Navalnõi maikuus virtuaalsel kohtuistungil.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
22. juuni 2022, 00:20

SÕJAKOKKUVÕTE | Mis sai Navalnõist? (1)

Daša Navalnaja räägib, et ette teatamata teise vanglasse toimetatud isa on kõigest ja kõigist täielikult eraldatud. Sjeverodonetskis käib äge võitlus iga meetri nimel, kuid enamikku linnast kontrollivad okupandid. Moskva kiristab hambaid Leedu suunas – sellest saab täpsemalt lugeda SIIT.

  • Novaja Gazeta peatoimetaja, Nobeli auhinna laureaat Dmitri Muratov müüs mullu pälvitud medali oksjonil maha pea 103,5 miljoni dollari (u 98,4 miljoni euro) eest. Teenitud summa annetab Muratov Ukrainas sõja tõttu kodust lahkuma pidanud laste hüvanguks.

  • President Volodõmõr Zelenskõi teatas videokõnes, et Vene väed valmistuvad uueks rünnakuks Harkivi oblastile ja selle keskusele. Ukraina võimud soovitavad lapsed kindlasti linnast minema toimetada. Ohtlik pole esialgu mitte linna tungivad okupandid, vaid kaudtuli, mis linna tabab.

  • Briti kaitseministeeriumi luureraport keskendus 17. juunil toimunud Ukraina vägede rünnakule Venemaa puksiirlaevale Vasili Beh. Teadaolevalt transporditi sellega relvi, laskemoona ja personali Mustal merel paiknevale Ussisaarele. Rünnakuks kasutasid ukrainlased esimest korda ja edukalt lääneriikidelt saadud laevatõrjerakette Harpoon. Brittide teatel ilmestab aluse hävitamine raskusi, millega Venemaa Ussisaare varustamisel silmitsi seisab. Ukraina rannikukaitse on suuresti neutraliseerinud Moskva katsed saavutada merel kontroll ning on teinud võimatuks ka Odessa piirkonna ohustamise merelt, nagu Moskva ilmselt algse plaani kohaselt lootis.

  • Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi tütar kommenteeris välismeediale, et tema isa piinatakse psühholoogiliselt. Stanfordi ülikoolis tudeeriv 21aastane Daša Navalnaja valdab vabalt inglise keelt ning rääkis CNNile, et vahepeal eelmisest vanglast ootamatult uude, eriti range režiimiga Melehhovo karistuskolooniasse toimetatud isa hoitakse seal täielikus isolatsioonis. Navalnaja sõnul on uus vangla eriti tuntud selle poolest, et seal piinatakse ja isegi mõrvatakse kinnipeetavaid. Isaga ei tohtivat suhelda ka teised vangid, too olevat eraldatud nii, et ta asub otsekui vanglas keset vanglat. Ümberkolimisest ei teavitanud võimud ei Navalnõi advokaate ega lähedasi.

Edasi lugemiseks: