Foto: Envato Elements
Sisuturundus
27. juuni 2022, 13:40

Kuidas suvekuumust edukalt seljatada? Nendest nippidest võid saada abi…

Suvel tuleb paratamatult ette päevi, mil termomeetrinäit tõuseb 30 kraadini või üle selle. Kuidas end sellises olukorras hästi tunda?

Ülekuumenemine on eriti ohtlik imikutele, alla 4-aastastele väikelastele, eakatele ja ülekaalulistele südame-veresoonkonna haigusi põdevatele inimestele. Seetõttu tuleb kuumade ilmade tulekuks asjakohaselt valmistuda. 

Millal on ülekuumenemise oht suurem?

Ülekuumenemise oht suureneb, kui kuumal päeval kaua päikese käes viibida, rasket füüsilist tööd teha või pingeliselt treenida. Samuti viibides kuumades, halvasti tuulutatud või jahutuseta ruumides. Kuumalainega toimetulekuks peab inimkeha kõvasti tööd tegema.

Isegi lühiajaline kokkupuude kuumusega võib tervist kahjustada, mistõttu tuleb võtta aegsasti ettevaatusabinõusid.

Jooge kuumal ajal rohkem vedelikku

Termomeetrinäidu hüppe korral higistame palju, aga koos higiga kaotame ka olulisi mineraalaineid, mille tasakaal tuleb tingimata taastada. Seepärast tuleks pidevalt vett rüübata. Väga sobivad on tavaline kraanivesi, gaseerimata allika- või mineraalvesi. Kui teil on kalduvus tugevalt higistada, peaksite aeg-ajalt keha varusid elektrolüütidega täiendama.

Suvel tuleks vältida magusaid gaseeritud jooke, sest need ei kustuta janu ning kehal tuleb täiendavalt suhkruid, magusaineid ja muid täiesti kasutuid lisandeid lagundada. Pealegi on need pelgalt tühjad kalorid, millest pole mingit kasu.

Kui tavaline vesi ei meeldi, lisage sellele sidrunit, münti jm.

Toitumine ja toidu valmistamine ilmade kuumenedes

Palavate ilmadega tuleks korrigeerida ka kogu pere toitumist: vältige rasvaseid ja raskesti seeduvaid toite. Kõrge õhutemperatuuri korral oleks soovitatav ka sagedamini nautida külmi roogi, näiteks külma peedisuppi, muid külmsuppe ja salateid. Õnnestunud valik on puu- ja köögiviljad (eriti suure veesisaldusega, nt arbuusid, melonid, kurgid jm), kohupiim, jogurt, kala ja linnuliha.

Vajadusel muretsege lisaseadmeid. Pidage meeles: kui valite sooja toidu, valmistage seda mikrolaineahjus, sest pliit ei soojenda üksnes toitu, vaid ka õhku ruumis.

Jahutuslahendused kodule: kliimaseadmed

Kliimaseadmed aitavad päris tõhusalt kuumust alandada. Eluruumide temperatuur on optimaalne, need on mõnusalt jahedad ja kuumus ei tee teile liiga. Kuid kliimaseadmetel on mõningaid puudusi. Esiteks – kallidus; teiseks – välis- ja sisetemperatuuride suur erinevus, mis suurendab külmetusohtu; kolmandaks – kliimeseadmed kuivatavad siseõhku ja neljandaks – kui kliimaseadmete filtreid korrapäraselt ei vahetata, võivad nendes sigineda mikroobikolooniad, mis satuvad õhu kaudu lõpuks meie hingamisteedesse.

Kui te otsustate siiski kliimaseadme kasuks, saate abiks võtta professionaalsed XIAOMI õhuniisutajad ja õhupuhastid, mis tõhusalt reguleerivad õhu kvaliteeti ja hoiavad siseruumides optimaalset niiskustaset. Õhuniisutaja toimib kuni 15 tundi. Vee filtreerimiseks kasutatakse ajakohast UV-C süsteemi ja veepaagi kogumaht on koguni 4,5 liitrit. Ka õhupuhasti on kodumajapidamises asendamatu abiline, mis töötab ülivaikselt ja on kvaliteetse konstruktsiooniga ning selle süsinikfilter neutraliseerib tõhusalt lõhnad ja püüab suurepäraselt kinni inimesele ülikahjulikud tahked osakesed. Pealegi saate seda mugavalt juhtida Mi Home rakendusega.

Jahutuslahendused kodule: ventilaatorid

Ajaproovitud lahendus – ventilaatorid, mis on nii suhteliselt odavad kui ka tõhusad. Ventilaatorid parandavad siseruumides õhuringlust.

Neil pole filtreid ja seega ei teki mikroobikolooniaid. Ventilaatoril XIAOMI Mi Smart Standing Fan 2 on 3 võimsusastet. Selle eeliseks on ventilaatori kõrguse reguleeritavus: seda saab asetada põrandale, lauale või muudele pindadele. Veel üks fakt, mis kinnitab nende seadmete kõrgemat taset – XIAOMI ventilaatorit saab juhtida mobiilirakenduse kaudu.

Teine uuenduslik toode, ventilaator XIAOMI Mi Smart Standing Fan 2 Lite, töötab samuti 3 režiimis, pöörleb 90-kraadise nurga all, kohandudes nii iga kasutaja vajadustele ja selle eriomadus on vaikne töö.

Sobiv suveriietus

Suvel peaksite nii endale kui ka lastele valima õhku läbilaskvatest heledatest materjalidest vabama lõikega riided, mis ei takista liigutusi. Parimad on puuvillased ja linased kangad. Sünteetilised materjalid on ebasobivad, erandiks on ainult supelkostüümid.

Ja kindlasti kandke päikesekaitseks peakatet. Väikelastele tuleks valida spetsiaalsed mütsid, mis katavad õlgu ja kaitsevad päikesepõletuse eest. Kui viibitakse pikka aega päikese käes, tuleks kasutada UV-filtriga kreeme.

Seadke oma kodu aegsasti suveks valmis

Et suvekuumus ei tuleks teile ootamatult, tehke selleks aegsasti ettevalmistusi. Muretsege näiteks uus ruloo, ribakardin, päevakardinad või Rooma ruloo, mis kaitsevad paremini päikese eest.

Ostke termomeeter ja niiskusmõõtur, et saaksite jälgida ruumitemperatuuri ja mikrokliimat.

Lisage nimekirja ka ventilaator: kodumasinate müüjad on täheldanud, et kuumalaine korral ostetakse kõigepealt kvaliteetseid ventilaatoreid ja nii võib juhtuda, et tuleb leppida ülejäänud tootevalikuga ning te ei saa osta omale sobivat ventilaatorit.