Ukraina sõdur Severodonetskis.

Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/Scanpix
Maailm
25. juuni 2022, 19:50

BLOGI | Vene väed vallutasid täielikult Luhanski oblasti ja Sjevjerodonetski. Putin saadab Valgevene õhujõududele tuumarelvi

Kätte on jõudnud sõja 122. päev. Ukraina luure andmeil plaanib Venemaa rünnata Valgevene linna, et riik sõtta kiskuda. Järjest enam tuleb teateid, et õhurünnakud Ukraina suunas tulevad Valgevenest.

Olulisemad sündmused:

  • „Leedu ei kaota piiranguid Kaliningradi oblasti transiidile. Säilitame kontrolli meie territooriumi kaudu veetavate kaupade üle. Mingitest „koridoridest“ ei saa juttu olla, ei saa rääkida järeleandmistest vastuseks Kremli ähvardustele,“ ütles Leedu president Gitanas Nauseda.

  • Putin: Moskva saadab Valgevenele mõne kuu jooksul tuumalõhkepead kandvaid rakette. Putin ütleb, et tema eesmärk on võimaldada Valgevene õhujõududel kanda tuumarelvi.

  • Sjevjerodonetski linnapea tunnistab, et Venemaa on linna täielikult okupeerinud ja paralleelvalitsuse määranud. Oleksandr Strjuki avaldus Ukraina rahvustelevisioonis: „Linn on nüüd Venemaa täieliku okupatsiooni all. Nad üritavad oma korda kehtestada, minu teada on nad määranud mingisuguse komandandi.“

  • Vene väed vallutasid täielikult Luhanski oblasti ja Sjevjerodonetski. Praegu saab linnast lahkuda ainult Venemaa kontrolli all olevale territooriumile.

  • Putini ja Lukašenka tänase kohtumise kõlavaimad mõtted: Lukašenka väidab, et Leedu Kaliningradi „blokaad“ on sõja kuulutamine; Lukašenka soovitas „võtta sõjalises sfääris kasutusele peegelmeetmeid lääne tegevuse suhtes“; Putin teatas Iskander-M süsteemide üleandmisest Valgevenele.

  • Briti peaminister Boris Johnson kardab, et Ukrainale avaldatakse survet, et nad sõlmiks Venemaaga rahukokkuleppe, mis ei kaitseks Ukraina huve. Johnsoni sõnul oleks Venemaa võit majanduslik katastroof.

  • Ida-Ukrainas jätkab Venemaa Lõssõtšanski linna hävitamist. Vene armee hävitab sillad, et inimesed ei pääseks põgenema. Ja lõigatakse ka veoautode tee linna, mis jätab elanikud humanitaarabita.

  • Kanada senat kiitis heaks majanduslike erimeetmete seaduse muudatuse, millega konfiskeeritakse Venemaa varad, et neid kasutada Ukraina toetuseks.

  • Ukraina suunas tulevad õhurünnakud Valgevenest.

  • Vene relvajõud on Sjevjerodonetski-Lõssõtšanski piirkonnas saavutanud märkimisväärset edu, Ukraina väed kannavad suuri kaotusi.

  • Luganski oblasti Serhi Haidai ütles, et Ukraina väed peavad taanduma hävitatud Sjevjerodonetski linnast.

  • Euroopa Ülemkogu otsustas anda ELi kandidaatriigi staatuse Ukrainale ja Moldovale. Ülemkogu otsustas tunnustada ka Gruusia Euroopa-perspektiivi ja on valmis andma kandidaatriigi staatuse, kui lahenduse leiavad teatud küsimused. „Gruusia tulevik on ELis,“ lubas ülemkogu eesistuja Charles Michel.

  • Ukraina luure teatel plaanivad Venemaa volitatud esindajad 11. septembril korraldada lavastatud „referendumid“, et kuulutada välja vabariigid Hersoni ja Zaporižžja oblastite okupeeritud osades.

  • Euroopa Ülemkogu otsustab neljapäeval suure tõenäosusega anda Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus. Ülemkogu kõrval pälvib Brüsselis tähelepanu ka peaminister Kaja Kallase intervjuu NATO kohta, milles peaminister tõdes, et allianssi praeguste plaanide kohaselt pühitaks Eesti täielikult kaardilt, kui Venemaa peaks meid ründama.

  • ÜRO inimõiguste agentuuri teatel on Ukrainas alates 24. veebruarist hukkunud 4662 ja saanud vigastada 5803 tsiviilisikut, mis teeb tsiviilohvrite koguarvuks 10 403.

  • Leedu president Gitanas Nauseda ütles, et tema riik on valmis teatud vormis Venemaa kättemaksuks pärast seda, kui ta keelas Euroopa Liidu sanktsioonide alla kuuluvate kaupade transiidi läbi oma territooriumi Kaliningradi.

  • Alates sõja algusest on Ukrainast lahkunud üle kaheksa miljoni inimese – ÜRO.

  • Euroopa peab viivitamatult valmistuma selleks, et Venemaa peatab sel talvel kogu gaasiekspordi, leiab Rahvusvahelise Energiaagentuuri juht, kes kutsub valitsusi üles töötama nõudluse vähendamise ja tuumajaamade avatuna hoidmise nimel.

  • Venemaa sooritab simuleeritud raketirünnakuid Eesti ja Baltikumi vastu. Lähiajal on rünnakuid sooritanud relvastatud Vene helikopterid mitu korda õhuruumi tunginud, kirjutab Iltalehti.

110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN. 115. päeva blogi asub SIIN. 116. päeva blogi asub SIIN. 117. päeva blogi asub SIIN. 118. päeva blogi asub SIIN.119. päeva blogi asub SIIN. 120. päeva blogi asub SIIN. 121. päeva blogi asub SIIN.

23:50

„Leedu ei kaota piiranguid Kaliningradi oblasti transiidile. Säilitame kontrolli meie territooriumi kaudu veetavate kaupade üle. Mingitest “koridoridest„ ei saa juttu olla, ei saa rääkida järeleandmistest vastuseks Kremli ähvardustele,“ ütles Leedu president Gitanas Nauseda.

23:48

Volodõmõr Zelenskõi: Täna algas viies kuu täiemahulisest sõjast. Venelased kavatsesid suurema osa meie riigist üle võtta viiendal päeval, kuid nad on sunnitud viiendal kuul korraldama sellise raketinäituse, mis strateegiliselt Venemaa jaoks midagi ei muuda.

23:46

Venemaa raketilöögis Ukraina loodeosas asuvale Rivne piirkonnale hukkus kolm ja sai viga neli inimest, teatasid kohalikud võimud. Viimase 24 tunni jooksul intensiivistusid raketirünnakud, mis olid suunatud Lääne-Ukrainale.

22:02

USA annab Ukrainale neljapäeval lubatud 13. turvapaketi raames 18 patrullpaati, teatas Pentagon. „Need on suuresti selleks, et kaitsta jõeteid ja võimaldada Ukrainal säilitada oma kontroll jõeteede üle.“

20:12

„Pärast meie vägede üksuste väljaviimist konsolideerub vaenlane Sjevjerodonetski, Sirotine, Voronove ja Borivske asulate piirkondades.“ – Ukraina relvajõudude kindralstaabi operatiivteave 25. juuni 2022 kella 18.00 seisuga.

20:10

Putin väidab, et USA-l on 200 tuumataktikalist laskemoona hoiul kuues NATO riigis Euroopas ja nende kasutamiseks on näiliselt ette valmistatud 257 lennukit. Lukašenka palus varustada Valgevene Su-25 tuumalõhkepeadega ja alustada lennukimeeskondade väljaõpet.

19:59

Putin: Moskva saadab Valgevenele mõne kuu jooksul tuumalõhkepead kandvaid rakette. Putin ütleb, et tema eesmärk on võimaldada Valgevene õhujõududel kanda tuumarelvi, kirjutab AFP.

19:54

Sjevjerodonetski linnapea tunnistab, et Venemaa on linna täielikult okupeerinud ja paralleelvalitsuse määranud.

Oleksandr Strjuki avaldus Ukraina rahvustelevisioonis: „Linn on nüüd Venemaa täieliku okupatsiooni all. Nad üritavad oma korda kehtestada, minu teada on nad määranud mingisuguse komandandi.“

19:46

Vene väed vallutasid täielikult Luhanski oblasti ja Sjevjerodonetski. Praegu saab linnast lahkuda ainult Venemaa kontrolli all olevale territooriumile.

18:55

Putini ja Lukašenka tänase kohtumise kõlavaimad mõtted:

Lukašenka väidab, et Leedu Kaliningradi „blokaad“ on sõja kuulutamine

Lukašenka soovitas „võtta sõjalises sfääris kasutusele peegelmeetmeid lääne tegevuse suhtes“

Putin teatas Iskander-M süsteemide üleandmisest Valgevenele

18:51

„Vene okupantidele on Ukrainas viibimine surmav, olgu see siis maal, merel või taevas. Nad saavad puhata kas meie mulda maetuna või Venemaale tagasi minnes,“ hoiatab Ukraina kaitsevägi.

17:45

Tugev tulekahju Kiievis. Põlengu põhjus on teadmata.

17:42

Ukraina armee ei saanud Severodonetskis oma ülesandeid täielikult ellu viia, kuna mitteametlik teave nende plaanide kohta ilmus sotsiaalmeedias varem kui kindralstaabi ametlikud avaldused.

16:43

Ungaris on alates reedest autojuhtidel lubatud osta Ungarile ja Austriale kuuluvates tanklates kuni 50 liitrit kütust päevas, teatas Reuters. Tanklavõrk astus selle sammu, et ennetada valitsuse kehtestatud piirhinnast tingitud häireid.

16:37

Moskva hull Dmitri Medvedev ähvardab nüüd Moldovat „venelaste kaitsega“. Iga päev on sõjakurjategijate riigist uus oht!

15:28

Pensionil ajakirjanik lebab praegu Lvivi haiglas ja paraneb. Millest? Peksust, mis tabas teda Hersonis, kui ta keeldus oma Ukraina passist loobumast. Vene sõdureid ei huvitanud naise vanus ega põhjused…

15:16

Sõjas peab hoidma ja aitama!

14:24

Veel üks Vene armee tabamus, millest jäid järgi varemed.

13:50

Kuberner Haidai sõnul tabas Venemaa rünnakutes Sievierodonetski ja Lõssõtšanskile ka Azoti keemiatehast, kus elab üle 500 tsiviilisiku.

13:33

Vene väed varastavad okupeeritud Melitopolisest iga päev tuhandeid tonne teravilja.

Sealse linnapea Ivan Fedorovi sõnul on fotol 30-50 autost koosnev kolonn, mis Melitopolist varastatud viljaga lahkub.

Loe rohkem