Jaroslava Mahutšihh võitis Belgradi sise-MMil kulla tulemusega 2.02. Kolmapäeval ületas ukrainlanna 2.03.

Foto: Martin Ahven
Kergejõustik
23. juuni 2022, 11:07

VIDEO | Ukraina kõrgushüppetäht püstitas võimsa maailma hooaja tippmargi

Ukraina kõrgushüppaja, tänavu Belgradi sise-MMil kullale tulnud Jaroslava Mahutšihh jätkab välishooajal võimsalt. Kolmapäeval ületas 20aastane sportlane Tšehhis Brnos toimunud võistlusel 2.03, mis tähistab uut maailma hooaja tippmarki.

Seejuures sai ukrainlanna sellest kõrgusest jagu avakatsel. Tokyo OMil hõbeda võitnud Mahutšihh on tänavu ainus kõrgushüppaja, kes saanud jagu kahest meetrist. Hooaja edetabelis järgneb talle kaasmaalanna Irina Geraštšenko 1.98ga.

Teisipäeval püstitas kettaheites uue maailma hooaja tippmargi Tokyo olümpiavõitja Daniel Stahl, kes sai Rootsis Uppsalas kirja 71.47. Tänavuses edetabelis kukutas ta teiseks Gerd Kanteri õpilase Kristjan Cehi, kes heitis mais 71.27. Oma isiklikule rekordile jäi rootslane alla vaid 39 sentimeetriga.

„Võtsime seda kui treeningut. Tahtsime lihvida tehnikat ja heitesse natuke rohkem jõudu panna. See õnnestus ja nii tuli ka selline tulemus – väga tore,“ lausus Stahl pärast võistlust Rootsi telekanalile SVT.

Ta sai võistlusel tulemuse kirja neljal katsel, kõik heited olid üle 67 meetri pikad. Neljandal üritusel kandus ketas 69.51 m kaugusele. Stahl kaitseb juulis Oregonis toimuval MMil oma tiitlit, augustis on kavas Müncheni EM.

Uppsalas toimunud võistlusel ületas teivashüppe maailmarekordi 6.20 omanik Armand Duplantis 5.61. 22aastane kergejõustiklane kasutas lühikest, 12 sammu pikkust hoojooksu. „Olen heas vormis. Ma ei mäleta, millal mul viimati nii hea enesetunne oli. Eks me näe, kui kõrgele varsti hüppan,“ lausus Duplantis.

Lisaks maailmarekordile on tal ka olümpiakuld ja EM-tiitel, kuid välistingimustes pole Rootsi sportlane veel maailmameistriks tulnud. 2019. aasta Doha MMil võitis ta hõbeda.