnakuks Harkivi oblastile ja selle keskusele.

  • Enamik Sjevjerodonetskist on Vene armee kontrolli all. Ukraina sõjavägi kontrollib ainult tööstustsooni ja Azoti tehase territooriumi.

  • Ukraina asekaitseminister Hanna Maliar ütles esmaspäeval, et võitlus Luhanski idaosas on väga raske, ja et igasuguste ennustuste tegemine on lahingute dünaamilist iseloomu arvestades äärmiselt keeruline.

  • Zelenskõi hoiatas, et ülemaailmne toidukriis jätkub nii kaua, kuni see koloniseeriv sõda kestab, mõjutades Ukraina ekspordist sõltuva 400 miljoni inimese elu.

  • Leedu teatas, et kehtestas kaubaveo piirangu Kaliningradi. See jääb Leedu ja Poola vahele. Transiidikeeld hõlmab ELi sanktsioonikaupu, mis katab suure protsendi Kaliningradi impordist. 

110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN. 115. päeva blogi asub SIIN. 116. päeva blogi asub SIIN. 117. päeva blogi asub SIIN.

23:37
Harkivis sai surma 15 tsiviilisikut

Harkivi riikliku politsei uurimisosakonna juhi Serhii Bolvinovi sõnul on Ukraina suuruselt teist linna Harkivi tulistavad Vene väed võtnud sihikule kogu linna elamu- ja tööstuspiirkonnad.

Ukraina ametnikud hoiatasid Venemaa rünnaku suurenemisest. Harkivi sõjaväeadministratsiooni teatel on piirkonnas hukkunud 15 ja viga saanud 16 inimest.

Lisaks Harkivis hukkunutele tapeti ümberkaudsetes linnades ja külades veel neli inimest, sealhulgas 8aastane tüdruk.

22:06
USA: on kohutav, et Venemaa ei välista surmanuhtlust kahele ameeriklasele

Valge Maja sõnul on see „kohutav“, et Venemaa ei välista surmanuhtluse kohaldamist kahe Ameerika kodaniku suhtes, kes peeti kinni pärast seda, kui nad osalesid vabatahtlikult Ukrainas sõdimisel.

„Püüame endiselt nende kahe isiku kohta rohkem teada saada,“ ütles riikliku julgeolekunõukogu strateegilise kommunikatsiooni koordinaator John Kirby. „On kohutav, et Venemaa ametnik soovitab isegi surmanuhtlust määrata kahele Ameerika kodanikule, kes viibisid Ukrainas.“

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles esmaspäeval, et Genfi konventsioon – harta, mis sätestab sõdurite ja tsiviilisikute kohtlemise sõja ajal, sealhulgas sõjavangide hukkamise keelamise – ei kehti kahe kinnipeetud USA kodaniku kohta. Peskov ütles, et surmanuhtlust ei saa välistada, kuid see on kohtu, mitte Kremli otsus.

„Igal juhul on sama murettekitav, kas nad tõesti mõtlevad seda, mida nad siin räägivad ja see võib olla tulemus, et nad võivad Ukrainas kahele ameeriklasele määrata surmanuhtluse,“ ütles Kirby. „Või et nad lihtsalt tunnevad, et see on suurvõimu jaoks vastutustundlik asi, rääkida sellest, et anda sellest märku Ameerika Ühendriikide presidendile ja Ameerika rahvale. Mõlemad need on ühtviisi murettekitavad.

21:07

Varem teatas Dagestani põllumajandus- ja toiduministeerium kariloomade üleviimisest suvistele karjamaadele, mille nahkadele on joonistatud täht Z. Põllumajandusministeerium eemaldas hiljem video.

19:55

Venemaa sooritab simuleeritud raketirünnakuid Eesti ja Baltikumi vastu. Viimastel päevadel on rünnakuid sooritanud relvastatud Vene helikopterid mitu korda õhuruumi tunginud, kirjutab Iltalehti.

Õhtuleht kirjutas täna, et 18. juuni õhtul sisenes Kagu-Eestis Koidula piirkonnas ilma loata Eesti õhuruumi Venemaa Föderatsiooni piirivalve helikopter MI-8. Kopter viibis Eesti õhuruumis ligi kaks minutit.

18:50
USA justiitsministeerium hakkab Ukraina sõjakurjategijaid tuvastama

USA peaprokurör Merrick Garland kuulutas teisipäeval Ukrainas etteteatamata reisil välja sõjakuritegude vastutuse meeskonna, mis töötab Ukrainas sõjakuritegude toimepannud isikute tuvastamiseks ja nende vastutusele võtmiseks.

Garlandi sõnul juhib meeskonda osakonna tuntuim natsikütt Eli Rosenbaum ning see koosneb ekspertidest, kes uurivad inimõiguste rikkumisi ja sõjakuritegusid.

„Sõjakurjategijatel pole peidupaika. USA justiitsministeerium võtab kõik vastutuse nende eest, kes panevad Ukrainas toime sõjakuritegusid ja muid julmusi,“ ütles Garland Ukrainas. „Töötades koos meie kodumaiste ja rahvusvaheliste partneritega, on justiitsministeerium järeleandmatu meie jõupingutustes võtta vastutusele kõik inimesed, kes osalevad sõjakuritegudes, piinamises ja muudes rasketes rikkumistes Ukraina provotseerimata konflikti ajal.“

Garland ütles ka, et justiitsministeerium saadab kolm prokuröri nõustama Ukrainat, aga ka Euroopa ja Lähis-Ida riike võitluses Venemaa jõupingutustega ülemaailmsetest sanktsioonidest kõrvalehoidmiseks.

18:42
Ukraina armee ründab Ussisaart

Ukraina armee teatas teisipäeval, et on alustanud õhurünnakuid Ussisaarele. Ukraina armee Lõuna operatiivjuhatus teatas, et on kasutanud saarel „sihipäraseid lööke erinevate jõududega“.

Sõjaline operatsioon veel kestab ja „infovaikus“ oli vajalik kuni operatsiooni lõpuni, lisas väejuhatus.

18:10

Äsja kehtestas Leedu oma raudteedel transiidikeelu Kaliningradi oblasti ja Venemaa vahel kulgevatele toodetele, mis on Euroopa Liidu sanktsioonide alla sattunud. Ehkki kõiki tooteid see ei puuduta, vallandus tillukeses oblastis tõeline ostupaanika. Leedu saatkonna ette Moskvas aga ilmusid ähvardavate sõnumitega tegelased. Vene sõdur viisat ei vaja, hoiatasid loosungid.

17:24
Euroopa Komisjon: maismaatransiiti Kaliningradi pole peatatud

Kaliningradi ja teiste Venemaa osade vahelist maismaatransiiti ei ole ära keelatud, ütles Euroopa Komisjoni kõrge esindaja Josep Borrell esmaspäeval. „Kaliningradi ja teiste Venemaa osade vahelist maismaatransiiti ei ole peatatud ega keelatud. Blokaad puudub,“ ütles Borrell avaldatud märkustes. „Reisijate ja kaupade transiit, millele ei kohaldata sanktsioone, jätkub.“

Miks Euroopa Komisjon seda selgitab? Sest riigile kuuluv raudtee-ettevõte Leedu Raudtee oli Venemaale teatanud, et alates 18. juuni südaööst ei tohi enam läbida transiitronge, mille kaubad on allutatud ELi sanktsioonidele.

Kaliningradi oblasti kuberner Anton Alihhanovi sõnul on keelatud kaupade nimekirjas ehitusmaterjal, tsement, metallid ja „mitmed muud nii ehituse kui ka tootmise jaoks olulised kaubad“. Venemaa nimetas seda otsust „pretsedendituks“ ja „illegaalseks“, ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov esmaspäeval ajakirjanikele.

Borrelli sõnul ei ole Leedu võtnud ühepoolseid riiklikke piiranguid ja kohaldas vaid Euroopa Liidu sanktsioone. „Süüdistus, et „Leedu rakendab Leedu sanktsioone“, on vale. Puhas propaganda,“ ütles ta.

17:22
Zelenskõi: selle sõja lõpp sõltub maailma tähelepanust

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus Cannes Lionsi rahvusvahelisel loometööstuse festivalil peetud kõnes loomefilmi professionaale üles tegema rohkem, et reklaamida Ukraina vaprust.

„Selle sõja lõpp ja selle asjaolud sõltuvad maailma tähelepanust. Ja sellepärast ma vajan liitlasi. Me vajame teiesuguseid inimesi," ütles Zelenskõi teisipäevases videoavalduses. „Usun, et inimese loovuse jõud on suurem kui minevikku kinni jäänud tuumariigi jõud,“ ütles ta. „Rääkige Ukrainast. Ärge laske maailmal millegi muu poole lülituda.“

117 päeva jooksul on Zelenskõi pidanud üle 70 kõne üle maailma, sealhulgas parlamentides, rahvusvahelistes institutsioonides ja ärifoorumitel.

17:20
Ukrainas hukkus teine ameeriklane

USA välisministeerium kinnitas teisipäeval USA kodaniku surma Ukrainas, kelle järelehüüde kohaselt suri ta mai keskel sõjas võideldes. „Me saame kinnitada USA kodaniku Stephen Zabielski surma Ukrainas,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja. „Oleme perega suhelnud ja osutanud igakülgset konsulaarabi. Austusest perekonna vastu sel raskel ajal pole meil enam midagi lisada,“ lisas ta.

Mehe järelehüüde järgi suri Zabielski pühapäeval, 15. mail 2022, võideldes sõda Ukrainas Dorozhnianki külas. Ta oli järelehüüde järgi 52aastane ja temast jäid maha tema naine ja viis kasulast. Zabielski on teine ​​teadaolevalt Ukrainas lahingutes hukkunud ameeriklane. Mereväe veteran Willy Cancel hukkus aprillis koos Ukraina vägedega võideldes.

16:11

Kiisu Nulõk Donetski oblastistist.

Ukraina kaitsjad leidsid ta ridejoonelt segaduses ja kurnatuna. Sõduri dandsid Nulõki üle Zaporižžja päästjatele, kes asusid talle kiirelt uut kodu otsima.

Täna käis Nulõk loomaarsti juures ja siis viiakse ta uude perekonda.

15:10

Kaart näitab, kui vähe on Venemaal õnnestunud Ukrainat viimase kuu jooksul okupeerida.

14:52

Irpinit külastas ka Luxembourg'i peaminister Xavier Bettel.

14:09

Vene vägede kaotused Ukraina kaitsejõudude andmetel.

13:13
Riho Terras: kui Ukraina ütleb, et nende jaoks tähendab sõja võit Krimmi tagasivõitmist, siis see nii ka on

Euroopa parlamendi saadik ja kindral Riho Terras rääkis Toomkonverentsil „RAHU“, et temalt on küsitud, mis on see võit, mida Ukraina tahab? „Vastus on, et ma ei tea, aga kui Ukraina ütleb, et selleks on Krimmi tagasisaamine, siis nii see on.“

„Kahjuks on Euroopa avalik arvamus väsinud neist uudistest, kus näidatakse laipu, pommitamist,“ lausus Riho Terras. „See film unustatakse lõpuks ära, seda eriti puhkuste ajal, aga seda ei tohi juhtuda. Viivi Luik ütles, et rahu ja armastust ei saa kehtestada vägisi. Kui rahu kehtestatakse vägisi, on see orjus. Kui Putinile ei anta otsest ja selget sõjalist vastust, siis see konflikt laieneb.“

„Miks Putin on selline nagu ta on?“ jätkas Terras. „Tal on kodus jäänud puudu armastuse tundest, ta võitleb staatuse pärast, ta tahab, et tema ja ta kogukond oleks suurem, et tal oleks rohkem ressursse. Kui Putin sai 1999. aastal peaministriks, siis esimese asjana  tekitas ta erioperatsiooni oma enda rahva vastu: lasi õhku maju erinevates Venemaa linnades ning tekkis ettekääne rünnata Groznõid ja Tšetšeeniat. Putin näitas seal esimest korda oma totaalsust ja hävitamiskirge, tõsta oma staatust kõrgemale. Tema positiivne tunne tugevnes, sest rahvas armastas teda.“

12:54

Moskvas Leedu saatkonna sissepääsu juures piketeerivad Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei (LDPR) aktivistid plakatitega „Piir on kinni? Meie armee on viisavaba“.

Leedu teatas 17. juunil, et keelas Venemaa ja Kaliningradi oblasti vahelise transiidi läbi oma territooriumi, keelustades nende kaupade veo, mis kuuluvad Euroopa Liidu seatud sanktsioonide alla.

Kaliningradi oblasti kuberneri Anton Alihhanovi sõnul piirab Leedu taoline keeld kaubaveost umbes poole ning kutsus Venemaa föderatsiooni üles võtma vastumeetmeid Leedu vastu.

Venemaa Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev ütles teisipäeval, et Moskva reageerib peagi Vilniuse transiidikeelu otsusele ning leedulased tunnetavad peagi nende meetmete tagajärgi.

„Venemaa reageerib sellisele vaenulikule tegevusele kindlasti. Vastavad meetmed töötatakse välja ja need võetakse lähiajal kasutusele. Nende tagajärjed avaldavad Leedu elanikkonnale tõsist negatiivset mõju,“ ütles Patrušev.

Foto: EPA/Scanpix
12:28
Venemaa blokeeris ligipääsu The Telegraphi veebisaidile

Venemaa peaprokuratuuri taotlusel piirati juurdepääs ühele The Telegraphi veebisaidi artiklitest ja seetõttu pole kogu selle meediaväljaande veebisait Venemaal saadaval.

„Juurdepääs sellele veebilehele on Vene Föderatsiooni peaprokuratuuri taotlusel piiratud. Juurdepääsu piiramise põhjuseks oli ebausaldusväärse teabe levitamine Vene relvajõudude kohta Ukraina territooriumil läbiviidava sõjalise erioperatsioonis,“ kommenteeris föderaalse side, infotehnoloogia ja massimeedia järelevalveteenistuse Roskomnadzor esindaja (RKN) Interfaxile The Telegraphi lehele juurdepääsu piiramise põhjust.

Märtsis blokeeriti Venemaal mitmed välismeedia veebilehed Ukraina territooriumil toimuva levitamise tõttu.

11:53
EL: Leedu käitus Kaliningradi transiidikeeldu rakendades Venemaaga vastavalt reeglitele

Leedu sulges18. juunil osaliselt raudteetransiidi Venemaa kaupadele Kaliningradi ja sealt tagasi.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles esmaspäeval, et otsus oli „pretsedenditu“. Venemaa välisministeerium kutsus esmaspäeval välja Leedu ajutise asjuri ning nõudis Vilniuselt „vaenuliku“ sammu viivitamatut muutmist. „Juhul kui kaubatransiit Kaliningradist ülejäänud riiki läbi Leedu lähiajal täies mahus ei taastu, jätab Venemaa endale õiguse astuda samme oma rahvuslike huvide kaitseks“, seisab Venemaa välisministeeriumi avalduses.

Leedu ei tegutsenud ühepoolselt ja rakendas vaid Euroopa Liidu sanktsioone, kui otsustas keelata osalise transiidi Venemaa kaupadele Kaliningradi, ütles Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell.

Borelli eitas ka kindlalt „blokaadi“ kehtestamist Kaliningradi ja teiste Venemaa osade vahel, lisades, et sanktsioonideta reisijate ja kaupade transiit jätkub.

Moskva ähvardas kätte maksta Leedu „avalikult vaenulike“ piirangute vastu pärast seda, kui Vilnius peatas esmaspäeva hommikul EL-i sanktsioonide alusel Venemaa kaupade raudteeveo Leedu ja Poola vahele kiilutud Kaliningradi.

10:00

Harkivi oblastis toimunud rünnakute tõttu suri viimase ööpäeva jooksul kolm ja vigastada sai vähemalt seitse inimest. Kuberner Oleh Sõnehubov märkis sotsiaalmeedias, et tõsisemad lahingud jätkuvad Izjumi lähistel, ent seni on Ukraina väed suutnud vaenlaste rünnakud tagasi lüüa ja positsioone hoida.

09:53

Luhanski kuberneri Serhi Haidai sõnul tulistati Lõssõtšanskit suurtükkidest sisuliselt kogu esmaspäeva vältel. Ent öö vastu teisipäeva olevat olnud eelnevate öödega võrreldes üsna rahulik. „Nii palju, kui ma aru saan, siis nad [venelased] lihtsalt väsitasid end ära ja lõpetasid ümbergrupeerimise,“ rääkis Haidai. Ta lisas, et veel pole infot ohvrite kohta, kuna jätkuvalt on liiga ohtlik olukorda hinnata. Lõssõtšanski sõsarlinna Sjevjerodonetski kohta märkis Haidai, et sealses tööstuspiirkonnas jätkuvad raevukad lahingud. Tema väitel varjab Azoti keemiatehases end Vene rünnakute eest 538 tsiviilelanikku.

Loe rohkem