Ukraina sõjaväelased Sjevjerodonetskis 20. juunil.

Foto: Reuters/Oleksandr Ratushniak
Maailm
24. juuni 2022, 09:27

BLOGI | UKRAINA LUURE: Kreml haub plaani, kuidas Valgevene sõtta kiskuda (168)

Kätte on jõudnud sõja 121. päev. Ukraina luure andmeil plaanib Venemaa rünnata Valgevene linna, et riik sõtta kiskuda.

Olulisemad sündmused:

  • Vene relvajõud on Sjevjerodonetski-Lõssõtšanski piirkonnas saavutanud märkimisväärset edu, Ukraina väed kannavad suuri kaotusi.

  • Luganski oblasti Serhi Haidai ütles, et Ukraina väed peavad taanduma hävitatud Sjevjerodonetski linnast.

  • Euroopa Ülemkogu otsustas anda ELi kandidaatriigi staatuse Ukrainale ja Moldovale. Ülemkogu otsustas tunnustada ka Gruusia Euroopa-perspektiivi ja on valmis andma kandidaatriigi staatuse, kui lahenduse leiavad teatud küsimused. „Gruusia tulevik on ELis,“ lubas ülemkogu eesistuja Charles Michel.

  • Ukraina luure teatel plaanivad Venemaa volitatud esindajad 11. septembril korraldada lavastatud „referendumid“, et kuulutada välja vabariigid Hersoni ja Zaporižžja oblastite okupeeritud osades.

  • Euroopa Ülemkogu otsustab neljapäeval suure tõenäosusega anda Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus. Ülemkogu kõrval pälvib Brüsselis tähelepanu ka peaminister Kaja Kallase intervjuu NATO kohta, milles peaminister tõdes, et allianssi praeguste plaanide kohaselt pühitaks Eesti täielikult kaardilt, kui Venemaa peaks meid ründama.

  • ÜRO inimõiguste agentuuri teatel on Ukrainas alates 24. veebruarist hukkunud 4662 ja saanud vigastada 5803 tsiviilisikut, mis teeb tsiviilohvrite koguarvuks 10 403.

  • Leedu president Gitanas Nauseda ütles, et tema riik on valmis teatud vormis Venemaa kättemaksuks pärast seda, kui ta keelas Euroopa Liidu sanktsioonide alla kuuluvate kaupade transiidi läbi oma territooriumi Kaliningradi.

  • Alates sõja algusest on Ukrainast lahkunud üle kaheksa miljoni inimese – ÜRO.

  • Euroopa peab viivitamatult valmistuma selleks, et Venemaa peatab sel talvel kogu gaasiekspordi, leiab Rahvusvahelise Energiaagentuuri juht, kes kutsub valitsusi üles töötama nõudluse vähendamise ja tuumajaamade avatuna hoidmise nimel.

  • Venemaa sooritab simuleeritud raketirünnakuid Eesti ja Baltikumi vastu. Lähiajal on rünnakuid sooritanud relvastatud Vene helikopterid mitu korda õhuruumi tunginud, kirjutab Iltalehti.

110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN. 115. päeva blogi asub SIIN. 116. päeva blogi asub SIIN. 117. päeva blogi asub SIIN. 118. päeva blogi asub SIIN.119. päeva blogi asub SIIN. 120. päeva blogi asub SIIN.

21:37

CNN: USA saadab Ukrainale juuli keskpaigaks neli mitmikraketiheitjat HIMARS.

HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System) on suure mobiilsusega koondtule raketisüsteem, mis on ette nähtud koondumisalal asuvate suurtüki-, õhutõrje- ja tuletoetussüsteemide, veokite, lahingumasinate, soomustransportööride hävitamiseks, samuti oma üksustele ja toetusvahenditele tuletoetuse osutamiseks.

Süsteemiga saab lasta nii juhitamatuid kui juhitavaid rakette, maksimaalne laskekaugus ulatub 300 kilomeetrini.

18:49

Euroopa riigid annavad Ukrainale 9 miljardit eurot täiendavat rahalist abi, et aidata riiki sõjas Venemaaga. Poola peaminister Mateusz Morawiecki sõnas reedel, et Ukraina on sõjas, misõttu pole tal endal võimalik paljudele avalikele teenustele raha kulutada. Seetõttu on mõistlik riiki aidata.

17:41

Ukraina luurel on info, et Venemaa plaanib rünnata Valgevene elamurajoone, et neid Vene-Ukraina sõtta tõmmata. Väidetavalt on plaanis rünnata Mozõri linna, kus on juba erariietes Vene armee sõdureid nähtud. Ukraina luure andmeil peaks Vene eriteenistuse sõdurid läbi viima terrorirünnaku, ent täpsemaid detaile pole veel teada.

14:48

Ukraina ühineb Euroopa Liiduga mitte varem kui 2029. aastal, ütles Ukraina valitsuse Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni büroo juht.

14:47

Johnson: NATO ja G7 ei tohiks survestada Ukrainat järeleandmistele Venemaale. „Ma arvan, et see oleks katastroof. See käivitaks (Venemaa presidendi Vladimir) Putini edasise eskalatsiooni, kui ta seda soovib,“ ütles Suurbritannia peaminister Boris Johnson.

14:45

Meedia: Vene okupeeritud Hersonis lasti õhku Vene kaastöötaja auto. Vene riigimeedia teatel kuulub auto kohalikule aktivistile, kes töötas linnas koos Vene vägedega. Pole selge, kas ta oli plahvatuse ajal autos.

11:26

Venemaa kaotused: rahvale ei lähe peale „Z“ ja „V“ poolehoiusümbolid, lapsevanemad panevad oma võsukesi eraharidusse, et neid päästa riiklikust propagandast. Loe lähemalt SIIN.

09:35

USA mõttekoda teatas 23. juunil, et Vene väed on viimastel päevadel Sjevjerodonetski-Lõssõtšanski piirkonnas saavutanud märkimisväärset edu ja Ukraina väed kannavad jätkuvalt suuri kaotusi. Samas on Ukraina väed põhimõtteliselt täitnud oma eesmärgi: Vene vägede liikumist on aeglustatud. Eksperdid ennustavad, et Venemaa ründeoperatsioonid lähinädalatel tõenäoliselt seiskuvad.

09:31

Reuters: Rjazani lähedal kukkus alla Venemaa sõjaväe kaubalennuk, hukkus kolm inimest. Sõjaväe kaubalennuk Il-76 kukkus alla 24. juuni varahommikul ja süttis maandumisel Venemaa lääneosas asuva Rjazani linna lähedal.

09:22

Sjevjerodonetski oblasti juht: Ukraina sõjaväelased peavad taganema

Luganski oblasti Serhi Haidai ütles 24. juunil, et Ukraina väed peavad taanduma hävitatud Sjevjerodonetski linnast. „Ärge levitage kuulujutte reetmisest. Keegi ei hülga meie mehi, keegi ei luba (meie vägede) ümberpiiramist. Praegu on olukord selline, et olla nendel hävitatud positsioonidel lihtsalt olemise pärast ei ole mõtet,“ selgitas Haidai.

Sjevjerodonetski infrastruktuurist on vähemalt 90% hävinud.

09:16

Euroopa Ringhäälingute Liit kinnitas oma otsust, et Eurovision ei toimu 2023. aastal tänavuses võitjariigis Ukrainas.

Otsuse langetamisel lähtus EBU kohustusest tagada kõigi üritusel töötajate ja osalejate ohutus ja turvalisus.

09:16

Ukraina lipp jõuti juba täna riputada Euroopa Liidu liikmesriikide lippude kõrvale Euroopa Parlamendi hoone ette Brüsselis.

🇺🇦🇪🇺 Ukrainian flag was hung in front of the European Parliament building in #Brussels. pic.twitter.com/rnc89nhXhp

— NEXTA (@nexta_tv)June 23, 2022

09:16

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kirjeldas, milline on Ukraina plaan pärast EL-i kandidaatriigi staatuse saamist: „See on võit. Nüüd alistame vaenlase, ehitame üles Ukraina, saame Euroopa Liidu liikmeks ja siis lõpuks puhkame.“