Andrea Jaeger aastal 1981.

Foto: Adam Stoltman / Vida Press
Tennis
25. juuni 2022, 18:42

Endise tennisestaari paljastus: WTA töötaja ahistas mind teismelisena vähemalt 30 korda (10)

1980ndate tennisestaar, ameeriklanna Andrea Jaeger (57) andis nüüd The Independentile šokeeriva intervjuu, milles avaldas, et pidi teismelisena taluma ühe WTA naistöötaja ahistamist.

Talendikas Jaeger astus profikarussellile 14aastasena, kuid see osutus oodatust palju jõhkramaks keskkonnaks. „Oli olukordi, kui mu reket ja selle keeled olid katki lõigatud. Kui hakkasin jalanõusid jalga panema, oli keegi sinna pannus žiletiteri,“ sõnas ta.

Lisaks pidi ta taluma konkurentide nalju oma välimuse, eriti rindade suuruse kohta. „Mõtlesin pidevalt, kes meist laps on, mina või nemad? See oli lihtsalt rõve,“ meenutas 16aastaselt maailma edetabelis teiseks tõusnud Jaeger.

Aga see polnud veel kõik. Eriti karm oli see, et üks naiste tennise katusorganisatsiooni WTA naistöötaja ahistas teda pidevalt riietusruumis, kuid ta ei julgenud sellest oma isale rääkida, sest kartis, et isa ei luba teda enam võistlustele.

„Vahetasin riideid tualetis või duširuumis, et vältida teiste kommentaare, huve või tegusid,“ rääkis Jaeger. „Kord US Openil tundis keegi mind ära ja uuris, mida ma teen. Vastasin, et riietusruumis läks veetoru katki. Muretsesin pidevalt, et mõni täiskasvanu käitub minuga verbaalselt või füüsiliselt kohatult.“

Ta lisas: „Üks konkreetne [WTA] töötaja püüdis mulle karjääri väga-väga varajases faasis vähemalt 30 korda läheneda. Tal oli suuri raskusi käte enda küljes hoidmisega. Vältisin riietusruumis üksi olemist, sest ta tulnuks kohe minu juurde.“

Sama naine, kelle nime Jaeger ei soovinud avadalda, jootis talle 1982. aasta WTA Championshipi järelpeol vastu tahtmist alkoholi ja sõidutas ta autoga koju. „Ta saatis mind ukseni ja püüdis mind suudelda. Mul oli nii paha olla, et roomasin trepist üles ja püüdsin mitte oksendada ning isa vältida.“

Kui 16aastane Jaeger teatas juhtumitest WTA-le, sunniti ta enda sõnul vaikima. „Mulle öeldi, et kui iitsatad sel teemal veel ühe sõna, siis tagame, et su õde kaotab Stanfordis stipendiumi. Iga kord, kui püüdsin end kaitsta, ähvardasid nad kellelegi teisel liiga teha,“ sõnas Jaeger, kes jõudis karjääri jooksul kahe suure slämmi turniiri finaali, kuid kaotas nii 1982. aastal Pariisis kui ka 1983. aastal Wimbledonis.

Jaegeri karjääri lõpetas 19aastaselt saadud ränk õlavigastus.